To dla mnie szalenie ważne POMOCY!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich!! Tak sie pieknie sklada ze juz niedlugo wyjezdzam do Espanii tylko jest pewien problem - otoz jestem kompletnie zielony jesli chodzi o NIE blagam napiszcie mi tylko w miare jasno gdzie najpierw trzeba za tym isc i wogole caly ten etap biurokratyczny, bo nie mam pojecia co mam robic, a nie ma tam kogos kto podalby mi lapke ;-)) dzieki za odpowiedzi i sorki ze jestem taki niedorobiony i zacofany

Licze na Was
A czym ty sie przejmujesz?? ja juz nie pamietam, ale wiem , ze to zalatwilam od reki, no prawie od reki. Trzeba isc do urzedu i dac chyba 2 zdjecia i wypelnic jakis papier. oczywiscie jest zawsze duzo kolejka.. i potem mialam wrocic za 2 godziny po odbior i tyle..
ale to juz sie zapytasz tam gdzie bedziesz, do jakiego miasta sie wybierasz? pozdrawiam
ale to brzmi "duzo kolejka" - hehe...panocku, duzo kolejka..a jusci, a jakze..
Prosze Was bardzo o jakies konkrety Porfa........... :-((
By ubiegac sie o NIE po pierwsze musisz sie zameldowac w odpowiednim urzedzie miejskim / Ayuntamiento. Do to tego musisz przedstawic kontrakt wynajecia mieszkania, rachunki za prad, wode etc na Twoje nazwisko lub posiadac upowaznienie do zameldowania sie w danym mieszkaniu od jego wlasciciela lub osoby, na ktorej nazwisko jest kontrakt wynajmu mieszkania. Po otrzymaniu Certificado de Empadronamiento musisz udac sie z nim na odpowiedni komisariat policjii, wypelnic odpowiedni formularz i zostawic zdjecia. W niektorych regionach/ miastach wydadza Ci NIE na miejscu, ale zazwyczaj musisz poczekac ok 3 tygodnie. Po otrzymaniu NIE mozesz udac sie do Subdelegación de Gobierno by ubiegac sie o karte pobytu / Tarjeta de Residencia. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
No o to mi chodzilo wielkie dzieki teraz juz wszytsko wiem
Witam , jaka jest opłata za wydanie karty- tarjety de residencia?
czytałem dzisiaj na tym forum że od momętu jak Hiszpania otwożyła rynek pracy to członkowie eu w tym my niepotrzebujemy tego NIE ale niewydaje mi sie zeby tak było
anka, co to jest za karta o której piszesz ?
Przy skladaniu podania o tarjeta de residencia musisz dokonac oplaty tzw. tasas, ktore obecnie wynosza ok. 6-7 €. Teoretycznie numer NIE wystarcza Ci do zycia w Hiszpanii. Posiadanie tarjeta de residencia jest jednak wygodne, gdyz bez niej aby okazac swoja tozsamosc np. w banku musisz pokazac list z komisariatu policji na ktorym widnieje Twoj numer NIE i oprocz tego dokument ze zdjeciem, np. paszport albo polski dowod osobisty. Poza tym list, jak wiadomo jest kawalkiem papieru, ktory szybko sie niszczy i nie jest zbyt wygodny w transporcie. Powodzenia. KS
A ja jak sie ubiegalam o NIE, to nie mialam nawet zameldowania i wcale ode mnie nie chcieli..Tylko wypelnic druk i dac zdjecia...Ale to moze dlatego ze ja bylam wtedy na 5 miesiecznycn praktykach i mialam kontrakt, ale z tego co pamietam to nawet nie widzieli kontraktu, ale chyba mialam praktyki wpisane w druku...
Temat przeniesiony do archwium.