Poszperałam i znalazłam coś takiego:
https://w1.renfe.es/vbi/htvbi005.html
ALTA VELOCIDAD
TARIFAS:
Ida y vuelta: Viajes de ida y regreso para un origen y un destino sin que transcurran más de 60 días entre las dos fechas de viaje. Descuento del 20%.
Carnet Joven: Titulares del Carnet Joven. Descuento del 25%.
I to co napisałeś wcześniej, wygląda tak, jak by dotyczyło zniżki na kupno biletu powrotnego (Ida y vuelta). Przy Carnet Joven nie ma wymienionych tych obostrzeń dotyczących 60 dni i zniżka jest wyższa, bo wynosi 25%.
Takie same warunki wymienione są przy LARGA DISTANCIA, z tym, że tam z Carnet Joven jest 20%, a nie 25% zniżki.
To, o czym wspominałeś w poprzednim wątku, zdarzyło się Tobie czy słyszałeś to od kogoś? Zresztą wcale nie watpię, że tak mogło być, bo tam to jest normalne, że czasami niektórzy kasjerzy przyznają zniżki według własnego widzimisię :) Dlatego w swoim pierwszym poście napisałam "powinno być", bo nigdy nie wiadomo na kogo i z jaką znajomoscia przepisów się trafi ;)
Mnie też zdarzało się, że nie chciano mi na przykład dać zniżki na Regionales i mówiono, że czegoś takiego nie ma. Niektórzy sprawiali wrażenie jakby taką kartę pierwszy raz na oczy widzieli. Dopiero po konsultacji z innym kasjerem, przyznawali rację, że rzeczywiście "Carnet Joven" uprawnia do tańszych przejazdów.
Tak więc niestety nigdy niczego do końca nie można być pewnym....