sokrates na UP ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Przeszukalam calą stronę UP (www.up.krakow.pl) lącznie z odnośnikiem do instytutu Neofilologii i nie znalazlam żadnych informacji o Sokratesie...

Czy Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie w ogóle bierze udzial w tym programie? Czy studenci tej uczelni mogą wyjeżdżać w ramach tego programu na stypendia np. do Hiszpanii ? (chodzi mi o j.hiszpanski na wydziale Humanistycznym...).

Gdzie mogę znaleść jakieś bliższe informacje?

Dziękuję i pozdrawiam!
http://www.wsp.krakow.pl/socrates/index_pl.htm
;)
dziękuję bardzo za linka! :)

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wychodzi na to, że można wyjechać w ramach studiów j.hiszpańskiego do innego kraju niż Hiszpania? Np. studiować język hiszpański w Niemczech?
Test z języka obcego który musi zdać kandydat na wymianę to test z języka kraju do którego się wybiera czy jak? Chcociaz to byloby dziwne, w końcu malo kto umie np. turecki czy grecki ;)
Interesuje mnie jak by to bylo w przypadku wyjazdu do Niemiec... rozumiem że w krajach których języki są 'mniej znane' tak jak ww Turcja, Grecja, Łotwa, Litwa .... prowadzą naukę dla studentów z wymiany w języku ANGIELSKIM, tak?

A ja chcąc jechać do Niemiec mam potwierdzić egzaminem że moje umiejetności z języka niemieckiego są wystarczające by studiować w tymże języku?

Jak ktoś coś wie i zechcialby napisać to bardzo proszę ... ;)
więc tak, UP ma z uczelniami niemieckimi podpisane umowy, jednak nie określa na jakie kierunki (w sylabusie jest tylko napisane:modern languages, education lub teacher training), ale wydaje mi sie ze byłaby możliwość wyjechania na Erazmusa do Niemiec... jest tylko jeden warunek: trzeba zdać tezt DaF, który poziomowi odpowiada mniej więcej drugiemu lub trzeciemu rokowi filologii niemieckiej.

Co do innych krajów-tak, można wyjechać na sty[pendium do Turcjo, Grecji lub naszych wschodnich sąsiadów, trzeba mieć tylko zdany CAE albo IELTS (wszsytkie zajęcia są w języku angielskim). Jednak z własnego doświadczenia nie polecam tych krajów- Greckie uniwerstety to mówiąc kolokwialnie- dno, nie lepiej jest na Litwie czy Łotwie. Najlepszymi uniwersytetami (pod względem poziomu nauki) sa niemiecie, francuskie, szwedzki i węgierskie... reszta naprawdę pozostawia wiele do życzenia... oczywiście można pojechać sobie na takie stypendium do Włoch, Rumunii czy innego kraju, ale to naprawde jest tylko strata czasu i pieniędzy
do hexehexe- plaujesz studiować hiszpański na UP? Ja w tym roku skończyłam anglistykę i mam teraz mały dylemat, bo chiałabym zdawać w przyszłym roku albo na hiszpański albo na germanistykę na UP, ale nie wiem co wybrać..bardziej zalezy mi na hiszpanski, ale z drugiej strony chcialabym wyjechac na Erasmusa, a z germanistyki ponoc jest latwiej (w sesnie że jest więcej miejsc)... też mam ten sam dylemat, bo jesli wybrałabym hiszpański, to chciałabym pojechac na Erasmusa tylko do Niemiec (do Hiszpanii ponoc jest ciezko, zwlaszcza jesli sie studiuje od podstaw)
hej,
w lipcu wrocilam z erasmusa z hiszpani z madrytu, koncze studia wlasnie na UP na 5 roku, filozofia jak chcesz jakies info to pisz [email] ale najlepiej jest sie udac po prostu do Biura i tam wszystko wypytac.
Anczi87

Dzięki za informacje :)
Tak, od tego roku zaczynam wlaśnie hiszpański na UP. Niestety od podstaw, więc na stypendium szanse mam male... :( ale i tak będę próbować- żadne inne kraje poza Niemcami (ew.Austrią) mnie nie interesują jeśli chodzi o wyjazd na stypendium -nawet Hiszpania ;) Po pierwsze ; wydaje mi się że życie w Niemczech przez ok.3 miesiące (czyli akademik+jedzenie) wyszlyby mi znacznie taniej niż w Hiszpanii a po drugie do Niemiec mnie po prostu coś "ciągnie" :)

Ten egzamin DaF trochę mnie przeraża...
Skończyłaś anglistykę i za rok chcesz zacząć nowy kierunek? To mają być studia dzienne? Pytam z ciekawości, bo podobno od przyszłego roku kolejny kierunek ma być płatny :> A ja sama chce iść jeszcze na hiszpański :(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe