WSSM Lodz dzienne od 10.2008

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |
Witam,
Jesli ktos wybiera sie na WSSM w Lodzi na filologie hiszpanska od pazdziernika 2008, niech zostawi jakis slad ;)
No i jak ktos bedzie szukal mieszkania to tez ;)
I czy wybiera sie ktos tam, kto niekoniecznie zdawal mature w tym roku np 2,3 lata temu? ;)
Wiec jesli wszystko pojdzie dobrze to spotkamy sie na uczelni :) Zdaje maturke w tym roku i skladam papiery na WSSM wlasnie na ten kierunek. Jest tylko jedna sprawa ktora mnie martwi, otoz pani w dziekanacie nie mogla mnie zapewnic czy grupa zaawansowana na pewno sie utworzy. Powiedziala, ze zdecydowana wiekszosc kazdego roku zaczyna nauke jezyka od podstaw. Dla mnie to troche niewygodne bo zdaje hiszpanski rozszerzony i nie chcialabym powtarzac materialu począwszy od nauki czasownika "ser" :)
Coz, zobaczymy jak to bedzie :) Jestem dobrej mysli
Pozdrawiam!
no ja sie pisze na poczatkujaca niestety ale pewnie znajdzie sie i grupa zaawansowanych bez obaw ;)
A kiedy masz zamiar złozyc papiery? No i czy wiesz moze o co chodzi z tymi "dodatkowymi filologiami"? Z tego co wiem mozna studiowac np filologie hiszpanską z anglistyką lub italianistyką. W porządku, ale na czym takie studia polegają? Czy wspomniana anglistyka to te półtorej godziny lektoratu tygodniowo na pierwszym i drugim roku? Już sie w tym wszystkim pogubilam, chyba znow trzeba bedzie pomeczyc panią z dziekanatu o wiecej informacji :)
Jesli ktos wie bylabym wdzieczna za odpowiedz :)
Saludos
polega to na tym ze twoj podstawowy jezyk to oczywiscie hiszpanski a do tego masz drugi obcy czyli wloski lub angielski w mniejszym wymiarze godzin, tyle :)
a papiery bede skladal jakos w lipcu pewnie...
tez sie wybieram w tym roku, niestety albo stety na zaoczne, chociaz wolalbym dzienne :)
Ktos jeszcze sie tam wybiera? ja juz podpisalam umowe :) Piszcie jak juz bedziecie cos wiedziec :)
Saludos
Aha, jeszcze jedno. Nieoficjalnie dowiedzialam sie ze od tego roku bedzie podobno mozna robic magistra z niektorych filologii, w tym z hiszpanskiej. Wiedzieliscie o tym? Jesli to prawda to byloby super bo uczelnia naprawde bardzo mi sie podoba i mimo wysokich wynikow z matury, zwlaszcza z hiszpanskiego papiery zlozylam tylko tam i juz jest wszystko na szczeescie zalatwione:) Ahora a disfrutar del verano! :)
hej, ja się wybieram na filologię hiszp. zaocznie. Maturę zdawałam 13 lat temu...:)będę szukała jakiegoś noclegu....pozdrawiam,
jak wygląda umowa? czy jest podpisywana na semestr czy na rok? czy może na dłużej? Czy wiecie może jak wygląda plan zajęć i jego elastyczność (jeśli chodzi o dopasowywanie zajęć do drugiego kierunku)
No i najważniejsze, na jakim poziomie jest się z hiszpańskiego po pierwszym roku nauki??
hej, a ktoś może na filo włoską z językiem hiszpańskim? ^^
Ja na filologie hiszpanska z jezykiem wloskim :) Jesli chodzi o dopasowanie planu do drugiego kierunku to tez mnie to zastanawia bo chcialabym od drugiego roku zaczac drugą filologie zaocznie... A co do poziomu jezyka po pierwszym roku -znajoma po pierwszym roku na wssm miala praktyki w ogolniaku ( a zaczynala od zera) i wszyscy byli z niej bardzo zadowoleni czyli poziom musi byc juz wtedy wysoki.
Pozdrawiam
Jeszcze co do tej umowy - przeanalizowalam przed chwilą dokladnie moją w związku z tym pytaniem i z tego co widze nie podpisuje sie jej na zaden okres czasu. W kazdej chwili mozesz ze studiow zrezygnowac i ją zerwac nie placac za to kary.
"student ma prawo w kazdym czasie wypowiedziec umowe z waznych powodow, z zachowaniem miesiecznego wypowiedzenia W takim przypadku student jest zobowiązany wobec uczelni do uregulowania czesnego do konca miesiaca w ktorym zostala zlozona rezygnacja. " Tylko tyle jest napisane na ten temat.
Hejka,ja tez wybieram sie na filol.hiszpanska zaocznie i rownniez szukam jakiegos noclegu.Udalo Ci sie juz cos znalesc?
Witam : )
Ja jestem drugą osobą, która złożyła podanie na studia stacjonarne kierunek filologia hiszpańska hehe. Pierwszy był chłopak, który przyszedł tuż po świętach w Maju :P a ja dzień po nim hehe. Oczywiście od razu uiściłam opłatę i tym samym znalazłam się na liście. Mój poziom hiszpańskiego jest podstawowy. Jednak to bardzo melodyjny język i szybko przyswajam. Do zobaczenia na zajęciach ! : )
Justyna.
