Studia w Hiszpanii...?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
witam Was! Mam ogromna prosbe do osob ktore maja obeznanie jesli chodzi o studia w Espanii. Ostatnio uswiadomilam sobie, ze warto by urozmaicic swoje zycie wyjezdzajac na studia za granice. Niedobrze mi sie robi jak mysle o tym wyscigu szczurow jaki jest na UW czy jakimkolwiek innm Uniwerku w Polsce(chodzi o iberystyke, czy lingw stosowana). Tu jest zimno, obskurnie, ucza w wiekszosci Polacy...
Ale przejdzmy do setna sprawy. Jakie sa oplaty za studia panstwowe, prywatne? Jaka jest roznica w poziomie nauczania?....Hmmm i coz, czy w ogole warto sobie tym zawracac glowe? A jesli tak to moze jest jakies miasto lub uczelnia do polecenia? Pozdrawiam
Przejrzyj tę strone:
http://www.enforex.com/index.html
Moze ci pomoze
Heja! bylam na Socratesie 8 miesiecy w Barcelonie. To jest dopiero miasto godne polecenia!! co do cen, to moge sie popytac znajomych - bo u nis sa studia dzienne i wysylkowe. A co do atmosfery- to rzeczywiscie troszke inna niz z polskich uczelni- do profesorow na Ty no i zawsze pomocni :-) A inna sprawa to doswiadczenie kulturowe :-) mnostwo rzeczy do zwiedzania - architektura przewspaniala :-) zachecam wszystkich do Socratesa-supper sprawa!!
heja!
ja rowniez zastanawiam sie nad Erasmusem w Hiszpanii, a w Barcelonie juz bylam i tak mi sie podobalo ze chcialabym tak wlasnie studiowac...ale moj hiszp nie pozwala mi na to by byl moim jezykiem wykladowym:)
czy masz jakies kontakty z ludzmi ktorzy tam studiowali po angielsku? na jakich uczelniach???
pozdrawiam!!!
witam
ja tez sie wybieram na studia do hiszpanii. od pazdziernika 2005. na wlasna reke. bo jestem na 5-tym roku i nie dostane erasmusa...
w przyszlym miesiacu zaczynam szukac uczelni.
a narazie pojutrze dele intermedio.

warto warto!
wyscig szczurow! dokladnie!
napisz do mnie to podam ci troche info o studiach w hiszpanii.

