Pieniądze, podróż, pobyt

Temat przeniesiony do archwium.
Jadę na wymianę, w rodzinach będę nocowała 10 razy, ale w Hiszpanii od godz. 20 ( 1 czerwca i też do ok. 20 d\13 czerwca). Mamy mieć zapewnione wyżywienie w rodzinach, ale skoro będziemy cały czas chodzić i zwiedzać, to w rodzinach będe jadła tylko śniadania i kolacje. Jest to mój pierwszy wyjazd za granice i nie wiem ile powinnam wziaśc orientacyjnie euro- na jedzenie i pamiątki( z tym to malutko), nie chcę się po prostu obawiac, że jutro mi nie starczy nawet na hamburgera w Mc'donaldzie ;).
Jadę do Malaga i Granady. Panie podawała "wstępnie" ceny w jakiś marketach, ale może jest ktos kto się bardziej orientuje?

A i drugie pytanko ile się leci samolotem z Berlina do Malagi? Podobno jakieś 2,5 h.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie oni tam mają jakieś specyficzne i niezwykłe zwyczaje, które w Polsce są uważane za dziwne lub śmieszne? Podobno nie piją herbaty ;).
Za wszelkie informacje i ciekawostki z życia codziennego serdecznie dziękuję, pozdrawiam :)
????
Witam,ja jade do Barcelony w czerwcu do pracy,ale byłem tam ostatnio przez 3 miesiące(do marca 2007).Myślę że nie byłoby źle dla Ciebie wziąść około 150-200euro,tak bez fajerwerków oczywiście.Ceny w tanich sklepach porównywalne do polskich mniej więcej(duże markety) w mc nie jadam ale za około 10-15 euro zjesz jakiś obiad na 100%,poza tym nie wiem jakie są różnice w zależności od regionu Hiszpanii.Ponoć Katalonia jest droga w skali kraju.
Pzdr.
pierwsza refleksja - jesli nie wiesz ile wydasz
wez karte kredytowa (jakkolwiek z ograniczonA suma)
WBK miaL oferte

2 - w czerw. w tamtych stronach jest zazwyczaj gorAco
i wiEcej chce siE pic niz jesc
a 'kolacja'/'cena' poznym wieczorem jest dosc obfita

3." Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie oni tam mają jakieś specyficzne i
niezwykłe zwyczaje, które w Polsce są uważane za dziwne lub śmieszne?
Podobno nie piją herbaty ;)"
... sama zobaczysz, co kraj to obyczaj
zobacz tu co to jest powierzchowne spojrzenie
Pedro, a gdzie bedziesz mieszkal? jade do Barcy tez i problem mieszkania spedza mi sen z powiek, zaczelam sie zastanawiac nad namiotem na plazy hihi ale jak tam bede rok to chyba srednio. najlepiej napisz do mnie prosze na maila [email] albo na [gg] , zawsze to razniej.
pozdrawiam:-)
a moze ok 17-18 Vi ja tez wtedy sie wybiera..
ale dokladnie okoloce LLeidy, jesli Ty tez i jestes kierowca a nie pasazerem to napisz cos chetnie sie dolacze..
a moze ok 17-18 Vi ja tez wtedy sie wybiera..
ale dokladnie okoloce LLeidy, jesli Ty tez i jestes kierowca a nie pasazerem to napisz cos chetnie sie dolacze..
sory za powtorzenie i literowki:)
a wogole 150-200 e.
to chyba nie wystarczy.. nawet zeby sie wyzywic
Barcelona jest dosc droga, chyba ze namiot na plazy wchodzi w gre... to moze
Problem z pieniedzmi polega na tym, ze jesli faktycznie bedziesz musiala codziennie zjesc obiad "za swoje" i jeszcze cos kupic to 200€ zdecydowanie nie wystarczy. Jesli nie bedziecie chodzili jesc cala grupa to polecam bary z "menú del día", dostaniesz dwa dania, deser, chlebek i wode w cenie od 7 lub 8€ (to w BCN, w Maladze moze nawet taniej).
Menu w McDonaldzie kosztuje jakies 6€ o ile mnie pamiec nie myli bo nie jestem stalym bywalcem, a poza tym zawsze jeszcze pozostaja bary z kebabem albo czyms podobnym, w Granadzie w ubieglym roku placilam ok 3-4€...
Polski zwyczaj popijania herbaty do kolacji jest faktycznie dziwie odbierany (wiele razy proszac w domu moich znajomych o herbate slyszalam pytanie czy jestem chora albo zle sie czuje :-))) ale bez problemu dostaniesz tzw infusiones (rumianek, mieta, herbatka owocowa...) tyle ze po obiedzie/kolacji, czyli wtedy kiedy kazdy hiszpan pije kawe (tak na marginesie kawa z mlekiem w barze kosztuje ok 1-1,2€)
Milej Malagi i Granady :-)
Dziękuję :-)

Eh...moja maestra powiedziała,że 100 Euro to juz jest b. dobrze, a 120 (tyle mam), że to już jest super :/, będzie jeszcze zebranko z rodzicami i pewnie im powie, ale tak to kolejne 500 zł trza będzie wymienić.
przyszLo mi do gLowy Ze oprócz kwestii pieniEdzy dobrze jest wspomniec o temperaturach i sLoncu - wez ze sobA sprawdzony krem z filtrem UV (myslE Ze im wiEkszy tym lepiej)
pedro zazdroszecze tez bym chciała!!!!!!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia