Tarjeta de residente comunitario

Temat przeniesiony do archwium.
Witam , czy moze ktos udzielic własciwej informacji jak jest róznica pomiedzy tarjeta de residente comunitario a certifica?Od 16/02/2007 wyszedł nowy dekret
dlatego nie daja juz tajety tylko certifica nie potrzeba wyrabiac zdjec.
Jak długo jest wazny ten certfica lepiej wyglada tajeta bo jest trwalsza i ze zdjeciem.Certifica to papier łatwo moze sie zniszczyc.
Certificado de registro de ciudadano de la unión potwierdza to, ze zostalo sie wpisanym do Registro Central de Extranjeros i potwierdza otrzymanie NIE. Nie jest to dokument, ktorego mozesz uzywac zeby sie identyfikowac, a jest wazny jedynie z twoim polskim dowodem osobistym lub paszportem... innymi slowy, mieszkajac w hiszpanii poslugujesz sie, a hiszpanskie instytucje musza respektowac, naszymi polskimi dokumentami.
Nie ma potrzeby nosic tej kartki ze soba. Ja mam ja od kwietnia i szczerze mowiac byla mi potrzebna dwa razy, jako kopia dla pracodawcy przy podpisywaniu umowy o prace i kiedy zapisywalam sie na kurs prawa jazdy...w innych sytuacjach po prostu polski dowod osobisy pokazuje.
Dziekuje za informacje.Tylko dalej nie rozumie dlaczego jednym daja tarjete a innym certyficado.
jak pisze Da igual papierowy C.C. daja tym ktorzy sa 'comunitario' - z krajow Unii(jesli ktos sie ubiegaL i przyznano mu przed kwietniem, to moze zaLapaL sie jeszcze na karte plastik.-tarjeta),
a tarjetas tym ktorzy sa z innych krajow.
Serdecznie Ci dziekuje !!! wreszcie dostałam odpowiedz jakiej szukalam.
pozdrawiam :-)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka