Od września idę dopiero do 2 klasy liceum, ale chciałabym mieć jakoś sprecyzowane plany o swojej przyszłości, by wiedzieć, jakie przedmioty zdawać na maturze. Od jakiegoś czasu myślę o iberystyce, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Jakie są Wasze opinie na temat tego kierunku? Jest ciężko?
Od razu powiem, że moją ogromną pasją jest kultura Meksyku i wszystko, co z nim związane. Chciałabym znaleźć kierunek, na którym będzie pogłębiana moja pasja, a z tego, co słyszałam na iberystyce jest kultura Hiszpanii... czy to prawda? Czy nie ma tam w ogóle nic o kulturze Ameryki Łacińskiej? Nie znam hiszpańskiego, gdyż nie mam możliwości by się go uczyć w jakieś szkole, natomiast nie jest tak, że nie wiem z niego nic, bo trochę pamiętam, ale to jedynie z telenowel i piosenek. ; ) Mimo wszystko jest to moja pasja i chciałabym studiować coś, co było by dla mnie wyjątkowe, spełniło by moje marzenia. Myślicie, że poradziłabym sobie nie znając hiszpańskiego? Bardzo jest trudno?
Jakie uczelnie polecacie? Jakie przedmioty zdawać na maturze? Pomożecie?
Czy to prawda, że iberystyka różni się od filologii hiszpańskiej? Z tego, co czytałam na iberystyce jest głównie kulturoznawstwo. A mi właśnie chodzi o to, by było dużo kultury Meksyku + trochę języka hiszp. od podstaw oczywiście.
Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi i wyrażanie opinii, to dla mnie bardzo ważne. ; )
Będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję!