Prawdziwe oblicze studiów w Hiszpanii! Jakie jest?

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem w klasie maturalnej i szczerze mówiąc czuję na sobie presję wyboru mojej drogi życiowej. Stoje na rozdrożu i nie wiem, w którą stronę iść...
Kiedyś myślałam o wyjeździe zagranicę, moim wielkim marzeniem była Hiszpania. Z czasem jednak poznałam fantastycznych przyjaciół i uznałam, że nie mogę zostawić ich wszystkich: rodziny, bliskich, ludzi, z którymi świetnie się czuję. Nie brałam pod uwagę tego, że mogłabym zacząć życie od nowa: w nowym miejscu, nie znając dobrze języka i nie mając w pobliżu żadnej bratniej duszy!
Teraz zaczęłam znowu marzyć... Poważnie myślę, o realizacji planów i wyjeździe na studia do Hiszpanii. Chciałabym najpierw podszkolić język, zapisac się na roczny/ dwuletni kurs (ale już tam, na miejscu) i później podjęciu studiów. Zaczęłam się tym interesować, znalazłam wiele informacji. Spotkałam się też niestety z negatywnymi opiniami dotyczącymi głównie poziomu wyższej edukacji w Hiszpanii; tym, że zajęcia to jedynie wykłady w b. dużych grupach, o braku lektoratów z języków obcych. Nie wiem już zupełnie co mam myśleć, w co mam wierzyć. B. zależy, ale przed podjęciem tej decyzji dobrze rozważyć wszystkie aspekty. Liczę na pomoc kogoś z Was, kogoś bardziej doświadczonego ;) Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
hej! to prawda ze zajecia to wyklady i w duzych grupach ale wcale nie gorsze niz w polsce. ja studiowalam na complutense w madrycie i bylam bardzo zadowolona chociaz przyznam ze bardziej zalezalo mi na zabawie niz porzadnym studiowaniu. moje studia byly mocno humanistyczne a wszystkie przedmioty wybierane ale mam znajomych ktorzy studiowali np. informatyke i podobno bylo ciezko jednak byli zadowoleni ze wzgledu na wyposazenie nowoczesne podejscie do studiow itp. slyszalam tez ze duzo pracy jest np na politologii.
generalnie mimo ze studia wydaja sie bardzo zabawowe tak jak z reszta wykladowcy to daja mozliwosc wykazania sie i poszerzenia wiedzy wg wlasnych zainteresowan. u mnie np na kazdych zajeciach zeby miec 5 trzeba bylo zrobic wlasna godzinna prezentacje.
tak czy inaczej goraco polecam!!!!
całe studia spędziłaś w Madrycie? Ale załatwiałaś sobie to w Polsce czy jak? proszę, napisz, bo mnie to bardzo interesuje.
Dzięki za informacje! Chyba spróbuję studiów w Hiszpanii, ale jeszcze nie w przyszłym roku akademickim. Najpierw muszę trochę popracować nad językiem.
A tak w ogóle to trudno dostać się w Hiszpanii na studia, jak było w Twoim przypadku???
Muchos saludos
w moim przypadku bylo podobnie, studiowalam w Universidad de Castilla la Mancha. W Hiszpanii nie ma cwiczeń, same wyklady, ale to nie znaczy ze sie obija. Ocena koncowa z danego przedmiotu sklada sie w 60 - 70% z oceny z egzaminu, reszta to casos practicos ktore mozna fakultatywnie rozwiazywac w ciagu calego semestru. Tak wiec jakby braklo punktow z egzaminu, to oddane casos practicos moga cie uratowac. :)))
Ja ogolnie jestem bbbbb zadowolona.
Dzięki za wszystkie informacje. Jestem coraz bardziej "napalona" na wyjazd ;) Jeżeli wszystko wypali to wybiorę sie za rok. Jak o tym myśle to od razu dusza mi się raduje!!! :*
A trudno się dostać tam na studia???
Nie wiem, jak jest w rzeczywistości, bo jeszcze (niestety nie wyjechałam :), ale dzwoniłam w tej sprawie do ambasady (nie wiedziałam, jeszcze o istnieniu tego wspaniałego forum, gdzie mozna zdobyc wiele informacji) i powiedzieli mi, że dla dobrego maturzysty z Polski nie powinno być większych problemów merytorycznych, jeżeli zna sie dobrze jezyk.
Ale jak, juz powiedzialam nie wiem, jak jest naprawdę i tez chetnie sie dowiem od Kogos bardziej doswiadczonego w tej kwestii.
Saludos
Jejku jak się cieszę:) Też chcę studiować w Hiszpanii, ale jak czytałam na innych forum jak sie tam żyje Polakom to aż mi się odechciało...ale pewni tym co tam kończą studia jest łatwiej, niż emigrantom którzy kończyli je w Polsce:) Ja też za rok może pojadę...Muszę się jeszce wiele dowiedzieć o tym. A istnieją jakieś uniwerki dla obcokrajowców?
Trafiłam na tą stronę przypadkowo....i widzę, że są tu osoby, które mają podobne zainteresowania i MARZENIA:) Właśnie zdaję maturę (została tylko geografia...ufff) i chcę się dostać na iberystykę. Problem w tym, że nie ma jej w Szczecinie...jest w Warszawie, ale trudno się tam dostać. Zastanawiam się teraz co by tu zrobić...bo nie chcę studiować niczego innego...W końcu wymyśliłam, że jakbym wyjechała na rok do Hiszpanii np. jako au-pair, chodziła tam na kurs hiszpańskiego to nie powinno być większych problemów żeby dostać się tam na studia...ale...gdzieś słyszałam, że trzeba zdawać jeszcze jakieś inne egzaminy...nie wystarczy znajomość hiszpańskiego??????!!?! Czy ktoś jest w stanie rozwiązać tą zagadkę? Byłabym wdzięczna. W Polsce obcokrajowcy mogą studiować jeżeli znają polski...
Nie wspominam już o tym, że marzy mi się wyjazd do Peru i Chile...taka ze mnie marzycielka:)
To jedz studiować do Chile! koszty utrzymania są tam dużo niższe niż w Polsce tylko 2x w roku bilet lotniczy musisz kupić no i musisz znać perfekcyjnie hiszpański. W Chile musisz zdawać dodatkowe testy centralne aby dostać się na posczególne kierunki, podobnie jak w Polsce nowa matura:>
Tzn.ze beda brac pod uwage mature,ktora zdalam tu, w Polsce?Ciekawe czy trudno sie tam dostac...ale dla chcacego nic trudnego:) Studiowalas tam?Dzieki za odpowiedz!!!
a wlasnie, ile kosztuja studia w Hiszpanii?? tak mniej wiecej.
Co prawda nie studiowałEm ale kiedyś tak sobie myślałem, że fajnie byłoby studiować w Ameryce Łacińskiej i trochę się podowiadywałem i z tego co wiem np w Argentynie twoja matura będzie się liczyć jako wykształcenie średnie ale i tak musisz zdawać dodatkowe examy z języka i w zależności od uczelni examy kierunkowe..
To super brzmi...ale jak narazie mam problem ze znalezieniem familly w Hiszpanii...jeszcze jestem dobrej mysli:P po roku nauki hiszpanskiego moze mi sie uda:) Dzieki nieznajomY za informacion!:)
Jeszcze jedno...gdzie moge sie dowiedziec cos wiecej o studiach? W ambasadzie?
W ambasadzie dowiesz się co najwyżej jakichś ogolnych informacji, najlepszą metodą jest wejście na strony www uczelni, aczkolwiek nie wszystkie zawierają wyczerpujace informacje.
Dude...jestes w stanie jeszcze raz mi pomoc???Umiesz hiszpanski? Znalazlam rodzine w San Sebastian, ale oni mowia cienko po angielsku i chca, zebym napisala im cos o sobie po hiszpansku...a ja sie uczylam przez miesiac sama w domu i cienko mi to idzie. Chcialabym wyjechac dopiero za miesiac wiec mysle, ze do tego czasu naucze sie tyle, zeby sie z nimi porozumiec.Jak co to jest moj mail: [email]
Z gory dzieki
hej Saly, tak czytam i czytam i nie rozumiem, o co chodzi z tym wyjazdem do rodziny w San Sebastian? Na ile tam jedziesz? Po co? Tylko na wakacje, czy może to będzie Twoje lokum, podczas dłuższego pobytu w Hiszpanii. Pytam, bo ja też szukałam rodziny, więc jeśli możesz to napisz jak ich znalazłaś. Z góry dziękuję!
Juz znalazlam osobe, ktora mi prztlumaczy:) A rodzina do mnie napisala, bo zostawilam swoje dane na stronie :www.aupair-options.com
ojjj dziewczyny... jakbyście się aż TAK interesowały to byście bez problemu znalazły odpowiedzi na wszystkie wasze pytania
I to jest wlasnie jedno z tych miejsc, gdzie mozna sie czegos dowiedziec....
Rodzina z San Sebastian ciagle szuka au-pair z podstawami hiszpanskiego. Jest ktos chetny?
A kiedy bylby ten wyjazd do rodziny??
po dosc długiej przerwie odswiezam temat :)bo mam pytanie!!czy w Hiszpani jak w Polsce czeba zdawać wstępne?bo ja mam plan zrobic certyfikat z Hiszpanskiego posłac tam papiery i jesi bede miała dobry wynik to czy jak mnie przyjma jade tam juz na gotowe miejsce czy jeszcze cos czeba zdawac?a jeszcze jedno:)jak sobie załatwic te studia przez ambasade?aha kurcze jeszcze jedno:Djakie kierunki hum.mozna tam studiowac?takie jak w polsce mniej wiecej?
po pierwsze, najważniejsze i nieuniknione - MUSISZ zdawac selectividad, czyli ichniejsze połączenie matury i wstępnych, takie same, jak piszą Hiszpanie na koniec szkoły, nieważne, czy masz certyfikat, czy nie, poszukaj na forum, o tym juz było tyle razy ze ho ho :)
Temat przeniesiony do archwium.