dialekty

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam zamiar jechac w przyszlym roku do Hiszpanii jako au pair zeby sie jezyka nauczyc. Nie wiem tylko jaka czesc Hiszpanii wybrac. Chcialabym sie nauczyc "typowego" hiszpanskiego czyli kastylijskiego chyba. Ale chcialabym jechac np. do Barcelony... Czy inne dialekty sa naprawde w Hiszpanii tak popularne ze sie tylko nimi posluguja mieszkancy?
no cóż, ja miałam przyjemnośc uczyć się troche katalońskiego, język baaardzo różni się od kastlijskiego i w Barcelonie na ulicach rozbrzmiewa właśnie kataloński. Generalnie, wg. mnie jest ładniejszy i takie tam, ale to już nie ma nic do rzeczy
pozdrawiam
:)
http://html.rincondelvago.com/variedades-del-espanol_1.html

na tej stronie opisane sa roznice jezykowe =) (ale tylko w zaleznosci od regionu, np. dialekt andaluzyjski)
Dzieki za pomoc, niestety strona mi sie nie przyda bo hiszpanskiego nie znam wcale. Czyli mysle ze wybiore raczej Madryt albo Kastylie.
Mysle, ze chodzi Ci nie tyle o dialekt, co jezyk:) W Katalonii oczywiscie rozbrzmiewa katalonski, ale to osobny jezyk, zupelnie inny od hiszpanskiego:) Cos jak slowacki i polski, w wielkim uproszczeniu. Poza tym hiszpanski Katalonczykow zazwyczaj jest bardzo dobry, wyrazny i zblizony do kastylijskiego z Kastylii.

Jedyny region, ktorego nie polecam, to Andaluzja, i generalnie poludnie. Mnie osobiscie urzeka sposob mowienia Andaluzyjczykow, ale 1. nie na dluzsza mete oraz 2 . nie sadze, zeby to byl odpowiedni dialekt dla cudzoziemca, ktory chce sie uczyc hiszpanskiego :) Pozdrawiam i jeszcze raz podkreslam, ze w Hiszpanii mowi sie czterema jezykami (kastylijski=hiszpanski, katalonski, baskijski, galicyjski), ale wszyscy mieszkancy, nawet jesli pochodza z regionow, ktore posiadaja swoj wlasny jezyk mowia po hiszpansku:) Inna zupelnie sprawa sa dialekty samego hiszpanskiego, ktorych jest takze mnostwo. No i jeszcze hiszpanski Ameryki :)

Pozdrawiam i zycze owocnego pobytu
Cześć!!
No jest jeszcze "bable" i "arnés".
najczystszy castellano spotkasz w Kastylii. osobiscie polecam Valladolid. Wedlug badan tam mowi sie jezykiem najbardziej zblizonym do modelu.
W Walencji, choc istanieje valenciano, ludzie mowia castellano (fakt, glos w metrze i tabliczki bywaja w valenciano). Dogadywalam sie bez przeszkod.
jak to andaluzyjskiego nie polecasz? taki ładny dialekt....
uno, doh, treh....jaja :)
muchaa graciaaa....;-)
Temat przeniesiony do archwium.