pzdr
Hej, moglabys wytłumaczyc jak wygladaja studia na tym Sokratesie w barcelonie, a poza tym jak sie tam dostać - jakie sa wymagania, jakie sa ceny utrzymania, itp.
Tez myslę o studiach w Hiszpanii, ale nie jestem na bardzo zorientowana.
Hej, z Barcelony wróciłm na poczatku pazdziernika, spedzilam tam ponad ok i uwierz mi ze byl to najlepszy rok moich studiow!!!Teraz jestem tu za oknem pada snieg i zastanawiam sie co ja tutaj robie....
O wymaganiach niewiele ci moge powiedziec bo kazda uczelnia ustala swoje, wiec musisz dowiedziec sie tego u swojego koordynatora na uczelni, aczkolwiek to podstawowe to na pewno jezyk!Zalezy na jaki uniwerek pojedziesz w Bcn bedzie wiecej lub mniej zajec po katalonsku, ale znajac dobrze hiszpanski nauka katalonskiego nie sprawi ci wiekszych problemow-wiekszosc uniwerkow organizuje bezplatne kursy dla studentow z Erasmusa.Na zajecia po angielsku nawet nie masz co liczyc, chyba ze studiujesz ekonomie:-)
Jesli chodzi o utrzymanie....mhhh....za mieszkanie zaplacisz od 180-250 euro, wszystko uzaleznione od tego gdzie, jak i z kim.Najtaniej w akademikach.Lepiej szukac mieszkania blizej uni bo ceny za przejazdy sa na prawde wysokie!Bilet miesieczny kosztuje 38 euro, a na 10 przejazdow 6euro!!!Obiad w barze studenckim to okolo 3-5euro, sfrednio liczmy ze bedzies zwydawac ok.200euro miesiecznie, ale wszystko zalezy jaki tryb zyci aprowadzisz.
No to chyba tyle na razie, jesli masz jeszcze jakies inne pytania pisz!
Polecam, na prawde warto wyjechac na Erasmusa do Bcn!!!!!!!!!!!!
Wielkie dzięki za informacje
jestem na piątym roku studiów, poskończeniu chciałabym kontynować naukę w Hiszpanii, ale niebardzo wiem jak się do tego zabrać. Jeśli możesz mi coś podpowiedzieć, to prosze zrób to.
[email]
....a ja jeszcze jestem na Socratesie w Santiago de Compostela, mam podobne doswiadczenia jesli chodzi o uniwersytet co moi poprzednicy,
Santiago to małe miasteczko w porównaniu z Barceloną, polecam wszystkim , którzy przepadaja za studenckimi miastami z mnóstwem kafejek, pubów i dla tych co lubia wszystko związane z celtyckim klimatem,
dodaje, ze tu jest o wiele taniej niż w dużych miastach wiec to wymarzone miejsce na studiowanie,
hasta luego,
Hej, właśnie dostałam stypendium do Santiago. Może mogłabyś mi coś bliżej powiedzieć o tym miejscu? Jak się tam dostać, jakie są ceny, itp. Co studiujesz? Zostawię mój mail, jesli możesz skontaktuj się proszę.
[email]
dobrze, napisze do ciebie ale troche pozniej...jestem niestety zalatana bo znowu wyjezdzam do Hiszpanii.
Bardzo mnie interesują studia w Hiszpanii, szczególnie w Barcelonie, hiszpańskiego uczę się od pół roku, nie sprawia mi on większych problemów, ale czy wykładowy?? To może być problem, a już kataloński...są wogóle jakieś kursy katalońskiego w Polsce?? ja co prawda mam jescze czas - 18 lat, dopiero planuję swoją przyszłość, jednak zawsze marzyłam o wyjeździe do Hiszpanii, a marzenia trzeba spełniać, no nie..?:)
Napiszcie mi proszę więcej o studiach w Barcelonie, interesują mnie kierunki takie jak Fizjoterapia, Rehablitacja - to zamierzam studiować w Polsce. Pozdrawiam i z góry dziękuję..
Dziękuję Ci bardzo, z jednej strony się cieszę, że jadę, a z drugiej jestem przerażona jak to wszystko będzie. Dobrze byłoby się poradzić kogoś, kto już to przeżył :) pozdrawiam serdecznie
Witam! Ja za rok chciałabym wyjechać na studia do hiszpanii. Konkretnie do barcelony. Dopiero skończe liceum i w sumie nie wiem od czego zaczac.Moze mogłby ktos mi napisac co i jak mam załatwiac, jakie tam sa szkoły, co mnie czeka? Niedługo zdaje DELE Basico, wiec powiedzmy, ze bede miala zdany i co dalej?Czy ten jakis selectividad musze zdawac? Bo słyszałam, ze on jest dla najlepszych tylko do strawienia, a ja w sumie ucze sie srednio a mysle o studiach zwiazanych z turystyka. Znam jeszcze j.angielski i niemiecki.

