hiszpański na UŚ

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Planuję ktoś składać papiery na język hiszpański w Sosnowcu w tym roku?
Ja planuje, ale nie wiem czy się dostane. W zeszłym roku aby sie dostać trzeba było mieć ok 250 pkt (jak się mylę, poprawić mnie), a mi wychodzi jakoś 220. Ale może się uda ;) a Tobie jak poszły matury? ;)
a ja się właśnie zastanawiałam od ilu pkt przyjmowali. tym bardziej, że już są 102 osoby zapisane i też się trochę martwię. to są sprawdzone wiadomości? z ustnego miałam 95 %, co nie wróży w sumie najgorzej. myślę że tak z 260 się uzbiera...
pisałam już w zeszłym roku na ten temat, tuż po rekrutacji, ale temat dostał się do archiwum, więc proszę jeszcze raz:

nabór 2010/2011:
liczba miejsc: 25
liczba zapisanych osób: 247
liczna osób, które zapłaciły opłatę kwalifikacyjną: 222
liczba osób na miejsce: 8.88
faktyczna liczba "zakwalifikowanych do przyjęcia": 53
maksymalna liczba punktów rankingowych do zdobycia: 315

zasady przyjęcia:
Suma punktów uzyskanych na egzaminie maturalnym z języka obcego do wyboru: język hiszpański, angielski, francuski, włoski z części pisemnej i ustnej. Jeśli egzamin był zdawany na poziomie rozszerzonym, to wynik jest mnożony przez 1,5.
W przypadku egzaminu maturalnego z języka obcego do wyboru: język hiszpański, angielski, francuski, włoski w szkole dwujęzycznej, wynik egzaminu będzie przeliczony w następujący sposób:
(punkty procentowe x 1,5) + 15.
Kandydaci, którzy zdają na maturze język hiszpański na poziomie podstawowym lub rozszerzonym otrzymują dodatkowo 15 pkt.
Jeśli na świadectwie dojrzałości widnieje wynik egzaminu maturalnego złożonego na poziomie podstawowym i rozszerzonym, przyjmuje się korzystniejszy dla kandydata wariant.

próg punktowy: 268,5
Dzięki wielkie Naavi! Teraz nie pozostaje mi już nic innego jak czekać na wyniki. Zastanawiam się dlaczego liczba zakwalif. prawie dwukrotnie przewyższa liczbę miejsc. Ze względu na popularność kierunku czy po prostu zostawiają sobie margines bezpieczeństwa? ( w którymś z Twoich starszych postów wyczytałam, że z tych 50 paru zakwalifikowanych studia rozpoczęło tylko 25 osób; a co gdyby wszyscy się zdecydowali? )
Jeśli dobrze rozumiem jesteś teraz po pierwszym roku hiszpańskiego na UŚ, czy tak? :)
hmm... ostatnio tak wanie robią - przyjmują więcej, żeby potem nie zawracać sobie głowy dzwonieniem do ludzi z listy rezerwowych :D jakby z tych 25 odpadło dziesięć to mieliby dużo pracy, a pewnie jakby od 1.10 zaczęli wszyscy, czyli 50 osób: ODSIEW

tak, jestem szczęśliwą posiadaczka indeksu na tymże kierunku :)
Miło mi to słyszeć bo chciałam właśnie znać opinię kogoś kto tam studiuję. Co mogłabyś powiedzieć tak w kilku zdaniach? Zadowolona jesteś generalnie? Co Ci nie odpowiada? Kadra ludzka i przyjazna raczej czy typy raczej z rodzaju tych ciężkich do przejścia? Mam jeszcze pytanie dotyczące drugiego języka. Po prostu zapisujesz się na wybrany przez siebie i niczym się nie martwisz czy są np jakieś ograniczenia co do liczby chętnych itp? U Was rozłożyło się to jakoś po równo z grubsza czy wszyscy np na włoski? Aha i jakbyś określiła tempo nauki hiszpańskiego?
Wybacz, że tak Cię zasypałam gradem pytań :) Po prostu będę spokojniejsza wiedząc jak najwięcej, tym bardziej że zrezygnowałam z poprzednich studiów dla tego hiszpańskiego stawiając wszystko na jedna kartę. Dzięki z góry za podzielenie się wrażeniami!!
jeśli chcesz myślę, że wygodniej było by na [gg] :) z tym, że mogę odpisywać z opóźnieniem, bo już mam sesję

:)
super, dzięki! Odezwę się jak się dostanę :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Do autora strony - uwagi, propozycje