kandydaci na filologię hiszpańską UP 2010/2011

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |
Witam serdecznie!
Jak Wam poszła matura? Zadowoleni jesteście? Ja pisałam z j. angielskiego (rozszerzoną oczywiście) i już wiem, że zrobiłam kilka błędów. Mam nadzieję, że za część pisemną dostanę max punktów, bo inaczej będzie kiepsko... Słyszałam, że w zeszłym roku próg na filologię hiszpańską na UP wynosił chyba 93% z rozszerzonego języka obcego. To sporo... a wiadomo, o błąd bardzo łatwo, 1 punkt straty to już 2% w plecy...
Kandydaci, dajcie znać jak Wam poszło :) Dużo nas będzie? Kilkanaście czy może kilkadziesiąt osób na jedno miejsce? :)
Oj chyba wszędzie na iberystykę jest co roku mnóstwo kandydatów... ja chcę się dostać na UJ :)
Co to jest UP ;d ?
Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie (dawna Akademia Pedagogiczna)
ja rowniez staram sie o przyjecie na UP ;)
duzo niepewnosci w tym jest.
wstepnie planuje zlozyc podanie na fil. hiszp i romańska - nienauczycielska.
powiedzcie mi... tam z tego co zauwazyłam jest tylko licencjat na kierunku filologia hiszpańska, no chyba że nie widziałam czegoś

a gdzie będziecie mgr uzupełniające robić?
Bardzo chciałabym się dostać na espanola, ale boję się, że się nie uda-maturę zdawałam już 2 lata temu i jej nie poprawiałam, a mój wynik to 86%, więc do 90 jeszcze trochę brakuje. W alternatywie mam ukrainoznawstwo i historię sztuki, więc, jeśli się nie dostanę na hiszpański, nie załamię się, ale tęsknota będzie wielka:( Może zadziała w tym roku niż? Jak myślicie, jakie będą progi?
Naavi, z tego co sie orientuje mgr mozna robic na UJ-ocie.

Hmm zobaczymy jak bedzie w tym roku. Ale z wynikiem 86% chyba bys sie dostala w zeszlym roku (z listy rezerwowej). Ja mam cicha nadzieje, ze przez matematyke na maturze prog bedzie chociaz odribine nizszy... ale malo prawdopodobne jest zeby nie zdac tej matury przynajmniej na 30-kilka procent...

Na UP prog nie powinien byc tak kosmiczny jak na UJ-ocie, ale tutaj liczy sie tylko j. angielski rozszerzony - no i jest wielu chetnych...
w zeszłym roku z listy rezerwowej podostawali się Ci którzy mieli 89%. W tym roku jest ostatnia szansa żeby wziąć drugi kierunek gratis, więc chętnych może nawet przybyć a nie ubyć :/
Czyżby temat umarł? :)
ale przecież jest też egzamin stępny na UP fil. hiszp! jest test umiejętności studiowania...
Czyli jest to juz informacja potwierdzona, od r. 2011/2012 studiowanie drugiego kierunku dziennie bedzie platne?

Nie, kandydaci z nowa matura nie musza pisac zadnych egzaminow wstepnych.
Właśnie, ktoś się orientuje jak to jest z tym drugim kierunkiem płatnym? Czy wchodzi to w życie już teraz, czy dopiero za rok? I czy jak ktoś by zaczął dwa kierunki (o ile można w ogóle dwa na raz na I roku?) w tym roku (jak powiedzmy byłoby bezpłatnie jeszcze), to kontynuując w przyszłym musiałby zacząć płacić? Znikąd nie mogę się dowiedzieć, jak to w końcu z tym wszystkim jest :/
Hmm, z biura rekrutacyjnego UJ odpisali mi właśnie, że można zacząć od razu 2 kierunki i że ta ustawa jeszcze nie została przyjęta. Więc sama sobie odpowiadam na pytanie i przy okazji jakby kogoś jeszcze też to interesowało:)
Celujecie raczej w UJ, czy UP? Składacie tutaj i tutaj?
Jak ustawa już wejdzie w życie to każdy będzie miał zapewnione tylko 5 lat bezpłatnej nauki. Jak ktoś teraz weźmie dwa kierunki i z obydwu go wywalą (a zauważcie, że masa ludzi odpada po pierwszym roku studiując tylko jedną filologię) to mu zostaną tylko 3 lata bezpłatne... tak, że nie warto brać na siłę kilku kierunków bo później można za to słono zapłacić
Prawo nie działa wstecz-jeśli ktoś zacznie teraz dwa i nawet z jednego zrezygnuje, to żadnych ectsów mu nie zabiorą.
Czyli mam rozumieć że jak ktoś teraz już ma wykorzystane jakieś punkty ECTS to też mu ich nie zabierają tylko wszystko wszystkim liczą od nowa, tak? Sorry, ale to jakaś totalna bzdura...
Kłócić się nie będę:)
Ale, jakby nie było, lex retro non agit:)
jakby nie było trzeba jeszcze wiedzieć co to znaczy (i nie chodzi tu o tłumaczenie z łaciny :))
Widzę, że mamy tu bardzo ironiczną koleżankę na forum:) doskonale wiem, co to znaczy, i po prostu nie chce mi się rozwodzić nad bezsensownością wniosku, że zasady ustawy, która wchodzi w życie za rok, mogą dotknąć osoby decydujące się na coś w tej chwili.
Na pięcioletnich studiach za zaliczenia i egzaminy można uzbierać łącznie 300 punktów i właśnie taka liczba będzie darmowa. Przekroczenie limitu będzie się wiązało z opłatami. I to wszystko w tym temacie.
To bardzo ciekawe, co piszecie odnosnie tych punktow, itp.
Czy moglabys podac link do strony, artykulu czy jakiegos zrodla z ktorego masz te informacje?
http://studente.pl/wroclaw/artykuly/10048/Koniec-multistudiowania-za-darmo-tylko-jeden-kierunek/
Ach, cieszę, się, że mam już 2 kierunki niemal za sobą:))
http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/90/15/9015/2[tel]_PoSW_-_projekt_V_z_30_marca_z_poprawkami.pdf
jestem w tej samej sytuacji, w przyszłym roku bronię magistra i drugiego licencjata, ale... najchętniej studiowałabym jeszcze na 4 kierunkach :)
No właśnie! a tu nam kłody rzucają pod nogi...
ustawa odnośnie płatnych studiów została przegłosowana i NIE wejdzie w życie. Więc nie macie się o co martwić. Mogą jeszcze raz z inicjatywą wystąpić, ale dopiero w przyszłym roku co znaczy ze dopiero od rozpatrzenia ustawy(rok) musi minąć ustawowy rok aby dana ustawę wprowadzić w życie więc spokojnie darmowym studiowaniem możecie się cieszyć jeszcze 3 lata. Ponadto wątpię czy taka ustawa wejdzie w życie, musiano by przygotować szeroki program stypendialny na który na razie polska nie ma pieniędzy. Wszystkie informacje które napisałam zostały przekazane przez rektora jednej z krakowskiej uczelni który jest także senatorem.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |

« 

Sólo en español

»

Życie, praca, nauka