świadectwo z liceum

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Skończyłam właśnie 1 klasę LO i myślę o wyjeździe na studia do Hiszpanii. (Barcelona etc. ) Moje pytanie dot. świadectwa. Jakie świadectwa są wymagane? Tylko 2 i 3 kl. LO czy 1 też? Bo przyznam, że zawaliłam ten rok i to świadectwo nie jest powodem dumy :P Czy świadectwo z 1 kl. LO też wymagają?
Żeby dostać credencial potrzebujesz wszystkie trzy świadectwa plus maturalne :)

Musisz je przetłumaczyć, pokserować, podbić w Ambasadzie w Warszawie, wypełnić i wydrukować kilka papierów ze strony UNEDu i wszystko to wysłać do Madrytu.

Ale ja na twoim miejscu bym się nie martwiła :) Też zawaliłam pierwszy rok LO, miałam nawet ze trzy dopuszczające a Hiszpanie wyliczyli mi notę 9,1. Byłam bardzo zaskoczona. Myślę, że biorą pod uwagę głównie maturę, nie wiem w jakim stopniu te oceny ze świadectw się liczą i czy w ogóle. Także nic straconego, popraw się w nastepnych latach ;)
Ah, z tym, ze sprawa jest dość skomplikowana bo żeby załatwić credencial potrzebujesz świadectwa maturalnego, które dostajesz 30 czerwca a rekrutacja w Hiszpanii zamyka się około 5-12 lipca, także w pierwszym terminie nie masz szans zdążyć, chyba, że polecisz z papierami osobiście do Madrytu. Warto to wcześniej wiedzieć i jakoś się zabezpieczyć :)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia