zarobki w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Czy moze mi ktos powiedziec czy zarobek 2000 euro na warunki hiszpanskie zakladajac ze musze utrzymac zone i dwujke dzieci to duzo czy nie. Dostałem taka propozycje pracy i chcialbym sie zorietowac jak z takim wynagrodzeniemmoze wygladac zycie cztero osobowej rodziny.Prosze o informacje.
2000 euro, to dosc duzo, jak "dla Polaka" a rozumiem ze to twoj pierwszy wyjazd
a co "dostalem oferte" Jest to pewne???? jesli chodzi o zarobki.
Co do zycia, jest drozsze niz tu, najpierw wyjedz sam i sprawdz, nie pakuj od razu calej rodziny, czasem naginaja troche z tymi zarobkami, zeby oferta byla bardziej "interesujaca"... ale zycze powodzenia
Własciwie to zaproponowali 23 [tel]rocznie jestem z zawodu drukarzem z bardzo duzym doswiadczeniem zawodowym firma nazywa sie PLASICOS z tego co sprawdzalem to ogromny potentat ale nie orietuje sie w zarobkach i nie bardzo wie czy moge negocjowac,bo raczej im na mnie bardzo zalezy i koniecznie chca zebym przyjechal z rodzina.
Pozdro.
Duzo zalezy od tego gdzie Ci te prace zaproponowano. Wcale nie uwazam zeby te zarobki byly duze. A stwierdzenie poprzednika "jak na Polaka" to w ogole bzdura totalna. 1 osoba utrzyma sie za ta kase w miare wygodnie, cala rodzina nedznie.

Napisze krotko - jesli mielibyscie mieszkac w Madrycie czy Barcelonie to ta kasa jest mala. Zakladam, ze w Polsce bieda nie przymieracie, wiec po co sie skazywac na wegetacje za granica. Jesli oferta jest z malego miasta to mozna rozwazyc. Musisz wziac jednak pod uwage koszta zycia i to, ze rodzina bedzie musiala sie przystosowac. A ten proces nie zawsze okazuje sie latwy. Wiec jesli nie wynagradzaja tego spore pieniadze (2000 euro z jednym zywicielem to zadna kasa) ani nie wygania przymieranie glodem w kraju, to bym sie nie decydowala.

Jak mozesz negocjowac to negocjuj. Np. zeby Wam przez jakis czas (np. rok) oplacali mieszkanie, moze jakies diety na jedzenie, przeloty do kraju, kursy jezykowe dla calej rodziny. Bo gole 25 000 euro to slaba oferta.
Prace zaproponowano mi w Guadalajarze,na stanowisku koordynatora produkcji w poligrafii, orjetujesz sie moze czy nalezal by nam sie jakis socjal na dzieci jeden 16 drugi3 lata. Orietujesz sie jakie zarobki sa dla fachowcow tej grupy zawodowej. Jesli znasz to miasto to napisz cos ozyciu w nim.
Pozdro.
Sporo. Wystarczy, ze zona dostanie jakos prace i bedzie wam sie bardzo dobrze zylo.
Dla 4 osobowej rodzinki to troszke malo, chyba ze w gdzies w malutkim miasteczku.Zaplecze socjalne w Hiszpanii jest bardzo slabe ...prawie zerowe
2000€ na utrzymanie 4 osobowej rodziny to stanowczo za malo.
Na socjal raczej nie macie co liczyc. A jesli juz to bedzie to pare groszy.
Guadalajary nie znam, przypuszczam, ze zycie jest raczej tanie.
Ktos napisal, ze jak zona bedzie pracowala to bedzie Wam bardzo dobrze. Guzik prawda, bedzie i tak ciezko (dzieci trzeba ksztalcic, trzeba sie ubrac, jezdzic do kraju itd.). A zona jesli nie zna jezyka to ma szanse na prace jako sprzataczka, a i to jak bedzie miala szczescie.
Takze oferta jest slaba - podbijaj cene :)
Sklanialbym sie do opinii SKARA,2000 E to brzmi duzo,ale w rzeczywistosci to sa pieniadze,ktore pozwola Ci przetrwac,jesli masz mozliwosc negocjacji to proboj wyciagnac od firmy jak najwiecej.

pozdro
wegiel sama wiadomość która poszła w świat że powstał plan rozpadu Hiszpanii na piec cześci sopwoduje spadek zarobków w Hiszpanii
Witaj Piotr czemu sie nie odzywasz c sie z Toba dzieje?
uwazam ze wystarczy ale z odlozeniem pieniazku moze byc lekki problem no chyba ze jeszcze ktos z twojej rodziny pracuje.
sabuniatko no jestem zabiegany i rzadziej bywam na gg niż kiedyś. ale śledze ogłoszenia i w razie czego dam ci znać
Lista płac - ile zarabiają Polacy w Hiszpanii*
8[tel]euro - pielęgniarka z niskim stażem

8[tel]euro - kelner w restauracji (z napiwkami)

1000 euro - robotnik na budowie

1[tel]euro - ślusarz, hydraulik, elektryk

1200 euro - recepcjonista w hotelu

15[tel]euro - informatyk

1800 euro - pielęgniarka ze stażem ponad 30 lat

2000 euro - lekarz na pełnym etacie w przychodni

2[tel]euro - analityk finansowy w dużej firmie

3500 euro - lekarz w szpitalu, łącznie z dyżurami (ponad 60 godzin tygodniowo)

*Średnie zarobki miesięczne. Dane zebrane od Polaków na emigracji
w punkcie 2 - kelner - oj, doloz, doloz, bo masz z czego
Hmmm...

Nie bede dyskutowac...
Idealizm we mnie umarl...Skutecznie.

Faktycznie, czesto tak jest...w H.
I MUSZE sie z tym godzic, niestety lub stety...Taa...

Jednym slowem JUZ mnie nie dziwi, ze TEN co wozi swoje 4 litery blyszczacym VOLVO czy Jaguarem...nie skonczyl nawet podstawowki...Nie ma nawet fachu...Nie umie poprawnie zdania NA PISMIE sklecic...O bledach nie wspomne...

I nie pytajcie jak to robi...

Tez zawsze myslalam, ze "nauka i praca"...Taa...

Pogrzebalam moj IDEALIZM...

Pzdr, Una...

PS.
Nauczyli nas regułek i dat, nawbijali nam mądrości do łba...
Powtarzali, co nam wolno, co nie, przekonali, co jest dobre, co złe...

Dorosłe dzieci mają żal, za kiepski przepis na ten świat...
ta lista pochodzi z:
http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/0,74939.html?str=2
http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74939,3416577.html

Niestety brak w niej stosunku zarobkow do kosztow utrzymania,
ale warto poczytac komentarze na blogu.
:-0
Tu przedmówczynie juz sprostowaLy rozbieznosc miedzy tematem a pytaniem w tresci :)
A swoja droga, ciekawe co Wegiel i rodzina porabiaja?
Opiekunka starszej osoby

Wykonuje prace domowe, dotrzymuje podopiecznej towarzystwa w codziennych czynnościach, robi zakupy. Pracuje cały tydzień. Soboty i niedziele wolne od południa. 50 lat, wykształcenie średnie, podstawowa znajomość hiszpańskiego. Zarabia 800 euro (2,9 tys. zł) miesięcznie. Mieszkanie i wyżywienie na koszt pracodawcy.

Sprzedawczyni w sklepie z pieczonymi kurczakami

Pracuje cztery dni w tygodniu po sześć godzin. Raz w tygodniu sprząta w sklepie przez dwie godziny. Ma 20 lat, wykształcenie średnie, język hiszpański zna w stopniu podstawowym. Zarabia 700 euro (2,5 tys. zł) miesięcznie.

Kelner w restauracji

Pracuje sześć dni w tygodniu po 8–9,5 godziny (od czwartku do niedzieli zazwyczaj dłużej o ok. dwie godziny). 30 lat, wykształcenie średnie, język hiszpański komunikatywny, angielski dobry, podstawy katalońskiego. Zarabia 990 euro (3,6 tys. zł) plus napiwki.

Spawacz na budowie

51 lat, wykształcenie zawodowe, podstawowa znajomość języka hiszpańskiego. Pracuje sześć dni w tygodniu po 10 godzin. Zarabia 1,8 tys. euro (6,5 tys. zł) miesięcznie. Zakwaterowanie opłaca pracodawca.

Brygadzista

Koordynuje pracę polskich robotników. Pracuje 50 godzin tygodniowo przez sześć dni. 47 lat, wykształcenie zawodowe, bardzo dobra znajomość hiszpańskiego. Zarabia 2 tys. euro (7,2 tys. zł) miesięcznie.

Kierowca

Pracuje dla hiszpańskiej firmy przewozowej. Kursuje po całej Europie. Czas pracy – nienormowany. Po czterech godzinach za kierownicą ma obowiązkową przerwę. 26 lat, bardzo dobry hiszpański, podstawy angielskiego i niemieckiego. Zarabia 2,3 tys. euro (8,3 tys. zł) miesięcznie.

Opiekunka 7-miesięcznego dziecka

Oprócz standardowych czynności związanych z opieką nad dzieckiem, prasuje, czasem robi porządki. Pracuje od 9 do 18.30 przez pięć dni w tygodniu. Ma 26 lat, wykształcenie średnie, hiszpański zna komunikatywnie, angielski na poziomie podstawowym. Zarabia 850 euro (3 tys. zł) miesięcznie. Pracuje na czarno.

Pielęgniarka w przychodni osiedlowej

Pracuje na zmiany, osiem godzin dziennie przez pięć dni w tygodniu. Ma 29 lat, wykształcenie pielęgniarskie, dwuletni hiszpański kurs nostryfikujący dyplom. Język hiszpański na poziomie bardzo dobrym. Zarabia 1,6 tys. euro (5,8 tys. zł) plus wynagrodzenie za dyżury w szpitalu (po 100 euro / 360 zł) oraz dodatkowe dwie pensje w roku.

Sekretarka

Wykonuje standardowe czynności biurowe. Pracuje pięć dni w tygodniu od 9 do 14 i od 17 do 20. Ma wyższe wykształcenie, bardzo dobrze zna język hiszpański i kataloński, angielski komunikatywnie. Zarabia 1 tys. euro (3,6 tys. zł).

Recepcjonistka w hotelu

Pracuje na zmiany, sześć dni w tygodniu po osiem godzin. Ma 25 lat, wykształcenie wyższe humanistyczne. Bardzo dobra znajomość hiszpańskiego, angielskiego, francuskiego oraz podstawy katalońskiego. Zarabia 1,2 tys. euro (4,3 tys. zł) miesięcznie.
hej daisygreen,
możesz mnie skontaktować z tą pielęgniarką? Ciekawa jestem o jakiej dwuletniej nostryfikacji jest mowa. Przerabiam temat uznania kwalifikacji zawodowych od ponad dwóch lat i nie spotkałam się z czymś takim jak kursy czy nostryfikacja dyplomu pielęgniarki w Hiszpanii. Ale być może w innych regionach rządzą się swoimi prawami.
2000 euro to za mało dla 4 osobowej rodziny nawet w Andaluzji gdzie jeszcze nie jest najdrożej. pozdrawiam. pomoc pielęgniarska - pół etatu - 440 euro na prowincji.
alems lepiej jej nie pytać nie ma bladego pojęcia w tematyce dotyczącej Hiszpanii
chyba się nie lubicie...to może Ty mi pomożesz odnaleźć jakąkolwiek pielęgniarkę po jakiejkolwiek nostryfikacji. I jak po hiszpańsku brzmi słowo nostryfikacja? bo ja się z takim określeniem nie spotkałam.
pozdrawiam
Witam
Każdy ma obawy na początku.Mój mąż jest w Hiszpanii od 4 lat z niewielka przerwą.Do tego przechodził tam leczenie i nie ma co porównywać bo gdyby nie tamtejsi lekarze to nie wiem co by teraz było. Kwestia tego na jakiego pracodawcę się trafi. Też mam zamiar wyjechać mimo, że w Polsce mam dobrą prace.Mamy 3 dzieci w wieku 11, 9 i 5.Może i socjal nie wysoki ale rodziny wielodzietne mają dofinansowanie choćby na wyposażenie do szkoły.Do tego dochodzą dodatkowe pensje 2 razy lub trzy w roku w zaleznosci od kwoty.Dlatego myślę ze kolega ktoremu proponuja 2 tys na początek może zaryzykowac choć na początek można wyjechać na 3 mies samemu i sprawdzic.Pozdrawiam
Koledze proponowano 2000 euro... 3 LATA TEMU :D
fajnie mieli ci 3 lata temu- pracuje jako camarera de barra w barze 9 godzin czasami wiecej od pon. do piatku i zarabiam 800- a w sumie jestem encargada. no coz, trzeba przeczekac kryzys jak to powiedzial moj szef, gdy zapytalam sie o podwyzke:) Ale i tak sie ciesze ze mieszkam w Hiszpanii, bo zawsze o tym marzylam. Pozdrawiam
aracely3 hej! a nie masz tam moze kogos kto szuka osoby do jakiejs pracy? ^^ moim celem nie sa zarobki a chec poznania kultury hiszpanskiej, jezyka, ludzi.. [email] jakby co ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe