jaka szkole wybraliscie?

Temat przeniesiony do archwium.
Hola!
Mam pytanko zarowno do tych, ktorzy juz uczyli sie w szkole jezykowej w Hiszpanii jak i tych, ktorzy sa, tak jak ja, na etapie planowania takiej przygody:
Mozecie mi powiedziec czym sie sugerowaliscie przy wyborze szkoly? Na co powinnam zwrocic uwage? Co oprocz ceny decyduje o atrakcyjnosci kursu:
*miasto (region slynacy z dobrego akcentu czy atrakcyjne turystycznie miejsce?);
*wielkosc szkoly (lepsza mala czy duza?znana, renomowana, jak Don Quijot czy niekoniecznie? jaka jest najlepsza wielkosc grup?);
*staz szkoly (tzn jak dlugo ona istnieje?)
*opinie znajomych, nauczycieli?
*lepiej (pewniej) wyjazd zalatwiac przez jakies biuro w Polsce czy internet?
A moze jeszcze cos innego o czym zapomnialam jest istotne?
Bede ogromnie wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki!
Czesc,
do tej pory byłam w 3 różncyh szkołach w trzech różnych miastach. Osobiście uważam, że renomowane szkoły niekoniecznie są lepsze od tych mniejszych, lokalnych, a są duuużo tańsze. Odnosząc się do tego o co pytasz:
*miasto (region slynacy z dobrego akcentu czy atrakcyjne turystycznie miejsce?)- warto wybrać sie w ciekawe miejsce. Akcent nie ma znaczenia. Warto poznać różne, ale ważniejsze jest to żeby siędobrze bawić i przy okazji dużo mówić po hiszpańsku.
*wielkosc szkoly (lepsza mala czy duza?znana, renomowana, jak Don Quijot czy niekoniecznie? jaka jest najlepsza wielkosc grup?)- jak już wspomniałam, polecam szkoły lokalne. Czasem sa szkoły duże, ale rozwijające sie na przykład w jednej miejscowości. Za kurs w don quijot zapłacisz nawet dwa razy więcej, niż w tak samo uczacej mniejszej. Wielkośc grup- z reguły szkoły oferują grupy do 8 osób. Moim zdaniem to wystarczy, nie ma sensu zmniejszać grupy, bo i tak często te grupy są mniejsze niż oni przewidują, a po co przepłacać.
*staz szkoly- to ma znaczenie. Warto jechać do sprawdzonej szkoły. Oczywiście nowa też może byc super, ale tu ponosisz pewne ryzyko
*opinie znajomych, nauczycieli- to jest bardzo wazne, chociaż warto zasięgnąć języka z róznych źródeł. Jak ktoś poleca Ci szkołę, do której pojechał przez Polskie biuro podróży, to warto trochę bardziej sie rozejrzeć
*lepiej (pewniej) wyjazd zalatwiac przez jakies biuro w Polsce czy internet?- uprzedziłam Twoje pytanie:) Sugeruję załatwić wszystko przez internet. Ja nie miałam w związku z tym nigdy żadnych problemów.
Jeśli chodzi o szkoły, w których byłam to znajdziesz je na www.najezykach.pl W Alicante byłam w Proyecto Espanol. Jakbyś miała jakieśpytania to chętnie odpowiem, pozdrawiam [email]
Dziekuje Ci serdecznie za cenne wskazowki:)
czesc i czolem!!!
ja od 3 tygodni ucze sie w swietnej szkole w Salamance: Universpain; szkola nie jest duza, jest bardzo blisko starowki, ktora jest PRZESLICZNA, a nauczyciele naprawde super kompetentni. Wiem co mowie, bo to nie pierwsza szkola jezykowa do ktorej trafilam. No i ludzie w Salamance sa naprawde wspaniali!!! Mysle ze czasem warto zaryzykowac i wybrac mniej znana szkole-chociaz przyznaje, jak tu jechalam to sie troche balam, bo szkola nie jest w Polsce znana. Dla mnie wazne bylo miasto, bo w Salamance mowi sie najczystszym hiszpanskim. Jezeli chcesz sie dowiedziec czegos wiecej o szkole: www. universpain.com lub www.universpain.com/Hiszpanski/
Pozdrawiam goraca;)

« 

Życie, praca, nauka