ATH, kto na filologię ?

Temat przeniesiony do archwium.
znajdzie się ktoś na filologię na ath w tym roku ? albo ktos kto studiuje/ studiował ?
hej ;) ja właśnie skończyłam pierwszy rok, chętnie odpowiem na pytania ;))
czytałam Twoje posty, które dodałaś rok temu :)) Okej, to mamy ze sobą wspólne 2 rzeczy - filologię i imię :D To może pierwsze.. jak Twoje wrażenia ? Jaki poziom ?:)
aha i jeszcze fajnie jakbyś mi napisała jakieś lektury :)
Wrażenia bardzo pozytywne, chociaż ostatnia sesja zdawała się nie mieć końca... :D a co do poziomu to wydaje mi się, że jest wysoki i napewno nie różni się od tych popularnych uczelni, chociaż niewiele wiem na temat ich programu , patrząc na ATH i ile rzeczy omówiliśmy na pierwszym roku, to naprawdę jest całkiem wporządku. Do czerwca zrobiliśmy całą gramatykę, albo prawie, no może z wyjątkiem konstrukcji, które rzadko się stosuje.
Jeżeli chodzi o wykładowców to jest wielu, którzy przyjeżdzają z Katowic czy Krakowa, także tym bardziej myślę, że nie ma wielkiej różnicy jeśli mielibyśmy się odnieść do innej uczelni.
Pytałaś o literaturę, też jest bardzo solidna.. pani która ja prowadzi zawsze dobrze się przygotowuje do wykładu i tego też wymaga od nas, np. robimy zadania na moodlu, musimy uzyskać 80proc. całości żeby przystąpić do zaliczenia, teraz na koniec jeszcze dochodziła do tego liczba punktów przed egzaminem.

A co do lektur to np. Pieśń o Cydzie , Księga dobrej Miłości, Łazik z Tormesu, Owcze źródło, Życie snem, Książe niezłomny, Don Kichote, Celestyna, Trójgraniasty kapelusz, Pepita Jimenez, Dwór w Ulloa, Krwawe gody, Yerma, Pięć godzin z Mariem, Rodzina Pascala Duarte, Prawda w sprawie Savolty, Żołnierze spod Salaminy, Listy od zabójcy bez znaczenia.
Jakbyś czegoś jeszcze potrzebowała, to pisz, poszukam reszty ;)
Mam nadzieję, że troszkę pomogłam ;)
no to super, mnie bardzo zależało na studiowaniu filologii, a w Krakowie to tylko UJ, a szczerze mówiąc nie chciałabym tam studiować (zresztą i tak bym się nie dostała). Cieszy mnie to, że jest utrzymywany poziom, zakuwać trzeba ;D

Dzięki za lektury, sporo tego, ale w zasadzie jestem przyzwyczajona :)

Przed podjęciem studiów uczyłaś się już hiszpańskiego ?
jasne, będzie spoko ;)
tak, uczyłam się trzy lata w liceum, napewno to się przydaje, ale tak czy inaczej, niezależnie czy ktoś się wcześniej uczył czy nie, to i tak trzeba poświęcić sporo czasu na ćwiczenia i przede wszystkim systematycznie, ale myślę, że warto ;)
no to super :)
hej, ja tez sie wybieram na ath:)))
to już w piątek zaczynamy ;))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa