studia w Walencji

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
W październiku jadę do Walencji - spędzę tam rok studiując filologię angielską. Jeżeli ktoś tam studiował lub wybiera się na studia do Walencji, bardzo prosiłabym o kontakt [email] Czy możecie podzielić się swoimi wrażeniami? Jaki jest średni koszt utrzymania w Hiszpanii i jak najlepiej znaleźć mieszkanie? Pozdrawiam :)
powiem co tak, valencja to bardzo tanie miasto, moja przyjaciolka wyzywa tam za srednio 2[tel]euro miesiecznie z mieszkaniem. mieszkan jest bardzo duzo bo to miasto studenckie. ona byla na stypednium, miala granta is spokojinie jej wystrcalo, wiadomo, ze nie obzara sie w restoutracjach ani nie pije alkoholu w kanjpach. tam zreszta prawie nikt nie pije:) no ale zyje niezle..za pokoj we dwi osobu placa 120 euro plus jakies 10 za rachhunki
samej jestes w stanie miec pokoj za 120-130 gora euro
pozdrawiam i zazdroszcze:P
Dzięki za informacje!Niestety nie wyjeżdżam z żadnego programu, wszystko załatwiam sama i nie mam stypendnium, dlatego bałam się o koszty utrzymania (teraz znacznie mi ulżyło :) Jeśli nie jest to zbyt wiele (i jeśli oczywiście Twoja koleżanka się zgodzi) czy mogłabyś podać mi jej maila, abym mogła uzyskać jeszcze jakieś informacje??? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :D
a czy moglabys mi powiedziec jak zalatwilas te studia? ja wlasnie wrocilam po 2 miesiacach w walencji zakochana w tym miescie i chce tamn jechac na studia niestety moje kierunki nie maja wymian z walencja. byl;abym bardzo wdzieczna. jak chcesz jakies info o miescie to chetnie odpowiem.
To nie wiem co ta kolezanka tam je i za co chodzi na imprezy ze zyje za 250 euro:)
czesc!jesli ktos ma ochote dowiedziec sie cokolwiek o Valencji,chetnie pomoge.Mieszkam tu od 5 lat.
Czesc.Moze masz gg albo msn, mam kilka pytan odnosnie Valencii. pzd
a jak dostalas sie na filologie? Jakie trzeba spelniac warunki, co zrobic?? Jak z matura? Prosze o odp.:-)
czesc
chetnie nawiazalbym z Tobą kontakt. Wybieram się na stypendium do Walencji. Jaade tam tylko ja z mojej uczelni i jestem bardzo zainteresowany każdą informacją na temat tego miejsca. Pozdrawiam serdecznie i licze na odpowiedz
czesc. Wybieram sie na stypendium do walencji i chetnie nawiazalbym kontakt z osobami, ktore takze tam sie wybieraja lub moze jusza. moj e-mail to [email] albo [email] a nr gadu 4559126rnpozdrawiam
Witam:)
Ja tez jade do Walencji a konkretnie studiowac na UPV. Rowniez chetnie poznam ludzi ktorzy sie tam wybieraja:) a jeszcze chetniej osoby ktore tam mieszkaja!! :)
Moj mail: [email] [gg]
Pozdrawiam
hola!:) wybieram sie z kolezanką do hiszpani, bedziemy zwiedzac pare najciekawszych miejsc, podrozujac wzdluz wybrzeza... w walencji zatrzymamy sie kilka dni, w sierpniu. bede wdzieczna o wszelkie informacje praktyczne i te mniej praktyczne, moj mail: [email] [gg]
To ja mam wpierw pytanie do magdaleny4400 a konkretnie wybieram sie za 2 lata do walencji by zaczac studia od magisterki bo licencjat planuje zrobic w polsce a studiuje turystyke no i pytanie do Ciebei badz do innych jak Ty/Wy to widzisz/cie, bardzo bede wdzieczny za odpowiedz:) A narazie ucze sie hiszpanskiego i ucze.. Pozdrawiam!
czesc magda4400, ja mieszkam w walencjii pawie 2 lata, moze mialabys ochote sie spotkac, niestety nie znam polakow, ale wiem ze tu sporo mieszka, daj znac

a moze ludzie ktorzy przyjezdzaja na studia chcieliby sie spotkac?zawsze razniej z innymi...
piszcie
[email]
czesc.. mieszkam w hiszpanii od dwoch lat dokladnie to w benidormie okolo 130 km od valencji, bardzo chcialabym tam studiowac. chcialabym byc profesorka hiszpanskiego ale w naszym kraju, ale studia zrobic tutaj.. wiecie moze na jakim uniwersytecie to jest mozliwe.. nie moge nic takiego znalesc.. uff dziekuje
Zazdroszczę wam, dwudziestolatki ! Gdyby za moich czasów były takie możliwości...
Mieszkałem w Walencji przez 6 lat ale musiałem wrócic w 2000. To jedno z najpiekniejszych miast, podobne do Krakowa. Wszytkie studia macie na Uniwersytecie, dużo szukac nie trzeba.
Mogę tylko powiedzieć aby zachęcić, że kto nie przeżył Fallas w Walencji, od 1 do 19 marca kazdego roku- ten nic nie przeżył.
A ogólnie - takiej "la marcha" jak w weekendy w dzielnicy Carmen, to żadne polskie miasto jeszcze długo mieć nie będzie.
Ta unikalna w świecie wyschnięta rzeka-park ciągnąca się 5 km przez całe miasto..
Te "menu del dia" za parę euro...
To Mercado Central z zywnością taniej niż w Polsce...
To "cortado" w ogródkach nawet w środku zimy...
Ta najlepsza w Europie sieć scieżek rowerowych...
A ta kilometrami ciągnąca się plaża naturystów...
>Ta unikalna w świecie wyschnięta rzeka-park ciągnąca się 5 km przez
>całe miasto..
Rzeka nie wyschla tylko zmienili jej koryto :)

>To Mercado Central z zywnością taniej niż w Polsce...
Taniej bylo chyba przed przejsciem na euro, bo teraz jest drogo, ale przynajmniej jakos utrzymuja.

Kierunki, program studiow szukaj na www.uv.es. Z tym ze nauczyciele w Hiszpanii musza spelnic inne wymogi niz w Polsce.
Hola, ja jestem dopiero maturzystką tegoroczną i zastanawiam się z koleżanką czy istnieje realna możliwość wyjechania na studia do Hiszpanii (Valencia byłaby idealna) dla polaków, oczywiście jesteśmy świadome czekających nas pewnie egzaminów dodatkowych, bo matura nawet z hiszpańskiego pewnie tam nic nie znaczy. Bardzo chciałabym nawiązać kontakt, gdyż ogólniedostępne informacje na ten temat są praktycznie zerowe.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź !
To był skrót myślowy - trudno zebym tu opisywał całą historię powodzi z lat 50tych i budowy El Cáuce Nuevo, a potem walki z szaleńcami, którzy chcieli tam zrobić jeden wielki parking przez całe miasto...
A byłaś w Instytucie Cervantesa ? tam chyba najlepiej cie poinformują o wszystkim.
Niestety Instytut Cervantesa jest w Warszawie, a ja mieszkam w Poznaniu. W tamtej szkole mają też większe możliwości wyjazdu,a ja chodzę do ogólnokształcącego więc próbuje się czegoś dowiedzieć tutaj. Jeszcze raz proszę o jakieś informacje lub kontakty.
PatrycjaZet-mamy podobna sytuacje:)Tez jestem tegoroczna maturzystka i tez marze o studiach w Hiszpanii.A w Walencji mieszkalam 4 tyg w te wakacje(wrocilam tydzien temu!),super miasto:)Ja jestem z Wawy ,wiec jak chcesz to mozemy byc w kontakcie,bo moge jechac do Instytutu Cervamntesa i sie tam zorientowac i w ogole razem raźniej szukac:)
Super! Ty w Warszawie masz większe możliwości, wejdź do Instytutu, tam na pewno cos wyjasnia! Mi nauczycielka poradzila napisac do ambasady hiszpanskiej, ale nie odpisują. Planujemy z koleżanką zadzwonić w tym tygodniu. A maturę piszesz z hiszp? Ja myślę o rozszerzonej, ale nie wiem czy jest niezbędna. Dlatego jeszcze raz wysyłam apel o jakies informacje, szczególnie do KOLEGI KTÓRY JUZ SIE TU WYPOWIEDZIAL i wysłał swoje świadectwo do Hiszpanii. !!
patrycja mzoe wymienimy sie kontaktami?moj nr tlena to 16 88 609:)No jakso w tym tyg planuje podjechac tam do Instyutu i zaczerpnac info
Hej,jutro chyba sie przejade do tego Instytutu chcesz cos konkretnego wiedziec?
Hej, ja nie mam tlenu, mój mail to [email] a nr gg to 2263207 (ale gg rzadko używam). Napisz co się dowiedziałaś w Instytucie i na jakiej stronie przeglądałas te różne wydziały, bo z tego co wiem to wiesz już na czym chcialabys studiowac. Czy są tam podane jakies wymagania czy po prostu trzeba wyslac swiadectwo przetlumaczone i na chybil trafil cos Ci policzą? Chodzi o to że nadal nie wiemy co dla ich rekrutacji jest najwazniejsze...
czesc wybieram sie do walencji z programu erasmus z tym że na semestr zimowy. szukam jakis osob ktore moglyby mi udzielic wiecej informacji, cos doradzic w kwestii zakwaterowania lub gdy juz tam studiuje i ma jakis wolny kacik przygarnac mnie do siebie:-) moj kontakt [email]
do magdalena4400 czesc nazywam sie magda od pazdziernika wybieram sie na studia do walencji bardzo chcialalbym sie dowiedziec cos wiecej na teamt zakwaterowania bo to w sumie najbardziej mnie martwi, bo obje sie ze tam przyjae i nie bede miala gdzie nocowac:-) pozdrawiam goraco
Czesc ja właśnie w tym roku kończe licencjat i tez chce się wybrac na studia do Hiszpanii, mogłabyś mi powiedzieć jak to zrobiłaś, że przyjeli cię w Walencjii?? Ja w przyszłym tygodniu bede w Hiszpanii i chce isc sie wszystkiego dowiedzieć ale troche sie denerwuje co mi powiedzą... byłabym wdzięczna gdybyś mi cos podpowiedziała:)
zapomniałam dopisać,że pytanie kieruje do "alinazaw" albo kogokolwiek kto już studjuje w Hiszpanii i nie jest to program erasmus.
Temat przeniesiony do archwium.