Ja się wybieram w tym roku na hispanistyke tylko ze z italienistyka w wssm zaocznie
Nie wiem dlaczego na umowie nie ma np "filologia hiszpanska z italienistyką" tylko sama filologia hiszpanska. A może na dyplomie bedzie?
Nie wiem dlaczego na umowie nie ma np "filologia hiszpanska z italienistyką" tylko sama filologia hiszpanska. A może na dyplomie bedzie?
Coz, raczej na dyplomie nie bedzie nic na ten temat. Wloski to po prostu Twoj drugi jezyk, ktory jest w troche wiekszym niz inne jezyki wymiarze godzin ( oprocz hiszpanskiego oczywiscie :) ) Mysle ze jedynym sposobem zeby pracodawca przekonal sie o tym ze znasz dobrze jezyk wloski bo miales go na studiach byloby uzyskanie jakiegos certyfikatu albo... dyplomu filologii wloskiej :)
Pozdrawiam
Moi Drodzy,
jakie macie plany po studiach filologii hiszpańskiej ? Wiadomo, że język to tylko narzędzie.
Bardziej niz plany to takie ciche marzenia :) Ale tak w gruncie rzeczy to i tak nie wiadomo gdzie nas wszystkich los rzuci po skonczeniu studiow. Moze dydaktyka, moze tlumaczenia, moze jeszcze cos innego np. praca w turystyce albo w jakiejs firmie. Ja osobiscie wolalabym jednak cos z dwoch pierwszych wariantow, ale kto wie... A nie wiecie moze ile juz osob zglosilo sie na kierunek filologia hiszpanska na dzienne? I ile jest wogole miejsc? Raz slyszalam ze 20, innym razem ze okolo 40 i juz sama nie wiem. Aha, i jak zaczna Wam przychodzic listy z informacją o inauguracji to dajcie znac bo mojej kolezance dwa lata temu przyszedl 5 dni po fakcie :) Wiem ze jeszcze jest wczesnie ale pozniej moge zapomniec :)
Pozdrawiam
Miła pani w dziekanacie poinformowała , że mają sporo miejsca na utworzenie znacznej ilości miejsc wiec bez obaw :P To studia prywatne więc postarają sie już o to aby każdy zgłaszający mógł uczęszczać. Zastanawiam się tylko czy ktoś z Was dysponuje planem na studia stacjonarne ?
ahtziri - naturalnie będziemy w kontakcie ^^,
Niektórzy jak piszą kompletnie nie znają języka hiszpańskiego, więc skąd pomysł na te studia ? : )
Kto niby nie zna espanol?
Rzeczywiscie bardzo mila pani w dziekanacie :) powiedziala mi kiedy juz zlozylam papiery zeby zaglądac na strone internetową, tam bedzie podany plan i podobno tez data i godzina inauguracji. Pewnie pojawi sie to wszystko na ich stronie pod koniec wrzesnia. Daty wszystkich zjazdow na ten rok akademicki na iberystyke zaocznie są juz podane. Pierwszy jest z tego co pamiętam 26 wrzesnia (troche wczesnie, ale pewnie chcą troche "nadgonic" zeby pozniej sie wyrobic z materialem) A jesli chodzi o studiowanie filologii hiszpanskiej bez znajomosci hiszpanskiego... Coz, ja juz sie go troche "liznelam" wiec wiem mniej wiecej na co sie porywam ;) Ale jestem pewna ze wszyscy, rowniez początkujący dadzą sobie swietnie rade ( przyklad mojej kolezanki, ktora zaczynala tam nauke od zera a pozniej miala praktyki w ogolniaku i sobie bardzo dobrze radzila, o czym pisalam wczesniej jest tego dowodem)
A wie może ktoś na jakim poziomie bedzie filologia hiszpanska zaoczna?
witajcie!
Ja tez od pazdziernika zaczynam studia na filologii hiszpanskiej w łodzi zaocznie. w zwiazku z tym szukam zainteresowanych lub chetnych do wynajecia jakiegos mieszkanka wspólnie. Jestem z mazur i dojezdzanie co dwa tygodnie na pewno nie wchodzi w gre. Pozdrawiam wszytkich cieplutko i piszcie jezeli poszukujecie wspollokatorki [email]
un beso
Czy na filologii hiszpańskiej zaocznej są egazminy wstępne?
nie ma zadnych egzaminow, o przyjeciu na studia decyduje kolejnosc zgloszen. a tak wogole odzywajcie sie kto idzie na zaoczne, kto szuka mieszkania. pozdrawiam
annawaszka ale mi chodzi o egzaminy na zaocznych. Wiesz może na jaki poziom hiszpańskiego bedzie?
Na stronie internetowej wssm wlasnie pojawily się plany zajec. Co prawda pierwszy i drugi rok luzniejszy ale za to z trzecim dowalili... Wczesniej bylo odwrotnie - pierwszy i drugi bardzo zawalony a na trzecim bardzo malo zajęc (przynajmniej z tego co widzialam po planach na rok akademicki 2007/2008) A, jeszcze jedno - dzwonilam na uczelnie zeby sie upewnic czy aby napewno otworzą kierunek filologia hiszpanska ( z dziennikarstwa zrezygnowali) i dowiedzialam się, ze na filologie jest w tym roku bardzo duzo chętnych. Ciekawe tylko jak duzo :)
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia 2 pazdziernika!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Kultura i obyczaje