Prosze o pomoc! Z góry dzieki
Też chciałbym pojechać do Barcelony na filologię hiszp. , ale pojęcia nie mam jak się tam dostać , co zdać i jak to wygląda :P Jeśli ktoś już był , to proszę powoedzcie , jak wyglądają przykładowe zajęcia :) Nie ważne na którym roku , nieważne na której lekcji , ważne żeby było wszytsko po koleji. Uczę się hiszpańskiego sama i idzie mi bardzo dobrze , ale nie rozmawiałam i nie słyszałam na żywo jeszcze żadnego hiszpana i w związku z tym mam pytanie , czy trudno zrozumieć wykładowcę na lekcji , czy mówi tak w miarę zrozumiale ? :) P.S. Co po koleji trzeba zrobić , żeby studia w Hiszpanii miały sens? Wiem , że trzeba mieć certyfikat DELE i Visę , co nie? Ale poza tym co?
czy ktos może mi udzielić żetelnych informacji o studiach w hiszpanii?chodzi mi o osobe która już to przezyła;]za wszelkie inforacje i pomoc z góry dziękuje
Pozdrawiam
Witam. Jestem w 1 kl. LO i tez marze o studiach w Hiszpanii. Chcialabym sie wiecej dowiedziec na ich temat. Na jakim poziomie trzeba znac jezyk hiszp.? Jakie trzeba zdac przedmioty? Ile kosztuja takie studia? Jak dostac mozna stypendium? Jakie sa najlepsze uniwerki w Hiszpanii? Od czego trzeba zaczac? Skad mozna wziasc papiery potrzebne do wypelnienia? I co jeszcze trzeba zalatwiac? Co ze studiami w polsce? Czy mozna sie pozniej przeniesc - np. po pierwszym roku w Hszpani do Polski? Jakie sa kierunki na uniwerkach hiszpanskich? Jakie sa zajecia np. na turystyce? I inne iformacje na ten temat. Wiem ze mam bardzo duzo pytan, ale jestem bardzo ciekawa. Bylabym wdzieczna za wyczerpujaca odpowiedz!!
a ja nie studiuje zadnej filologii a geografie na uni w Łodzi.jestem na 2 roku i niestety nie mam szans na erasmusa a ni socratesa bo moje średnia ocen jest za niska ( wiem ,pewnie powiedzie zebym sie postarala o lepsze oceny i wtedy wystartowala). chodzi mi o przeniesienie sie bez zadnego programu i innych pierdół na uniwerek do Hiszpanii. czy jest taka szansa??
(Socrates-Erasmus to jest jeden program, tylko raz się używa jednego członu nazwy, raz drugiego)
Hey!!!!!!!!A orientujesz sięmoże w jaki sposób zdawać na Hiszpańską uczelnię od razu??Tak po maturze rozumiesz... bez pośrednictwa erasmusa i innych prgramów tak abym zaczęła od razu studia w Espanii....a może znasz jakąś stronkęz Barcelońskimi uniwersytytami?? będęniezmiernie widzięczna za odpowiedż!!!!!!!!!!!!!!pozdrawiam serdecznie
witam!rnrnjesli mozecie udzielic jakie sinformacje na temat studiowania w hiszpanii to bardzo prosze, jakie foralnosci, cyz jest mozliwosc studiowania w jez ang.?prosze o kontakt na [gg]
bylo na tym forum na ten temat : ) nie badz leniwy i poszukaj.studia po angielsku?? oczywiscie ze sa;nie wiem tylko czy cie na to stac.
a czy kierunek dziennikarstwo (sportowe lub zwykłe) w Madrycie jest mozliwy?...bo u mnie jest taki problem.Chciałambym studiowac w Hiszpanii tylko nie weim czy taki kierunek studi umozliwia prace potem w Polsce bo w Hiszpanii Polaką na 99% nie(nie ma szans z Hiszpanami). Innymi kierunkami którymi byłam bym zainteresowana to psychologia lub stosunki miedzynarodowe...Co mi doradzicie?jakie humanistyczne kierunki mozna znalezc w Madrycie(tylko nie kazcie mi wchodzic na strony uczelni bo nie kumatiam:))
hej! dostałam sie na erazmusa na rok na Universidad de Navarra en Pampelona. Mma pytanko! jak jest z zaliczeniami na uczelni? ja studiuje socjologie! Bardzo sie boje ze nie bede nic rozumiec na wykładach i ze nie zalicze egzaminów! Napisz mi prosze jak jest podczas sesji? czy studenci z erazmusa maja jakies taryfy ulgowe i ile wynosiły grandy u Ciebie? z jakiej uczelni wyjechałas i gdzie mieszkałas? dzieki Buzka, Iga!
a moze mamy wybrac Ci kierunek i miejsce zamieszkania??
takie decyzje podejmuje sie samemu, a jezeli nie rozumiesz co jest napisane na stronach internetowych z uczelniami, to lepiej nie jedz tam na studia bo przepadniesz.
Dobra...zlituje sie nad wami...mam 18 lat i wlasnie koncze 1 rok Infy zarzadzaniu informacja na UAB (Autonoma de Barcelona) jak ktos ma jakies pytania o poziom albo jak wygladaja egzaminy itp to niech wali do mnie :] [email]
Słuchajcie...interesowałoby mnie coś w stylu lingwistyki stosowanej ;) Znalazłam taką stronkę Uniwersytetu w Alcala de Henares i możliwe warianty:

http://www.uah.es/estud/diplomaturas_magisterios/maestro_audicion_cardenal.shtm

http://www.uah.es/estud/diplomaturas_magisterios/maestro_lenguaext.shtm

Ale na razie tylko szukam :D
na stronie http://akcjaespana.info znajdziesz część informacji, np. biura wspolpracy z zagranica. strona caly czas jest rozbudowywana wiec jak masz pytanie to napisz [email]
Witam. Też jadę na Erasmusa do Pamplony. Odezwij się, razem będzie raźniej :) Będę studiowac mechanikę :D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

»

Programy do nauki języków