Lepiej studia na uczelni prywatnej czy państwowej?

Temat przeniesiony do archwium.
No właśnie gdzie lepiej studiować? Na uczelni państwowej czy prywatnej? Bo mam taki problem... otóż chciałabym studiować na wssm w łodzi ale rodzice i znajomi twierdzą ze lepiej na państwowej bo inaczej patrza potem pracodawcy na studentów uczelni państwowych i prywatnych.. jak to jest i co na ten temat myślicie?
szczerze nie ma reguly. Popytaj absolwetnow podraz internet bo hasla w stylu "bo panstwowa to lepsza' mozna sobie... wiedza to produkt za ktory placisz, co z tego ze panstwowe sa za darmo skoro tracisz iles tam cennych lat gdy uczelnia nie umie nauczyc?
ja 3 lata temu wlasnie sie tak potknalem bo zamiast zrobic research to poszedlem w ciemno ot tak na studia
Ja mam zamiar iść właśnie do WSSM w Łodzi, ponieważ mam blisko i jest to dobra szkoła. Myślę, że nie będzie to miało wpływu, że któś jest po uczelni państwowej czy prywatnej.
Oj nie zgodziłabym się, że to dobra szkoła. Słyszałam wiele negatywnych opinii na jej temat (sama chciałam się tam wybrać ale zrezygnowałam). Jeśli masz blisko również do Częstochowy to polecam Wyższą Szkołę Lingwistyczną - może spotkamy się na zajęciach :D Pozdr!
A co do tego gdzie lepiej - na państwowej czy na prywatnej, to sądzę, że to zależy NA JAKIEJ państwowej i NA JAKIEJ prywatnej. Są szkoły dobre i nieciekawe. Tak się składa, że najlepsze szkoły w Polsce są państwowe ale niektóre prywatne są też niczego sobie.. Na pewno lepiej traktowana będziesz na prywatnej, jednakże jeśli jest to słaba szkoła, w której wszystko robią dla kasy (a takich jest niestety wiele) to Twój poziom znajomości języka będzie kiepściutki. Musisz dowiedzieć się wszystkiego - jacy są wykładowcy, ile kosztuje nauka, czy nie będziez musiała płacić za miesiące wakacyjne, jak wygląda współpraca szkoły z uczelniami zagranicznymi i jej zaplecze naukowe it.d..... Radziłabym Ci spróbować dostać się na uczelnię państwową a jeśli Ci się nie uda - wybrać interesującą szkołę prywatną.
Powodzenia!
Pozdr!