filologia hiszp. na UŚ

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie:
nigdy wcześniej nie uczyłam się j.hiszpańskiego, ale bardzo mi się on podoba.
Na UŚ naukę zaczyna się od podstaw, dodatkowym językiem jest ros.
W tym roku piszę maturę. Czy myślicie, że jeśli ktoś naprawdę nigdy nie uczył się hiszpańskiego poradzi sobie na takich studiach??
Jak najbardziej sobie poradzisz .Pozdrawiam
a jeśli chodzi o UŚ. może mi ktoś wyjaśni to połączenie: hiszpański i rosyjski???
filologia hiszpańska, program tłum.-język rosyjski.
no wlasnie, slyszalam, ze zmienili nazwe kierunku :D ale pewno sam kierunek nic sie nie zmieni :D tyle z tego tlumaczenia rosyjskiego bedzie jak "jura, pa czemu ty nie byl w szkole?" :D
a na jaką zmienili?
no ze niby jakis hiszpanski i ruski tlumaczeniowy czy cos w ten desen :D kiedys to byl po prostu jezyk hiszpanski, a rosyjski byl ot tak sobie jako drugi jezyk ni z gruszki ni z pietruszki. dlatego sie zastanawiam co sie zmieni, bo pani lektor - watpie... ;) (chociaz...kto wie...)
dA :) señora Sofía :) mmmmmm nic tylko marzyc !!!
nazwa kierunku to jezyk hiszpanski stosowany
(na studiach zaocznych brak opcji nauczycielskiej)!!!
na dziennych tez tej opcji teraz nie ma :) przynajmniej na drugim roku :)
no i wlasnie - obecny pierwszy rok jest hiszpanskim stosowanym, a ten co teraz "nadejdzie" bedzie sie zwal "język hiszpański program: tłumaczeniowy - z językiem rosyjskim" (cytuje za informatorem usia)
Matrioszka wam pokaze "uroki" rosyjskiego... i nie tylko ;)
ok, ale zastanawia mnie dlaczego i na studiach licencjackich i na uzupelniajacych nauka trwa tylko 2 lata?albo przeladowanie materialu albo taki sobie poziom.

druga sprawa, czy ktos tam studiuje i moze sie wypowiedziec na ten temat?
no ja wlasnie studiuje i ja sie wlasnie wypowiadam :P a licencjat trwa trzy lata, nie dwa, wiec w zasadzie masz to samo co pelne magisterskie, tylko, ze po 3 latach masz teoretycznie zawod...

a co do poziomu to nie bede czarowac - jagielonka ani wrocek to nie jest... ale jak dla niektorych - wystarcza ;)
ale na ich stronie jest wyraźne napisane że licencjat trwa 2 lata, i bądź co bądź to mnie zdziwilo. czyzby pomylka?
nie wiem, gdzie to pisze,bo tam gdzie ja szukalam widze,ze bledu nie ma :) ale skoro gdzies znalazlas, ze 2 lata - to pewno blad w druku, bo to niemozliwe raczej :) chodzi tu po prostu o mechaniczny podzial calego mgr 5-letniego, zeby uni wiecej dostala... bo na cykl mgr uzup. trzeba znow placic za wstepne :)
aaa :D juz widze gdzie to pisze :) ale to musi byc blad, bo zaoczne juz maja wpisane 3 lata licencjatu :) besitos :*
kitty_polaca a Ty zdawalas tam z nowa matura czy stara? Bo interesuje mnie egzamin wstepny:)
nowa niestety... ;/
buu szkoda, nikt ze stara nie zdawal egzaminu wstepnego?
hej:) a mam takie pytanie co nalezy zdawać na nowej maturze i na jakim poziomie by miec szansę dostac się na ten właśnie kierunek?
Przyjęcia na studia na podstawie wyników egzaminu maturalnego - średniej z egzaminu ustnego i pisemnego z języka obcego do wyboru: język hiszpański, angielski, francuski, włoski. Punkty procentowe uzyskane z egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym będą pomnożone przez współczynnik 1,5. W przypadku egzaminu maturalnego z języka obcego w szkole dwujęzycznej, wynik egzaminu będzie przeliczony według wzoru: (punkty procentowe x 1,5) + 15.\
W przypadku kandydatów, którzy uzyskali taki sam wynik z konkursu świadectw dojrzałości i których przyjęcie spowodowałoby przekroczenie limitu przyjęć w ramach kwalifikacji stosowane będzie kryterium dodatkowe: tj. średnia wyników uzyskanych na egzaminie maturalnym z wszystkich przedmiotów.

Polski nie wchodzi w grę ;)

Nie jest wymagana znajomość języka hiszpańskiego jak i języka rosyjskiego, oba nauczane są od podstaw.
czyli tylko jeden przedmiot sie liczy?? a i czy mowimy tu o U Slaskim o stacjonarnych?
a i cos wiecej na temat tej uczelni.. bo na tych stronkach niczego sie nie mozna doszukac
Hej hej, w tym roku zdaję na UŚ na filologię hiszp. z rosyjskim. Mam stara mature i czeka mnie egz. pisemny, 180 min. czy ktoś z was wie jak on wygląda? czego można się spodziewać?, pozdrawiam serdecznie :))))))))))))
A orientuje sie ktoś jakie były progi procentowe na zaoczne na ten kierunek ???
w zeszłym roku to nie wiem ale 2 lata temu przyjęli wszystkich, którzy złożyli. Wybierasz się w tym roku ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Ogłoszenia