Czy na filologii hiszpańskiej jest translatoryka?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :) Chciałabym studiować filologię hiszpańską i zastanawiam się czy są na niej zajęcia z translatoryki? Czy po f.hiszpańskiej mogę zostać tłumaczem tego pięknego języka? :)
(Chodzi mi głównie o uniwersytety, najbardziej wrocławski, potem UAM, UJ no i UW.)
Oczywiście, że jest!
Ale dopiero od studiów II stopnia, tak? Bo z tego co wyczytałam, tak jest na UWr i UAM.

A czy jest możliwość zrobienia studiów licencjatu w PL, a magisterskich w Hiszpanii (Ze specjalizacją tłumaczeniową. A może jest możliwość dwóch specjalizacji, czyli tłumaczeniowej i nauczycielskiej)?
Oczywiście, że jest.
powinna być w programie nauczania, możesz to sprawdzić na stronkach. jednak taki semestralny bądź dwusemestralny kurs da Ci jedynie blade pojęcie o tym. Same podstawy. Dlatego najlepiej jest jeszcze zrobić studia podyplomowe (możesz je zrobić już po licencjacie).

Ale musisz też pomyśleć czy da się z tego wyżyć, bo na tłumaczenia z tego języka nie ma wielkiego szału. No chyba że się zaczepisz w jakiejś dużej firmie, wtedy będzie to miało sens, ale nie czekanie na zlecenia z biura tłumaczeń.

Nie muszę chyba wspominać że o tłumaczeniu literatury większość może sobie pomażyć. Najczęściej idzie język techniczny.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia