Iberystyka na UMCS

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |
Studiuje ktoś tam? Jak wrazenia? Warto sie wybierac?
Bardzo warto , uwazam z poziom jest o wioele wyzszy niz w krakowie czy w warszawize ,swietni lektorzy , skutecznosc , mozliwosc pojechania na stypendia
a ja mam pytanie co do języków, ktorych sie uczymy. bo hiszpański i portugalski to na pewno, łacina wiadomo, też. zatem czy trzeci jezyk sami sobie wybieramy i mógłby być to angielski czy na pewno bedzie to fracuski ( chodzi mi tu o UMCS bo iberystyka jest profilem filologii romańskiej). Z góry dzieki za odp.
a ja mam pytanie co do języków, ktorych sie uczymy. bo hiszpański i portugalski to na pewno, łacina wiadomo, też. zatem czy trzeci jezyk sami sobie wybieramy i mógłby być to angielski czy na pewno bedzie to fracuski ( chodzi mi tu o UMCS bo iberystyka jest profilem filologii romańskiej). Z góry dzieki za odp.
Na pewno francuski :/. Będziesz studiować na UMCSie??
to to mnie nie pocieszyłas :/. a na UMCS mam zamiar startowac na iberystyke w przyszłym roku tyylko teraz nie wiem czy dam rade przez ten francuski :/
no to mnie nie pocieszyłas :/. a na UMCS mam zamiar startowac na iberystyke w przyszłym roku tylko teraz nie wiem czy dam rade przez ten francuski :/
a na jakim poziomie trzeba umieć hiszpański,żeby móc tam studiować?
wydaje mi sie ze nie trzeba w ogole znac jezyka zeby tam studiowac, przynajmnie nie ma takiego wymagania przy rekrutacji, ale najlepiej niech na ten teamt wypowiedzial sie ktos tam studiujący...
HEJ!mam ogromną prośbe do wszystkich studiujących iberystyke na umcs !!!!!mozliwe że sie tam wybiore ale wczesniej chciałabym uzyskac jak najwiecej info o zajeciach,wrazeniach i ogólnej atmosferze.Interesuje mnie zwłaszcza to jakie jest tempo nauki i czy ciezko jest tym którzy dopiero zaczynaja nauke od podstaw w grupie poczatkujacej??????????
hello ja mam takie pytanie co do iberystyki bo chcialabym baaaardzo studiowac hiszpanski ale nie wiem czy na iberystyke trzeba zdawac koniecznie exxamin z francuskiego czy mozna tez z hiszpanskiego, czy w wymaganiach jest znajomosc jezyka francuskiego i czy iberystyka to jest tylko profil romanistyki ktory sie wybiera juz po zakwalifikowaniu sie na pierwszy rok, czy moze to jest oddzielny kierunek...?? plzzzz napiszcie jak wiecie :( pozdrawiam cieplusio.
....nom i jeszcze jedno..albo ewentualnie czy mozna chodzic dodatkowo na jakies lektoraty z hiszpanskiego i w jaki sposob mozna sobie to zalatwic jezeli studiuje sie na umcsie inny kierunek..? jak wiecie to pllzzzz, napiszcie cosik.
no właśnie ciężka sprawa z tym francuskim.to jest chyba troche bez sensu ze trzeba znac ten jezyk na takim samym poziomie jakby sie mialo studiowac na filologii francuskiej a nie hiszpanskiej czy portugalskiej.w lublinie na UMCS byl kiedys taki eksperyment bodajze w 2002 r. ze zdawalo sie na wstepnym dowolny jezyk nowozytny(swoja droga tak jest na wszystkich innych iberystykach w calej polsce)chociaz z drugiej strony to jest plus bo jest wysoki poziom i nie ma takich tłumów na wstepnym a co za tym idzie Latwiej sie dostac niż do wa-wy gdzie jest ponad 20 osób na jedno miejsce.
spróbuj sie skontaktować z sekretariatem Instytutu filologii romańskiej,oni Ci udziela lepszych informacji,ich adres to: [email]
Nie eksperyment tylko mozna zdawac dowolny jezyk i wcale nie trzena znać francuskiego, można sie go uczyć od podstaw. Ale niestety przez 5 lat:/:/
ja zaczynam od 1 pazdziernika :> pytanie tylko czy iberystyka na UMCSie ma jakas strone internetowa na ktorej mozna by bylo sprawdzac plany zajec albo cos? bo nic nie moge znalezc....
nie ma zadnej takiej strony. plany mozna sprawdzic na wydziale ale tylko dla romanistyki bo iberystyka wywiesza swoje w poniedzialek dopiero :/
Na UMCS wcale nie trzeba znać hiszpańskiego, bo jest od podstaw, tak samo portugalski jak i francuski, tworzy się grupy i są początkujące albo zaawansowane, ale radze się porządnie zastanowić zanim sie wybierze ten kierunek,ponieważ uczenie sie 3 jezykow od podstaw to nie lada wyczyn:) w Lublinie można rowniez isc prywatnie jesli sie nie dostaniecie na UMCS, tylko ze taka przyjemnosc kosztuje 600zł. mies. a wiadomo nie kazdego niestety stać.
tak a na tej "przyjemnosci" jest większość lektorów z UMCS gdyz wlascicielką tego jest pani dyrektor z instytutu filologii romanskiej UMCS....rnrnna iberystyke nie trzeba zdawac hiszp mozna jakikolwiek jezyk (jest to napisane na stronie UMCS!!!!! )rnrnpoza tym opinie:rn- juz na drugim semestrze jest wprowadzony jezyk portugalski, dla osób ktore zalewdie pol roku wczesniej zaczely nauke hiszp, nauka dwoch podobnych BARDZO do siebie jezykow, sprawia klpoty (lewdo zalapali ocb w jednym a juz muszą poznawac drugi, bardzo podony)rn- jest kiepski dostep do zrodeł w bibliotecern- jest to profil iberystyczny i można wybrac specjalizacjje HISZPAńSKA lub PORTUGALSKA, z racji takiej ze pani dyrektor jest profesorem w dziedzinie portugalskiego (szczególów nie znam) to ten jezyk jest bardziej promowany (mimo ze z hiszp studentow jest wiecej!), jest lepszy dostep do materialow i ludzie wybierający tę specjalizację mogą liczyc na nieformalne uprzywilejowania... ;] rnrni mam jeszcze jedno pytanie:czy oby na pewno jest podzial na grupy dla początkujących i takich, co znają juz język??bo nie slyszalam o tym wczesniej, kiedy tego nie bylornrnpozdrawiam
A ja mam pytanie dotyczące studiów magisterskich uzupełniających. Czy w ogóle istnieją na tym uniwersytecie?
o ile mi wiadomo to na razie nie istnieją, zostaną utworzone gdy obecny rok pierwszy będzie wlasnie po licencjacie,czyli za 3 lata;)
ale zawsze moze sie zmienic
Jaki jest poziom?? Czego wymagaja??
a iw ktoś moze ile trwa nauke iberystyki na UMCSie?
bo znalzłam gdzies plan zajęc na 5 lat... ;O
czy to było wczesniej a teraz są 3 lata??
wie ktos moze?/
bo nie ma strony UMCS-u=/ a na forum UMCS ludziow jak mrowkow;P
teraz na umcsie jest system 3 plus 2, czyli obecny 2 rok idzie systemem licencjackim, a obecny 3 4 i 5 rok idzie oczywiscie maristerskim
Wow, no to ładnie, pytam z ciekawości.
Czyli iberystyka na UMCS polega na tym, że uczy się od podstaw języka hiszpańskiego, portugalskiego i francuskiego, tak?

I jak? Po ukończeniu studiów zna się wszystkie trzy języki w stopniu baaardzo zaawansowanym?

Pozdrawiam, przyznam, że dość ciekawy program.
Hej! :)

Mam pytanko...czy wiecie czy gdziekolwiek istnieje iberystyka zaoczna? Chodzi mi o studia uzupełniaja ce magisterskie, nigdzie nie mogę w necie tego znaleźć :(
Z góry pięknie dziękuję i pozdrawiam :)
Magda
nie mogę połapać się na stronie umcs, co trzeba zdawać na iberystykę? jaki jest przybliżony próg?
na iberystykę potrzebny jest polski i język nowożytny.

proszę o opinię o iberystyce i jak sie orientujecie - o losy absolwentów.
wiem wiem - wszystko zależy od człowieka...ale każda rada sie przyda i pokrzepiajacy życiowy przykład też.pozdrawiam wszystkich serdecznie
Hej! słyszałam,ze na UMCS-ie w tamtym roku miała być utworzona dodoatkowa grupa iberystyki , ktoś może orientuje się jaki jest limit osób w rekrutacji 2009?? i jak bardzo oblegany jest kierunek?
mam pytanko, czy przed podjęciem studiów- iberystyki jest jakaś rozmowa kwalifikacyjna wymagająca znajomośći języka hiszpańskiego?? z góry dziękuję za odpowiedź. wiem że na KULu na profilu romanistycznym jest coś takiego...
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 32
poprzednia |

« 

Egzaminy