iberystyka na UMCS

Temat przeniesiony do archwium.
Czy na UMCSie - kierunek nazywa się romanistyka profil iberystyczny - jest obowiązkowy język francuski, czy tylko hiszpański i portugalski? Nie uczyłam się nigdy francuskiego i nie mam zamiaru, a na ten kierunek wymagany jest dowolny język obcy.
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedż, ba jakoś nigdzie nie mogę się tego dowiedzieć.
W zeszlym roku mozna bylo sie dostac z innym jezykiem obcym, ale system sie nie sprawdzil, bo jak ktos zdawal z ang to potem musial zaczac 3 jezyki od poczatku - hiszp i franc w 1 semestrze i portug w drugim. Slyszalam ze w tym roku wraca francuski jako obowiazkowy, ale nie jestem pewna.
No właśnie, ja się niby kiedyś uczyłam hiszpańskiego, więc z tym nie byłoby problemów, bo poza tym dobrze znam włoski a to podobne języki, ale francuskiego nic a nic. A matury nie zdaję bo zwalnia mnie olmpiada:)
Kurcze, chyba tam zadzwonię żeby się dowiedzieć o wszystko.
hey!
o ile wiem to na iberystyke biora pod uwage dowolny jezyk obcy! nawet mnie nie straszcie z francuskim bo nigdy nie mialam z nim do czynienia:/ a za rok startuje wlasnie na iberystyke, mam nadzieje ze do tego czasu nic sie nie zmieni :). Pozdrawiam
moze i biorą dowolny język ale chodzi o to ze na studiach znajomosc francuskiego jest (chyba) obowiazkowa :(