wyzsza szkoła filologiczna

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos moze chodził do tej szkoły na studia zaoczne?jak tam jest ?sa dosc duze opłaty wiec zastanawiam sie czy ta szkoła dobrze uczy.jestem na poziomie zerowym,ucze sie samodzielnie w domu.prosze o opinie
A ktos wie od której do której godziny odbywaja sie sobotnie i niedzielne zjazdy.???bardzo prosze od odpowiedz.i przy okazji czy wszystkie zajecia na pierwszym roku odbywaja sie po hiszpańsku???i jakie zajecia sa na pierwszym roku. z góry dziekuje
Hola!
Włąsnie skończyłam 1 rok na WSF we Wrocławiu, więc mogę pdozialić się informacjami. Studiuję zaocznie.
1. Nauka zaczyna się od podstaw, jednak są różne grupy. W mojej grupie wszysyc byliśmy początkującymi, dużo osób odpadło w trakcie, ale najwytrwalsi zostali. W innych grupach wygląda to trochę inaczej, jest tam więcej osób, kóre kontynują naukę i nie odpadło ich tak dużo.
2. Na pierwszym roku zajęcia w sob są często do ok. 20 - zwłąszcza w I semestrze, ponieważ jest więcej przedmiotów niż w 2. W neidziele do ok. 14-15. Plan zalezy od grupy. Kiedy zapisujesz się do grupy plan już jest podany więc można dobrać sobie. Część zajęć (wykłady) jest dostępna w elearningu i odbywały się one w sobote rano i w neidziele po zajęciach. Więc można było sobie znacząco skrócić pobyt na uczelni.
3. Od drugiego roku na specjalności nauczycielskiej można studiować język + język, wówczas zajęcia odbywają się również w piątki po południu.
4. Na pierwszym roku po hiszpańsku są ćwiczenia, mocno wspomagane jezykiem polskim na sprawnościach, komunikacja jest po hiszpańsku z native speakerem, gramatyka po polsku. wykłądy po polsku z elementami (nazwami) po hiszpańsku. Na kulturze i historii Hiszpanii oglądaliśmy filmy po hiszpansku, ale były one ilustracją do wykładu więc nikt się nie przejmował jak nie rozumiał.
5. Na pierwszym roku są takei zajęcia:
sprawnosci zintegrowane
gramatyka
komunikacja
łacina
fonetyka
wykłady:
psychologia
językoznawstwo
filozofia
Historia Ameryki Południowej
Kultura AP
Historia Hiszpanii
Kultura H
Z tego co zauważyłam z roku na rok delikatnie zmienia się rozkąłd tych zajęć, ale raczej to wypsiane są wszystkei na 1 roku.
W razie pytań psizcie chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
dziekuje slicznie za odpowiedz,z nieba mi spadłaś;)teraz przyszło mi do głowy jeszcze pare pytanek
Czy jest test wstępny kwalifikujący do danej grupy czy po prostu samemu sobie wybieramy grupę i plan?. Ja jestem praktycznie od zera, tyle co się nauczyłam sama w domu ,wiec nie chce trafić do grupy mocniejszej .wiem ze rekrutacja jest do września, a wiec czy jak sie zarejestruje we wrześniu (bo na razie nie mam kasy) również będę mieć mniejsze szanse na dobranie sobie planu?
I przy okazji czy SA tam jakieś akademiki bo zima może być ciężko z dojazdem i zostaniem do godziny 8.00. Fajnie by było żeby wykładowcy chcieli wypuścić troszkę wcześniej z tej ostatniej godzinki
Hej, ja zapisałam się na pierwszym zjeździe, więc spokojnie we wrześniu zdąrzysz. Im wcześniej tym lepiej pewnie, bo ja już miałam do wyboru chyba tylko 2 grupy z początkowych 4. Potem zrobili tylko 3 grupy bo jedna była 2 osobowa :> Pierwsze zajecia są w przyszłym semestrze już 22.09!
Akademiku nie ma, ale są w pobliżu tanie hostele. Ja też zwykle w sobotę nocuję w hostelu, żeby w niedziele na 8:00 zdąrzyć.
Nie ma tetsu - napoczątku zapisujesz się trochę tak w ciemno, ale można na początku grupę zmienić bez problemu. Wykładowcy zwykle nie robią problemów ze wczęsniejszym wyjściem.
Pisz jeśli będziesz miećpytania, chętnie odpowiem.
Ja też bardzo dziekuje za info;)i mam mnóstwo pytań.Czy na specjalności nauczycielskiej są zjazdy również w piątki? czy psychologia jest również na tłumaczeniach? Dużo można się nauczyć już po pierwszym roku? Z jakiej książki do zajęć zintegrowanych korzystacie? czy koła są ciężkie i dość często? (ja tez jestem bez podstaw hiszpanskiego)pracuje wiec martwię się ze nie ogarnę wszystkiego. I czy jest dużo osób starszych czy przeważają maturzyści? bo ja już nie pierwszej młodości.a jakie zajęcia mieliscie o 8:00 bo tez mi to nie bardzo pasuje:/?
dziekuje za zainteresowanie tematem,
pozdrawiam
Pierwszy rok jest wspólny bez specjalizacji. Dopeiro na drugim roku jest podział na specjalizacje,z tego co wiem to obecnie na studiac zaocznych jest specjalizacja nauczycielska i język w biznesie, nie ma tłumaczeniowej. Nie wiem jednak co proponują w tegorocznej rekrutacji.
Psychologia jest na 1 roku, językoznawstwo, filozofia i łacina też - wspólna dla wszystkich.
Sprawnosci zintegrowane - głowny podręcznik to Español en marcha z ćwiczeniami i uzupełniający to Vocabulario en dialogo. Koła był 2 razy w semestrze, dość ciężkie ze sparwności bo trzeba było opanwoac ogromne ilości słów, no ale jednoczesnie wiemy,że bez tego się nie da...
Co do wieku grupy jest dość zróżnicowany, mam parę osób po maturze, ale też są starsi, tacy jak ja, dla których to ejst kolejny kierunek studiów.
W soboty od 8 była psychologia i jezykoznawstwo - ale to można było wybrać w ealearningu, natomiast w neidziele były już ćwiczenia - w zależności od grupy gramatyka, lub zintegrowane lub coś innego.
dzieki śliczne za odp:).A do godziny 20:00 jaki mieliście przedmiot w soboty?mozna bylo wybrac cos z e-learningu.bo zima to juz mega pociagi sie spózniaja i duzo typków sie kreci pod wieczór
ja tez dziekuje;)a korzystałaś z e-learningu?ja mam zawsze obawy co do takich form wykładów.
Do 20 były w zależności od grupy - jakieś tam ćwiczenia. Ealearning był w sobotę rano i w 2 semestrze filozofia po 15 w niedziele.
Tak byłam zapisana na elearning - to był te same wykłady tyle, że nagrane wraz ze slajdami, kóre wykąłdowca omawiał na zajęciach. Można było obejrzeć je więcej razy i w dowolnym czasie. W przyszłym semestrze językoznawstwo ma być podobno tylko w elearningu. Tak mówił profesor na egzaminie. Egzamin był taki sam niezależnie, czy ktoś chodził na wykłądy czy oglądał je w domu.
jeszcze raz dzieki za wyczerpujące odpowiedzi teraz jest mi łatwiej podjac decyzje co do studiów;):).
pozdrawiam
Nie ma problemu, chętnie odpowiem na kolejne pytania :)
Ja mam takie male pytaania do ciebie. Szukałam kogoś studiującego w tej szkole. Ja mam zamiar zapisac sie na magisterke zaocznie :) I mam bardzo daleko do Wroclawia bo az 360 km ;/ Ale jak oglądałam strone www to wydaje sie fajna uczelnia. Tym bardziej ze maja specjalizacje tlumaczeniowa. Moglabys powiedziec mi ile te hostele mniej wiecej kosztuja za noc? i tak od ktorej godziny w soboty juz zaczynaja sie zajecia? Wiesz moze cos o rekrutacji czy przykjmuja wszystkich czy ciezko jest sie dostac bo o terminie konca rekrutacji jakos nic nie pisza na stronce. I jeszcze takie pytanie ciezko w ogole jest utrzymac sie czy ze tak powiem w miare. Wiadomo uczyc sie trzeba :) pozdrawiam karolina
Hej, włąsnie wróciłam z wakacji stąd zwłoka w odpowiedzi.
Hostel możesz znależć od 30-35 zł za noc.
Zajećia zaczynają się zależnie od grup, roku specjalizacji, więc trudno mi powiedzieć. Pisałam wczesniej jak to było w przypadku mojej grupy.
Dostaje się każdy.
Wielu szybko odpada. Moim zdaniem utrzymanie się nie ejst trudne, pod warunkiem że "coś" się robi. Jesli nie zajrzy się do materiałów pomiędzy zjazdami to raczej kiepsko to widzę, jeśli jednak pracuje się systematycznie to nie ma większego problemu, żeby pozaliczać wszystko w terminie.
hej, mam pyt czy ktoś studiował na WSF zaocznie iberystyke studia 2 stopnia?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka