pomozcie doprecyzowac temat z jezykoznawstwa

Temat przeniesiony do archwium.
hej, w tym roku piszę pracę dyplomową z językoznawstwa/pragmatyki/socjolingwistyki. Chciałabym napisać o impresywnej/perswazyjne funkcji języka, jak wpływała na wyniki eksperymentów psychologicznych. (Np 2 grupy mialy sluchac roznych slow podczas marszu i w grupie gdzie slowa zwiazane byly ze staroscia tempo chodzenia zmniejszylo sie o 15%) Nie wiem jednak jak to ładnie ująć w temacie, żeby nie wyszło, że praca jest bardziej z psychologii niż z językoznawstwa. Chciałabym opisac te eksperymenty, opisać jaka reakcje wywołal komunikat slowny i we wnioskach napisac m.in. ze jezyk sklania nas do zmiany zachowan itd. Promotor niestety tez nie ma pomyslu, jak to ujac.
Proste. Zacytuj to Forum. Jak znalazl.
Cytat: elche_0
Proste. Zacytuj to Forum. Jak znalazl.
w sensie wplyw funkcji jezyka na wyniki badan? Chcialabym zeby brzmialo tak mega jezykoznawczo, a to brzmi tak średnio;)
W sensie reakcji zachowañ ludzkich na jezyk hiszpañski i jego zagadnienia, jedni eksperymentuja, inni sie tym podniecaja,elche wie o czym mowi, ale musialabys zbyt wiele zbadac tu przypadkow, no i nie wiem czy efekt koñcowy mialby sens :)
aaa,ok..hm, tylko ze cytowanie tego forum to nie jest to co mnie interesuje, chcialabym isc wlasnie w ta psychologie i mam juz nawet troche materialow, tylko dokladnie nie wiem jak doprecyzowac temat, co chce badac i jakich wnioskow sie spodziewac

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia