hiszpański w ESKK, warto?

Temat przeniesiony do archwium.
Kocham Hiszpanię i język hiszpański, którego to bardzo chciałbym się nauczyć. Nie mam czasu na dojazdy do Krakowa i na uczestniczenie w kursach stacjonarnych , dlatego poważnie zastanawiam się nad sensem kursu korespondencyjnego w ESKK. Mam pewne wątpliwości, bo jak wiadomo taki kurs nie umozliwia rozwiajania umiejetności konwersacji. Poza tym nie wiem , jak wyglada taki kurs? Czy jest możliwy biezacy kontakt z nauczycielem ( slyszałem ,że jest taka możliwość). Jaki egzamin mogę zdawać po ukńczeniu kursu i na jakim poziomie mozna sie nauczyc hiszpanskiego zakladając ,że ukończy się kurs dla początkujących i dla średniozaawansowanych, bo tylko takie oferuje Szkoła. Jesli ktoś z Was ma jakies doświadczenia i podzieli się nimi ze mną , będę bardzo wdzięczny. Dziękuję.
Plusy tego kursu to przede wszystkim jasno wytlumaczona gramatyka, dosyc ciekawe slownictwo, uczysz sie od razu calych zwrotow, a nie tylko pojedynczych slowek, uczysz sie kiedy i gdzie tylko chcesz, wiec rzeczywiscie, nie marnujesz czasu ani pieniedzy na dojazdy. Jezeli tylko jestes odpowiednio zmotywowany i na tyle zdyscyplinowany, by uczyc sie samemu, to serdecznie polecam.

W razie watpliwosci, mozesz skontaktowac sie ze swoim nauczycielem (przydzielaja Ci takowego, on tez sprawdza Twoje prace domowe, o ile jestes taka opcja zainteresowany oczywiscie).

Konwerswacji jako takich rzeczywiscie nie ma, ale wszystkie materialy sa dostepne na kasetach lub CD (jak kupujesz caly kurs od razu to tylko kasety), wiec mozna sie "osluchac".

Na koniec mozesz zdawac egzamin, jednak nie wiem, czy taki certyfikat rzeczywiscie cos Ci daje. Po ukonczeniu obu poziomow w ESKK mozesz spokojnie zdawac DELE Nivel Inicial, ale - czytaj powyzej i zastanow sie, czy warto. Na Nivel Intermedio specjalnie bym sie nie porywala, jest juz trudniejszy i wymaga troche wiecej nauki.

