Jaki poziom wybieracie? roz. czy podst.?

Temat przeniesiony do archwium.
Heyka!
Pytanie do maturzystów!
Jaki poziom wybieracie na maturze z języka obcego? podstawowy czy moze ryzykujecie z rozszerzonym? Pytam w szczegolnosci tych ktorzy wybieraja sie na AP!
Besos :*:*
eee rozszerzony to co to za ryzyko? nie kumam. poza tym zalezy o jaki jezyk pytasz. ja hiszpanski rozszerzony, niemiecki rozszerzony i angielski dwujezyczny.
Na AP biorą podstawowy, ale w tym roku PLUS egzamin.
W w przypadku takich samych wyników - rozszerzony.
Więc (CHYBA) warto zdawać rozszerznie,
zwłaszcza że może i na inne uczelnie/kierunki się przyda.
Pozdrawiam :) I Polecam AP ;)
oczywiscie rozszerzenie, ale na ap nie ide;p nie chce byc nauczycielem;)
Na AP jest SPECJALNOŚĆ NIENAUCZYCIELSKA.
Ukierunkowana na turystykę i przekład.
Zapewniam i polecam.
Zachęcam do zapoznania się z programem studiów:
http://www.ap.krakow.pl/neofil/fran/index.html
i dalej oczywiście link
"filologia, specjalność język hiszpański, studia dzienne zawodowe 3-letnie".
Momencik! Jaki egzamin? Czy to pewne? no i rozumiem że jak już to z języka nowożytnego, ale czy hiszpańskiego czy tego który się zdawało na maturce? Powiedzcie mi coś więcej na temat tego egzaminu! Z góry dzięki
Egzamin ustny.
"Egzamin praktyczny sprawdzający dyspozycje fonetyczne i kompetencje komunikacyjne".
W języku zdawanym na maturze.
Niestety nic więcej nie wiem.
http://www.wsp.krakow.pl/rekrut/2007_8.html
a więc właściwie można się spodziewac czegoś w rodzaju matury ustnej, tylko pewnie większe maglowanie :P, dzięki za info mossia. besos.
De nada :)
No i powodzenia. Bo fajnie tu jest.
O.. to studiujesz tam? Na ktorym roku? No i jaki byl próg punktowy? Opowiedz krótko jak Ci sie tam żyje :).
Studiuję na 1. roku :)
Próg był 100% i śr. 4,5 z polskiego i historii.
Ale teraz będzie inaczej, na pewno.
Bo biorą podstwową maturę PLUS ten egzamin,
a potem (w razie takich samych wyników)
biorą rozszerzoną maturę,
a tę średnią dopiero w ostateczności.
Przyjęli 39 osób, z czego 10 zrezygnowało,
ale nie zrobili już 2.rekrutacji
i zostało 29.
No ale na początku października jeszcze porezygnowali
i zostało nas 22 :)
Dwie grupy -
początkująca (początkowo 18 osób, obecnie 22)
i zaawansowana (najpierw 4 osoby, teraz 10, w tym ja ;).
O studiach...
Dużo by pisać.
Ogólnie - dobrze jest, polecam.
Daj może swojego maila,
to w wolnej chwili napiszę więcej szczegółów.
Obiecuję :)
Pa.
ale jak to bo nie obczajam??? nie trzeba matury rozszerzonej??
ty jestes na filologii hiszpanskiej??
czy jest gdzies na ich stronie podana rekrutacja na filologie hiszpanska bo nie moge znaleźć??
dziekuje z góry :)
a jak ktos zdaje język rozszerzony to co?przeliczają mu na podstawowy wedlug tych beznadziejnych kryteriów wymyślonych przez SZANOWNEGO PANA ministra????
Podawałam wyżej:
http://www.wsp.krakow.pl/rekrut/2007_8.html
Owszem, studiuję tam :)
Tak, tylko podstawę biorą.
Pewnie z tym przelicznikiem,
ale nie wiem, nie jestem w temacie.
Byłoby mi bardzo miło: [email] , napisz jak Ci się będzie nudziło jak tam z językiem i wykładowcami, strasznie chciałabym się tam dostać. Pozdrawiam i dziękuję :)
Czesc!
Nie jestem tegoroczna maturzystka, wiec nei jestem do konca zorientowana, co i jak. stad moje pytanie, choc do tej pory ta kwestia mianowicie wydawala mi ise jasna-podobno na maturze od tego roku mozna zdawac tylko jeden poziom z danego przedmiotu, prawda?w takim razie jak macie zrobic to tak, zeby zdawac jezyk na obydwu poziomach (takie jest wymaganie w drugiej kolejnosci na hiszp na AP)?chodzi o to, zebyscie zdawali rozszerzony na wszelki wypadek?bo to przeciez nieporownywalne do podstawy...Czy ktos moglby mi to wyjasnic?Czy mozna pisac obydwa poziomy?
Po drugie- czy ktos z Was zorientowal sie juz moze, na czym ma polegac ten praktyczny egzamin kompetencji itd?
Z gory dziekuje za odpowiedzi!I pzodrawiam:)
hej Mossia:) ja tez bym chciala jakies informacje o hiszpanski na AP, jesli mozna:) moj adres: [email]
Można zdawać tylko jeden poziom. Nie wiem czy ten egzamin ustny obowiązuje tylko tych ktorzy zdaja poziom podstawowy a Ci z rozszerzonym nie muszą, ale jeśli chodiz o maturke to tylko jeden poziom zdajesz.
Pozdrawiam.
ja tez sie wybieram na AP na hiszpański albo włoski lub francuski ale to sie jeszcze okaze gdzie sie dostane:) zdaje angielski podstawowy, bo na probnej zaryzykowałam na rozsz i fakt faktem zdałam ale listening o genetycznie zmodyfikowanej żywności mnie powalił. Nie no wg mnie cieżki jest rozsz;/ a wole miec wiecej z podstawy niz mało z rozsz. Zreszta jeszcze zobaczymy jak mi ten egzamin wstepny pojdzie... a co do hiszpanskiego to moze jeszcze na ATH do Bielska...
Mossia jak dasz rade... napisz do mnie tez... [email]
z góry wielkie dzieki:*
Mialam zamiar zdawac na hiszpanski na AP, ale ze wzgledu na pomysl Giertycha zrezygnowalam. Prawdopodobnie od przyszlego roku znowu beda dwa poziomy matury i wtedy pewnie sprobuje. Sadzicie ze osoby zdajace rozszerzona mature maja szanse dostac sie tam?? Raczej nikt nie ma 100% z rozsz (a tyle trzeba miec zeby miec 100% z podst wg tabelki) wiec jaka szanse maja takie osoby w porownaniu z tymi z 2005 i 2006 roku z podst na 100% :/ Ja myslalam ze ten egzamin dodatkowy jest w jezyku polskim ;] skad wiecie ze ma byc w j.obcym? jak pisalam maila do AP to napisali mi jakis numer tel pod ktorym mozna dowiedziec sie szczegolow o egzaminie ale nie dzwonilam.
właśnie tez się zastanawiam jak bedzie wygladac ten egzamin wstepny, ale skoro pisza ze ma wykzac umiejetnosci fonetyczne i komunikacyjne to chyba bedzie w jezyku obcym.. ale zawsze mogę się mylić :D. Jezeli ktos wie cos wiecej na temat tego egzaminu wstepnego na AP to piszcie.
E-mail poszedł :)
o to dobrze ;] ja w tym roku i tak nie skladam papierow :(
Temat przeniesiony do archwium.