iberystyka zaocznie lub eksternistycznie

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos z Was studiował lub studiuje iberystykę zaocznie lub eksternistycznie? Chcialbym dowiedziec sie na jakim poziomie nalezy znac jezyk hiszpanski przed rozpoczeciem studiow i czy koniecznie trzeba uczyc sie portugalskiego w ich trakcie. Bardzo chetnie zapoznam sie ze wszystkimi spostzrezeniami osob, ktore studiuja zaocznie lub eksternistycznie. pozdrawiam
Ja studiuję na ATH w Bielsku -zaocznie. No co do nauki języka to dopiero od drugiego roku zaczeło się coiś poważnie (wykładowy native-speaker) a tak to w większości GRAMATYKA !!!!!
czesc czy możesz podać dokładniuejsze namiary na ATH w Biuelsku. CO to za szkoła i w ogóle. z gory dziękuję
Wiesz ogólnie szkoła w rankingu nie wypad tak źle, lecz (nie wiem jak to jest na innych uczelniach) jak dla mnie niezbyt są zorganizowani. Tzn teraz pewnie wszystko już wiedzą ponieważ my byliśmy I rokiem (experymentalnym). Aha w sumie nie wiem o co pytasz więc trochę geografii- Ath to małopolska dokładnie Bielsko-Biała, skrot trochę śmieszny ponieważ rozwinięcie go to: Akademia Techniczno Humanistyczna. Jest to dawna filia politechniki łódzkiej teraz już państwowa szkoła. Ogólnie jest OK! bardzo fajni i znakomici profesorzy.
Ciekaw jeszcze jestem ile razy w miesiącu masz zajęcia i z jakim poziomem zaawansowania języka należy ubiegać się o indeks. Wiesz, znam hiszpański na poziomie umożliwiającym mi komunikacje na podtsawowym poziomie.. no moze troche wiecej niz podstawowym ( 2 lata na kursie w szkole jezykowej, eskk:-)
Na UJ wymagaja dobrej znajomosci języka potwieredzonej Certyfikatami...:-(Pozdrawiam.
Tak ale ja chyba pisalem ze studiuję zaocznie ? tak więc mam zjazdy co dwa tygodnie w soboty i niedziele zjazd od 8 do ok 19.00 a w piatki czasami od ok 16-19. Nie trzeba znac w ogole jezyka aby sie dostac (przynajmniej tak było) a czesne to ok 2000 za semestr jak dla mnie to troche duzo.
2000 - to troszke duzo. A czy jest tam obowiazkowy drugi jezyk? Mozna sobie wybrac jakis, czy tez musi to byc ten okropny portugalski??
Wiesz ja tak osobiście Ci poradzę, że nie warto pchać się w języki zaocznie. Znałam dziewczynę, która wskoczyła na drugim roku na iberystyke dzienną z zaocznych i nie bardzo sobie radziła z językiem ....Przemyśl to!
Hello!
Fajnie że ktoś się tu wpisał z ATH z iberystyki bo już dawno chciałam się czegoś dowiedzieć o tym kierunku :)
Może zapytam tak: nie umiejąc wcześniej hiszpańskiego można sobie dac spokojnie radę zaczynając od zera naukę tego języka? Bo bardzo mnie to ciekawi gdyż sama chciałabym tam zdawać w tym roku. Chciałam juz w tym ale nie było naboru niestety :(
A jak w ogóle z profesorami od samego hiszpańskiego? Spoko tłumaczą? czy wychodzicie z zajęc,że tak powiem zieloni?(czasem się tak zdarza niestety)Mam nadzieje że nie u Was :)
A mogłabym się dowiedzieć jakie macie przedmioty? i jak wyglądają egzaminy w sesji? mam nadzieję że po pierwszym roku nie są po hiszpańsku :)
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
I tu gość poniżej ma trochę racji - trzeba dużo się uczyć w domu (w końcu to studia zaoczne).Lecz nasz kolega native-speaker mówi że jak do niego przychodzi I rok dziennych to jednak my (zaoczni) wypadamy nawet dobrze. Języki dodatkowe to dla mnie porażka całkowita w I roku mieliśmy rosyjski tylko pół roku a teraz na II mamy angieslki i takze najprawdopodobniej pół roku. Por supesto przez I rok łacina ale kobieta naprawdę ok. Co do tłumaczenia przez nauczycieli to kolega Guido uczy extra, łacina j.w. OK, pani Luz Castillo niezbyt, a reszta to profesorzy z innych uczelni i są dobrzy:) z filozofią także nie ma problemów zresztą bardzo spoko gość ją wykłada.
sorry że tak nudzę, ale jeszce jedno pyanko: ile macie przedmiotów związanych z literaturą? i czy one a drugim roku są już po hiszpańsku? A ta kobieta od łaciny to nie czasem taka miła blondynka? (bo mnie taka uczy:))
Blondynka na ŻÓŁTO ??? jęśli tak , to właśnie ta. na drugim roku przedmiotu powinny byc już po hiszpańsku ale nam to bardzo trudno idzie :) szczególnie Literatura Hiszpańska
tak ta na żółto :) dzięki za wszystko!
Pozdrawiam...
mam pytanie do el gatito-studiuje hiszpanski dziennie na ath -ktory native-speaker powiedzial ze wy przy nas wypadacie niezle?-no bo nas w tym roku z native-speakerow uczy tylko luz castillo-nie znam zadnych innych..wiec jak ktos mogl tak powiedziec?aha i mam jeszcze pytanie czemu zaoczni nie przepadaja za luz castillo?bo to juz slysze nie pierwszy raz
kto to jest guido?
aha mowisz ze ktos porownal nas na 1 roku-w takom razie to byl alfonso?
chcialam sie dowiedziec czy jest mozliwosc studiowania zaocznie iberystyki w warszawie?
ja tez rozgladam sie za zaoczna fil. hiszpanska, narazie mysle o WSSM w Łodzi albo fil. ang z hiszp w WSEI w Wawie, znacie jeszcze jakies fil. hiszp ze zjazdami co dwa tygodnie ??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa