Iberystyka/filologia hiszpańska, serdecznie proszę o pomoc.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! ;) właśnie wybieram się do klasy maturalnej - jak zapewne było to i z Wami, zastanawiam się nad kierunkiem studiów, uwielbiam wszystko co Hiszpańskie, tak po prostu. Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam, że Iberystyka, lub filologia hiszpańska byłyby dla mnie wprost wymarzonym kierunkiem, wyczytałam gdzieś, że takowe są ;

na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie,
na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu,
na Uniwersytecie Warszawskim(kulturoznawstwo sp.iberystyka),
na Uniwersytecie Wrocławskim,
na Uniwersytecie Śląskim(język hiszpański),
w Nauczycielskim Kolegium Języków Obcych w Bydgoszczy(język hiszpański),

tak więc o to moje pytania, planuję zdać maturę z polskiego na poziomie podstawowym - nauczycielka strasznie dużo chodzi na zwolnienia, mimo to, że mam zwiększoną liczbę godzin nie dam rady po prostu zdać rozszerzonego, z polskiego spodziewam się wyniku między 70-90% , po prostu znam swoje możliwości, z angielskiego planuję zdać również podstawy, gramatyka to nie moja mocna strona, podstawy hiszpańskiego znam. oczywiście zdaje jeszcze matmę, dodatkowo wos i geografię, bądź historię. w szkole jako drugi język mam język francuski, z którego mam ocenę celującą , jednak nie czuję się na siłach by zdawać z niego maturę.

otóż w chwili obecnej mam kilka pytań.
1. mam szansę się dostać? - wiem, że progi są zmienne, ale po prostu zastanawiam się, czy warto w ogóle myśleć o takich studiach, a jeśli potem składać, a jeśli składać, to gdzie miała bym największe szanse?
2. polecacie kierunek, czy też nie?

pozdrawiam, liczę na odpowiedź.
na wymienionych uczelniach TYLKO rozszerzenie

na Śląskim próg około 100% z ustnego rozszerzonego i 80% z pisemnego rozszerzonego
na stronach uczelnianych jest napisane, że rekrutacja jest na obu poziomach :) , tzn podst, rozsz.
tak... ale 80% chętnych ma maturę rozszerzoną startując na hiszpańską
Wlasnie dostalam sie na filologie hiszpanska na UAMie i podstawowy język na filologie w ogóle się nie liczy, a z podstawowego polskiego miała byś bardzo mało punktów. Przykładowo, zdając podstawowy polski i mając z niego te 90%, i powiedzmy nawet po 100% z angielskiego, to miałabyś.. 9 punktów. A w tym roku próg byl 72
https://rejestracja.amu.edu.pl/Strona/Kierunki/Szczegoly/272 tutaj masz szczegółowe info o rekrutacji.
kurczę, a jakbym zdała podstawowy polak i rozszerzony angielski, załóżmy angielski na te 70% to miałabym szansę? zawsze istnieją prywatne lekcje, a raczej na prywatne lekcje polskiego nie miała bym ochoty iść.

babka od polskiego daje nam arkusze maturalne do rozwiązywania, ostatnio na rozszerzonej miałam te 50%, tyle, że nadal się jej boję.
+ bardzo dziękuję za odpowiedzi.
przemnoz sobie przewidywane procenty przez liczniki, zsumuj i zobacz ile ci wyjdzie punktow. Szczerze mowiac 70 % z angielskiego to malo, ja mialam 79 z hiszpanskiego i bylam w ogonku, a hiszpanski ma o wiele lepszy przelicznik
ja skonczyla w tym roku NKJO Bydgoszcz. Fajna szkoła, wymagajaca, ale tylko ci ktorzy naprawde chca byc nauczycielami sa w stanie ja przetrwac, przez ogromna ilosc dydaktycznych przedmiotow i praktyki pedagogiczne. O przyjeciu decyduje tylko matura z hiszpanskiego. z podstawa juz sie dostaniesz. ja 3 lata temu mialam z podstawy hiszpana 85% i sie dostalam bez problemu. Gorzej jak nie zdajesz matury z hiszpana. W NKJO zaczynasz juz od takiego b1- b2 hiszpana wiec nie przyjmuja bez znajomosci jezyka.
Temat przeniesiony do archwium.