Iberystyka - opinie, pytania. Chcicałabym porozmawiać ze studentkami.

Temat przeniesiony do archwium.
Od września idę dopiero do 2 klasy liceum, ale chciałabym mieć jakoś sprecyzowane plany o swojej przyszłości, by wiedzieć, jakie przedmioty zdawać na maturze. Od jakiegoś czasu myślę o iberystyce, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Jakie są Wasze opinie na temat tego kierunku? Jest ciężko?
Od razu powiem, że moją ogromną pasją jest kultura Meksyku i wszystko, co z nim związane. Chciałabym znaleźć kierunek, na którym będzie pogłębiana moja pasja, a z tego, co słyszałam na iberystyce jest kultura Hiszpanii... czy to prawda? Czy nie ma tam w ogóle nic o kulturze Ameryki Łacińskiej? Nie znam hiszpańskiego, gdyż nie mam możliwości by się go uczyć w jakieś szkole, natomiast nie jest tak, że nie wiem z niego nic, bo trochę pamiętam, ale to jedynie z telenowel i piosenek. ; ) Mimo wszystko jest to moja pasja i chciałabym studiować coś, co było by dla mnie wyjątkowe, spełniło by moje marzenia. Myślicie, że poradziłabym sobie nie znając hiszpańskiego? Bardzo jest trudno?
Jakie uczelnie polecacie? Jakie przedmioty zdawać na maturze? Pomożecie?
Czy to prawda, że iberystyka różni się od filologii hiszpańskiej? Z tego, co czytałam na iberystyce jest głównie kulturoznawstwo. A mi właśnie chodzi o to, by było dużo kultury Meksyku + trochę języka hiszp. od podstaw oczywiście.

Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi i wyrażanie opinii, to dla mnie bardzo ważne. ; )
Będę bardzo wdzięczna. Z góry dziękuję!
nie wiem jak z iberystyką, ale na filologii hiszpanskiej masz taki przedmiot jak historia i kultura ameryki łacinskiej :)
Też słyszałem, że iberystyka kładzie nacisk głównie na kulturoznawstwo, kosztem języka. Trzeba się zastanowić, do czego taki papier będzie później potrzebny. Z dobrą znajomoscią języka możesz uczyć, tłumaczyć... Natomiast z dobrej znajomością kultury możesz mieć jedynie satysfakcję. Oczywiście, historia, literatura, itp. również jest na filologii.
edytowany przez Cristobalito: 04 sie 2011
Jeżeli ktoś się interesuje Meksykiem tudzież w ogóle Ameryką Łacińską to chyba najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie licencjatu z czegokolwiek a magisterki na CESLI (Centrum studiów latynoskich czy coś takiego) w Warszawie. Tam jest tylko o Ameryce, hiszpański jest chyba od podstaw ale nie jestem pewna. Chociaż na samej Iberystyce też jest tego sporo (ale nie na 1-wszym roku) i o Hiszpanii i o Ameryce. I wcale nie jest prawdą, że jest tyle kulturoznawczych rzeczy kosztem języka bo jak go na 1-wszym roku nie zdasz to możesz się pożegnać ze studiami. Od 2-giego roku jest chyba wszystko po hiszpańsku/portugalsku.
Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji :) a gdzie byś chciała studiować?
http://iberystyka-uw.home.pl/content/view/273/119/1/1/lang,pl/
tu jest UW (gdzie osobiscie bym chciała studiować) - o Ameryce Łacińskiej też bedziesz się uczyć:)

Pozdrawiam:)
dziękuję za odpowiedź. ; ) mi właśnie chodzi jedynie o Amerykę Łacińską, bo Hiszpanią się
nie interesuję, choć uważam, iż jest pięknym krajem. ; )
jakie jest Wasze zdanie, co lepsze iberystyka, czy filologia hiszpańska ?
bo iberystyce moim zdaniem brak perspektyw. bo co mozna robic po kulturoznawstwie hiszpanskojezycznym? ;)
A jakie uczelnie jeszcze polecacie, oprócz Warszawy na UW i Instytutu Iberolatynoskiego ?
Cytat: kasienka13
bo iberystyce moim zdaniem brak perspektyw. bo co mozna robic po kulturoznawstwie hiszpanskojezycznym? ;)

Sylwetka absolwenta

,,Absolwent posiada bardzo dobrą znajomość w mowie i piśmie języka hiszpańskiego lub portugalskiego (kompetencja komunikacyjna na poziomie C1 biegłości Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy). Jest przygotowany merytorycznie do teoretycznej refleksji o kulturze oraz dobrze zna kontekst kulturowy Półwyspu Iberyjskiego i Ameryki Łacińskiej, co pozwala mu na rozumienie i interpretowanie poszczególnych sytuacji i zjawisk zachodzących w poznanym obszarze językowym. Te umiejętności dają absolwentom szansę na zatrudnienie środowiskach dwujęzycznych, w różnych instytucjach upowszechniania kultury, redakcjach, muzeach, teatrach, kinach, agencjach reklamowych, agencjach public relations itp., a także jako wykwalifikowany personel biurowy w polskich firmach i urzędach w krajach hiszpańsko- lub portugalskojęzycznych oraz w przedstawicielstwach i przedsiębiorstwach z krajów hiszpańsko- lub portugalskojęzycznych działających na terenie Polski.``

Ja myślę o iberystyce jako 2 kierunek... Język się przyda:)
no to wyglada bardzo ladnie jak to sie czyta. tylko trzeba by zapytac absolwentow iberystyki czy o te prace tak latwo i czy faktycznie takie umiejetnosci posiadaja. trzeba pamietac ze to tylko reklama :)
Ja zaczynając filologię hiszpańską sam nie wiedziałem, co chcę robić. Praca jednak jest, ale do nikogo nie przyjdzie sama.
Szkoły językowe, biura tłumaczeń. Ja na brak pracy nie narzekam, mimo, że mam dopiero licencjat skończony.
Nie wiem, jak to jest w przypadku iberystyki, z tego co napisała magdalenka001, nie można po tym uczyć...
Ja na pewno uczyć nie chcę, to zdecydowanie nie dla mnie. ; )
Jakie uczelnie jeszcze polecacie, oprócz Warszawy na UW i Instytutu Iberolatynoskiego ?
Cristobalito, a skad jestes? bo ja sie nie nastawiam na jakis konkret jesli chodzi o prace, ale troche sie martwie, ze jej po mojej filologii nie bedzie.. robisz jakis drugi kierunek?
Praca w Szczecinie, studia w Poznaniu. Szkoły językowe, czasami jakieś tłumaczenie wpadnie.
Nie mam drugiego kierunku.
bo ja mysle o jakiejs logistyce, zarzadzaniu, czymkolwiek :) i tez bede studiowac w poznaniu ;) a szczecin z wyboru, czy po prostu w poznaniu nie bylo pracy?
Raczej z wyboru ;)
Temat przeniesiony do archwium.