filologia hiszpańska na UŚ

Temat przeniesiony do archwium.
Zdawał ktoś może w zeszłym roku na filologie hiszpańską na UŚ ? Ja chciałabym zdawać w tym roku. Byłabym wdzięczna za wszystkie informacje jak wyglądały egzaminy w zeszłych latach.
a o jaki język ci chodzi na wstępnych hiszpański czy jakiś inny????
chodzi mi o hiszpański
wiem ze należy zdać examiny przynajmniej 4,25 w sumie srednia z 2 examów. Sa 2 examiny jeden pisemny z espanola, i jak go zdasz przechodzisz do ustnego. Ja próbuje juz 3 raz w tym roku mam nadzieje ze się uda. No trzeba mieć obkute wszytkie wyjątki i cała gramę i oczywiscie subjuntivo i frases hechos.
Czy masz jescze jakieś pytania????
ojej nie przypuszczlam ze jest aż tak trudno ja nawet nie wiem co to są te frases hechos.... :( ale mam jeszcze pół roku może coś tam sie naucze.
A tak w ogóle to uważasz że dobrze znasz hiszpański? Pamiętasz może jakieś konkretne pytanie?
to są idomy, zwroty potoczne ktorych w espanolu hay un montón. Na exmach lubią dużo wyjątków wiec wykuj na pamięć, no i subjuntivo czasy czyli cała gramatyka. Skseruj sobie w Sosnowcu testy bo ocenisz swoje siły. Jeżeli chodzi o mój hiszpanski. To raczej dogadam się bez problemu tak więc o ustny się tak bardzo nie boję. Gorzej z gramatyką. DO examów przygotowuję się już od października 2004, ale i tak wielkich szans nie robię sobie na dostanie. Tam na dzienne większość osob dostaje się z angielskim lub innymi językami. Powodzenia
No tak właśnie przypuszczalam że tam dostają się glównie te osoby, które zdają inny język i w ogóle to zetknęłam się z taką opinią że Ci co zdają hiszpański są wręcz dyskryminowani, bo oni wolą tych co nie znają jeszcze hiszpańskiego. A te testy z zeszłych lat to gdzie można zdobyć w dziekanacie? czy gdzie? I jeszcze jedno czy moglabyś mi polecić jakąś książke (ewentualnie link na necie) w której są te frases hechas. Bo ja troche ksiązek mam i jeszcze sie nie zetknęłam z tym
testy dostępne na wydziale filologi romańskiej na Żytnije w Sosnowcu. A jesli chodzi o frases hechas to ja to spotyykam ucząc się, w testach tez troche znajdziesz. Ale jest ich mnóstwo i nie sposób nauczyć sie wsyztkich , tylko wybrane potrzebne....
Jescze nota bene tej książki. CHyba powinnas coś znaleźć w "el uso de la gramatica" z wydawnictwa EDELSA, w poziomie avansado lub intermedio.
juz sie dowiedzialam co to są frases hechas, w sumie to wiedzielam o tym juz dawno ale nie wiedzialam ze tak to sie nazywa i że jest to takie ważne Masz racje jest tego w chu..!
Chcialabym jeszcze wiedzieć na co na egzaminach kładą większy nacisk na gramatyke czy na słownictwo?
W sumie to myślę, że na jedno i na drugie tak samo. Bo czasami robiąc cwiczenia gramatyczne potrzebujesz konkretnego słownictwa. A jak długo sie już uczysz espańola???
Niedługo zaczełam we wrześniu 2003 ale ucze sie dość intensywnie bo studiuje zaocznie i mam mase wolnego czasu. Ogólnie dobrze oceniam swój stam wiedzy z tego języka, ale wiesz jak jest na egzaminie Nie sprawdza sie stanu wiedzy bo są same haczyki i wyjątki
wiesz co, wydaje mi sie że my się znamy. Ale nie jestem pewna. Napisz do mnie na gg jesli chcesz 3055659
wiele informacji na temat egzaminow wstepnych znajdziesz na stronie Wydzialu Filologicznego Uniwersytetu Slaskiego (http://venus.fil.us.edu.pl). Sa tam takze przykladowe pytania z egzaminu ustnego. Konkurencja jest bardzo duza (w zeszlym roku zdawal 17 osob na jedno miejsce), zycze wiec powodzenia!
byłam na tej stronie i w sumie nie znalazłam tam żadnych istotnych informacji.
Wiem że konkurencja jest niesamowicie duza (więcej was mama nie maila)
A ty co studiujesz tam czy jesteś jednym z tych którzy sie nie dostali?
hej ja Cię nigdy nie moge zastać na gg więc jak masz ochote to może ty sie odezwij :) mój nr 2746527
Co tam naprawde jest az tylu chętnych???? któżby przypuszczał ale i tak będe zdawać. Mam pytanie do tych co zdawali w zeszłych latach: w jakiej formie odbywa się egzamin pisemny czyli czy jest to test czy uzupełnianie luk i czy trzeba pisać wypracowanie?
ale mowicie chyba o osobach, ktore zdawaly stara mature, nie? bo ci z nowa nie musza raczej zdawac pisemnych examenow, bo biora pod uwage mature i robia ustne z wybranego jezyka. :) chyba umre, bo ani angol, ani espańol na maturze nie poszly mi tak, jak trzeba, wiec przypuszczam, ze sie nie dostane, ale chorwacki to tez chyba dobra opcja, nie? ;) szczescia zycze!!! :*
tak ja zdawałam starą mature bo skończyłam technikum. A tak wogóle to powalone jest to ze ci z nową maturą nie zdają egzaminów. Przelicznik napewno będzie dla kogos niekorzystny Oby nie dla nas..........
hej! ja tez zdawalam stara z ang.. ale to chyba nie na wiele sie przyda bo poziom jest nieporownywalny :(

ciekawal jestem jeszcze jak wyglada sprawa z tymi maturami? mam nadzieje, ze nie beda robic podzialu, ze polowa ze stara matura, a druga polowa z nowa.. to by bylo niesprawiedliwe :(

pozdrawiam!
do zobaczenia na egzaminie :P
nie martwcie sie w zeszlym roku bylo ciezko przez to ze wiekszosc osob zdawala, ktora juz na 1 filologii byla albo ktora juz jakas skonczyla ( 1 raz sie polskiego nie zdawalo) ale z tego co wiem to juz teraz niebedzie ich wiele powodzenia, mnoze wy juz doczekacie sie nowego budynku :)
strona z informacjami dt. rekrutacji na jezyk hiszpanski to http://uranos.cto.us.edu.pl/~roman/
a co jest planach jakiś nowy budynek?
Nie przesadzajmy :)
Zdający hiszpański nie są wcale dyskryminowani. Poziom jest wysoki na egzaminach ze wszystkich języków. Na hiszpański zdaje wiele studentów wydziału filologicznego i część z nich też się co roku nie dostaje pomimo płynnej znajomości języka.
W tym roku tylko 9,6 osoby na miejsce, więc powinno być latwiej.. życzę powodzenia!
hej:*)
Czy orientujecie sie może jakie przedmioty należy zdawać(nowa matura) by dostać się na UŚ (j.hiszpański)?
Hej,w tym roku wybieram sie na filologie hiszp, na UŚ.
Czy ktoś na forum wie z czego sie przygotować i czy poziom jest rzeczywiście taki wysoki? Właśnie przygotowuje sie do dele intermedio, i ciekawa jestem,czy z tym poziomem mam szanse na ta filologię....pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Szkoły językowe