Powiem tak - na poczatek ESKK jest na pewno bardzo dobre, ale jak myslisz powaznie o tym jezyku, to nie oszukujmy sie, sam kurs korespondencyjny na pewno nie wystarczy. Trzeba by jeszcze pozniej zainwestowac w jakis dobry podrecznik, poduczyc sie troche na wlasna reke, moze wyjechac gdzies i porozmawiac troche z "nativami" i zdac DELE. Ten wlasnie certyfikat jest uznawane na calym swiecie, a o ESKK i ich dyplomie pewno niezbyt wielu ludzi nawet wie, nie mowiac juz o jego honorowaniu. Ale dla wlasnej satysfakcji - czemu nie?
teraz można zdawać na jakiś lepszy certyfikat, międzynarodowy. Ogólnie ten kurs jest ok, ale jest mało tłumaczenia, tylko trochę takie robienie wszystkiego na wyczucie
Ja mam początkujący. Ale wcześniej się uczyłam trochę, więc pojęcie miałam. Zastanawiałam się czym się taka gazetka różni od na przykład serii Easy (english, espańol itp) sprzedawanych w kiokach. Eskk przypomina mi odrobinę metodę callana w angielskim. Zdania do nauczenia się na pamięć - dla mnie to jest dobre, ale dodatkowo uczę sie z książki Oskara Perlin, która jest świetna i ma tekst (zazwyczaj fragment z książki ), dużo gramatyki i ćwiczenia. Łączę jedno i drugie i jest mi łatwiej.
odpowiadam na pytanie o ESKK! nie nauczysz sie tym sposobem j.hiszpanskiego ani zadnego innego. nawet jesli bedziesz bardzo systematycznie sie uczyl! lekcje sa nudne i monotonne. jesli chcesz sprobowac mimo to, mam do sprzedania caly zestaw 36 lekcji z kasetami. moge sprzedac za rozsadna cene, wyjdzie na 100% o wiele taniej niz kupujac lekcje regularnie w osrodku ESKK. moze przyda ci sie jako uzupelnienie do "zywej" lekcji j. hiszp. pozdrawiam (jestem tez nauczycielem tego jezyka, wiec moze prywatne lekcje?)
Boni ja jestem zainteresowana nauka j hiszpańskiegoESKK,a skoro masz zeszyty icały komplet do sprzedania to chciałabym wiedzieć jaka jest cena-rozsądna.
Uczę się z ESKK, ale to nie jest najlepszy sposób na naukę.Możesz odrabiać zadania i wysyłać do sprawdzenia, ale tak naprawdę to banał.Nawet moja mama kiedy uczyła się z ESKK otzrymała potem dyplom ukończenia kursu, a w rzeczywistości nic nie umiała.Ten kurs jest dobry dla osób systematycznych itp.Ale zawsze raźniej kiedy możesz pogadać w tym języku z nauczycielem czy kimś.Ja nie polecam.
Pozdrawiam
Os puedo asegurar que se pude aprender esta lengua usando cualquier metodo. Lo importante es vuestra motivacion y la cantidad de esfuerzo puesta en lo que haceis. Personalmente puedo recomendaros ESKK con todo corazon, especialmente la segunda parte.
Ja uczyłam sie przez 3 lata z ESKK i dało mi to na prawde dużo. Teraz jestem w LO w klasie dwujęzycznej i dzieki temu kursowi nie mam w szkole problemów a nawet więcej...szkoła jest w sumie teraz dopełnieniem tego co sie juz nauczyłam z ESKK:) No, wiadomo że jest lekki problem potem z konwersacja bo nie masz z kim pogadac krótko mówiąc...Ale jeżeli chodzi o najlepszy sposób uczenia sie jezyka samemu bez zadnych kursów itp...to sposób z k.korespondencyjnym jest wg mnie najlepszy....możesz sobie tez kupic samouczek jakiś i z niego tez korzystac dla porówniania:)
Zgadzam się z Jaime. Najważniejsza jest Twoja motywacja. Jeżeli masz motywację to już połowa sukcesu. Druga połowa to nauka, która wcale nie musi być nudna i mozolna, jeżeli faktycznie kochasz to, co robisz.
Możesz się uczyć czytając książki, wiersze, używając programów PC, oglądając TV i słuchając radia, pisząc blogi w języku obcym, surfując po necie i słuchając ulubionej muzyki
...a wracając do tematu...
sama kilka lat temu próbowałam się uczyć chińskiego przy pomocy ESKK ale ....nie wypaliło. Może nie dlatego, że materiały były "nudne" ale nie miałam na to wszystko czasu. Porównując jednak ESKK do innych sposobów nauki, mogę stwierdzić, że jest to system bardzo drogi. Za 2 zeszyty z płytami, można już kupić dobry podręcznik do nauki na cały semestr(albo 2); oczywiście sam podręcznik nie wystarczy (ale od czego jest Internet, nie?)i trzeba jeszcze dokupić jakieś ćwiczenia do gramatyki, posłuchać radia, muzyki hiszpańskiej etc.. Jeżeli się będziesz uczyć UCZCIWIE to pewnie osiągniesz to, co obiecują wydawcy periodyku pt. ESKK Kurs hiszpańskiego; jeżeli natomiast kochasz Hiszpanię to osiągniesz znacznie więcej...;

Doprawdy nie jest nic tak ważne jak motywacja. Ucząc się 3 miesiące hiszpańskiego, umiem więcej niż po 12 latach "przymusowej" nauki rosyjskiego. Z rosyjskiego jestem noga do kwadratu! I tak niech już będzie....
Polecam e-cursos w Centrum Polsko-Hiszpańskim
http://centrumes.eu.interia.pl/
e-mail: [email]
Z tego, co widzę to przeważają dobre opinie na temat kursu ESKK.
Chciałbym się odnieść jednak do tej gorszej opinii. Napisałaś, że koleżanka dostała dyplom ukończenia kursu, a nic nie umiała. Rzeczywiście dyplom jest dyplomem, ale najwazniejsze jest samozaparcie. Nie ma sensu wydawac pieniędzy skoro się z czegoś nie korzysta, a nie jestem w stanie uwierzyć, że uczyła się ona, a nic później nie umiała. Bez motywacji i na przymus nawet w szkole językowej się nic nie nauczysz, a taki kurs korespondencyjny jest i tańszy niż zwykła szkoła językowa i daje podobne możliwości.
Pozdrawiam
Moim zdaniem zdecydowanie niewarto. Za te pieniadze mozesz sobie kupic sporo dobrej jakosci materialow i samemu sie uczyc.
ja kupiłam sobie do nauki hiszpańskiego taki mały podręcznik z ćwiczeniami...i jestem bardzo zadowolona, bo uczę się kiedy chcę i ile chcę... kocham hiszpański, więc nauka jak narazie nie sprawia mi problemu, ale obawiam się właśnie że mogę nauczyć się języka, ale nie będę mogła rozmawić...potrzebne mi jakieś konwersacje...moja znajoma, która uczy się w klasie dwujęzycznej, podpowiedziała mi że mogę mówić sama do siebie przed lustrem...to chyba dobry sposób na początek?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe