Filologia hiszpańska zaoczne Wrocław

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Czy ktoś się wybiera na ten kierunek we Wro nie mając licencjatu z fil. hiszpańskiej ani DELE?

Czy są tutaj może jacyś studenci tych studiów, którzy mogliby wypowiedzieć się, jaki jest poziom i jak oceniają ogólnie studia, czy warto w nie inwestować? Chcę się nauczyć solidnie języka i jestem przy tym pasjonatką wszystkiego, co z nim związane.

Jeśli znalazłby się ktoś, kto pisał w tamtym roku test kompetencji językowych proszę o opinie, jaki jest poziom trudności i czego można się spodziewać? Egzamin jest w całości pisemny, czy też ustny...? Mniej więcej na poziomie DELE Intermedio? Czy dużo było kandydatów, którzy go pisali i jak jest oceniany? Rządzi zasada, że na zaoczne przyjmują prawie wszystkich czy raczej jest przesiew?

Kończę obecnie inne studia humanistyczne i niedawno dowiedziałam się, że jest możliwość robienia mgr z fil. hiszp. nawet jeśli nie się licencjatu z tego języka. Mój aktualny poziom to B2, uczę się języka 4 lata, byłam na stypendium w Hiszpanii, które bardzo dużo mi dało językowo. Mam certyfikat z hiszpańskiego uniwerku o skończeniu kursu na poziomie B2, mój profesor z Hiszpanii twierdził, iż jest to poziom Dele Intermedio, ale wątpię, żeby taki dokument mógł być uznany przy rekrutacji na te studia...?

Z góry dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi!!!

Saludos!
Ja również postaniwłam złożyć papiery na ten kierunek.

I wiem jedno z góry,że języka na pewno się tam nie nauczę.Wiem co mówię, bo kończyłam inną filologię na tym uniwerku. Ale dla mnie ważniejszy jest papierek jak sama nauka.

Żeby kierunek ruszył musi się uzbierać 20 osób,mam nadzieję,że tyle się uzbiera, bo coś można wyczuć,że z tym są problemy.
Hmm... a jaką filologię skończyłaś na UWr? Ja co prawda nie studiowałam filologii, ale inny kierunek na UWr i ogólnie mam wyrobioną opinię o "naszym" uniwerku, też nie najlepszą... Ale papierek z hiszpańskiej na pewno by mi się przydał, no i mam nadzieję, że same studia nie będą bezowocne... ja już ten język umiem dosyć dobrze i chodzi mi doskonalenie tego, czego już się nauczyłam tutaj w Polsce i w Hiszpanii + oficjalne potwierdzenie, że ten język znam. Poza tym wydaje mi się, że każde studia stwarzają możliwości, a co z nimi zrobisz i czy faktycznie się dużo nauczysz, zależy w dużej mierze od osoby. Ale nie mam doświadczenia w studiowaniu filologii, więc jeśli poziom będzie niski to może faktycznie masz rację...mi bardzo zależy na studiowaniu tej filologii, tylko że nie mam licencjatu z tego języka, więc zostaje mi tylko ta opcja.

Co do liczby osób, hmm... z tego co wiem, to zaoczne uzupełniające z filologii hiszpańskiej są tylko we Wrocku jeśli chodzi o uczelnie państowe, więc może to jest jakaś szansa że znajdą się kandydaci...studia do najtańszych nie należą, więc to napewno tutaj nie pomoże...sama mam 2 koleżanki, które się też nad tymi studiami zastanawiają.

Masz Dele czy podchodzisz do tego ich egzaminu?

Jeśli są jeszcze jacyś chętni z odwiedzających to forum wpisujcie się! dla ogólnej orientacji, jakie jest zainteresowanie:)
Mam już DELE Superior, tak więc egzamin mnie chyba omija...

Owszem,że na studiach można się czegoś nauczyć. Ale zależy co Ty się chcesz nauczyć.Jeżeli ktoś chce wykuwać np. wszystkie teorie językowe Chomskiego czy zaczytywać się w literaturze XII wieku, no to te studia może pokochać. Nie mniej jednak nauki użytkowej hiszpańskiego tu NIE będzie. Na początku otrzymujesz lub sama sobie wybierasz temat pracy - i to Ty masz się wykazać perfekcyjną znajomością języka i wybranego tematu.

Mam magistra filologii angielskiej.
Również temat mnie interesuje. Konczę studia na politechnice wiec nie wiem czy moglbym wskoczyc od razu na magisterskie z braku pokrewnosci choc jezyk znam i certyfikat posiadam. Ale uwaga - w poznaniu na przyklad nie honorują jakichkolwiek certyfikatow na iberystyke, obowiazuje tylko i wyłącznie egzamin z wiedzy o ameryce lacinskiej i jej kulturze. Zatem warto się upewnic jak jest we wroc bo moze sie okazac ze nic im po naszych certyfikatach dele. Ktos z Was upewniał się co do honorowalnosci dele na UWr?
Ah jeszcze druga kwestia.
Bardziej niz sama iberystyka interesowałyby mnie studnia w stylu "multiromanistyka" , tzn wszytkie jezyki romanskie do kupy razem, hiszp, franc, port, włosk. W poznaniu wiem ze oferują na iberystyce oprocz hiszp drugi jezyk z polwyspu iberyjskiego obowiazkowo do wyboru z posrod (portugalski, katalonski, baskijski) oraz obow., francuski.
A jak jest we wroclawiu? Jakie są dodatkowe języki obowiązkowy lub do wyboru?
.....ale masz wymagania multiromanistyczne....

Na UWr mogą prosić osoby o przyjęcie osoby posiadające ukończone kierunki humanistyczne bądz artystczne.Egzamin dele jest honorowany.Co do oferowanych języków to nic nie wiem, ale mi na pewno by się przydał francuski.
Certyfikat Dele z pewnością jest honorowany i na pewno nie trzeba zdawać egzaminu z wiedzy o Hiszpanii/ Ameryce Łacińskiej, więc co do tego nie musisz się przejmować. Poczytaj na stronie internetowej instytutu, a wszystkiego się dowiesz:) Są tam określone konkretne kierunki po których można zdawać na te studia i są to tylko kierunki humanistyczne, więc problem możesz mieć nie z dele, ale z tym, że jesteś po Politechnice. Dowiedz się dokładnie w instytucie i raczej nie liczyłabym na panie w dziekanacie na Nankiera, że udzielą Ci aktualnych informacji... Poza tym na stronach dostępny jest również plan studiów i z tego co widziałam nie ma tam drugiego języka romańskiego, a szkoda...
Może trochę za późno biorę się do odpowiedzi na to pytanie. i nie wiem czy takie rozwiązanie Cię akurat interesuje ale w Krakowie na UJ jest w tym roku uruchomiony nowy kierunek (sum) języki i kultura krajów romańskich.. wybierasz tam dwa języki romańskie z tym że jeden musisz już znać a drugi sobie wybierasz i uczysz się go od podstaw.. może jeszcze będą prowadzić rekrutacje uzupełniającą bo już jest po I turze.. są to studia wieczorowe ale zajęcia odbywają się w piątek, sobote i niedziele (z tego co rozumiem każdą więc to je odróżnia od zaocznych)...a jak nie to możesz spróbować za rok.
Saludos cordiales
hej, czy ktoś zdecydował się na te studia 2,5 letnie zaoczne z hispanistyki na Uniwersytecie Wrocławskim? Jeśli tak, to napiszcie czy jest ciężko, czy warto, jakie są problemy :) z góry wielkie dzięki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa