na jakim trzeba byc poziomie zeby dac sobie rade?

Temat przeniesiony do archwium.
Na jakim trzeba byc poziomie hiszpana zeby dac sobie rade na studiach tzn. zeby sie od razu nie wylecialo? :)
znam takich ktorzy w ogole nie znali i nie wylecieli.
zalezy czy jestes na studiach gdzie wymagana jest znajomosc tego jezyka czy nie. bo jesli studiujesz hispanistyke na ktorej zaczynasz hiszpanski od zera to nie ma 9baw :]
wiecie moze czy na f.hiszpanska mozna sie dostac nie zdajac matury ustnej z ang. na rozsz.?
to, co pisza na UAM

Filologia specjalność filologia hiszpańska
Tryb I "nowa matura"

ranking świadectw dojrzałości - uwzględniane są wyniki z egzaminu maturalnego z następujących przedmiotów: język obcy ustny i pisemny na poziomie rozszerzonym (do wyboru: język hiszpański, francuski, włoski, angielski, niemiecki); język polski pisemny na poziomie rozszerzonym.
Punkty procentowe z egzaminu maturalnego przelicza się według następujących proporcji: 2/5 wyniku procentowego za język hiszpański; 1/3 wyniku procentowego za język francuski, włoski, angielski lub niemiecki; 1/3 wyniku procentowego za język polski.

Jeżeli kandydat nie legitymuje się egzaminem maturalnym z języka hiszpańskiego na poziomie rozszerzonym, otrzyma dodatkowo 5 punktów za wynik egzaminu maturalnego z języka hiszpańskiego lub francuskiego na poziomie podstawowym.

rozmowa kwalifikacyjna w języku polskim z elementami wiedzy o kulturze i literaturze krajów hiszpańskiego obszaru językowego (od 0 do 10 punktów).

z tego wynika ze wymagany jest tylko polksi rozszerzony +jeden jezyk rozszerzony, obojetnie jaki. ale jaki widac, jesli zdajesz hiszpanski to masz wiecej punktow....ja przynjamniej tak to rozumiem po przeczytaniu z 5 razy...:S

espero q te haya ayudado, besitos
ja na nowej maturze nie zdawałem hiszpanskiego, a mimo to dostałem się :-) wystarczył polski, angielski no i rozmowa :-)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa