Co lepsze - filologia czy certyfikat?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

ukończyłem filologie angielską (licencjat) na razie nie wybieram się na mgr, zastanawiam się co jest lepsze, a chce się nauczyc jezyka, kolejna filologia czy lepiej certyfikat?
To zależy do czego ci znajomość języka potrzebna.Jeśli do tłumaczeń lub nauczania tegoż języka to lepsza filologia.Jeśli do czegoś innego wystarczy kurs.
Jestem w takiej samej sytuacji. W tym roku koncze III rok filologii angielskiej ale zamierzam kontynuowac studia mgr uzupelniajace zaocznie i dlatego mam dylemat czy isc rownolegle na filologie hiszpanska czy zapisac sie na kurs w szkole jezykowej a potem uzyskac certyfikat... Wiem, ze jak wybiore kurs, moge liczyc na znalezienie jakiejs pracy, a jak drugi kierunek - kolejne 3 lata nauki. Ehh co tu robic, moze mi cos doradzicie? Pozdrawiam.
W staraniu o pracę wazna jest znajomość języka a nie papierek magistra. Potem i tak trzeba się zapoznać ze słownictwem danej branży bo tu praktyka i biegłość rozmowy sie liczy.
Jeśli jednak nie masz zawodu ani praktyki w jakiejś dziedzinie (bo mgr filologii to dzis żaden zawód chyba, że chce sie w szkole uczyć) to lepiej jednak zrobic papierek i szukac pracy bazujacej tylko na języku.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie