wyjazd z dziećmi

Temat przeniesiony do archwium.
W połowie maja zamierzam wyjechać z dziećmi do hiszpanii na stałe. Mam 2 córki: 9 i 4lata. Chciałam zapytać kogoś kto już tam jest z dziećmi, jak wygląda tam edukacja? Czy są polskie szkoły? W który region najlepiej się wybrać?
Niby mam w Hiszpanii "ciotecznego" wujka który ma mi troszkę pomagać na początku, ale wolałabym za wczasu wiedzieć jak jest i na co mam się przygotować.
Napewno wiem że z językiem dzieciaki sobie poradzą, bo sama jako 6cio letnie dziecko wyemigrowałam z rodzicami do grecji na 5 lat i po 3 miesiącach byłam ich "podręcznym" tłumaczem.
Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki i informacje
Pozdrawiam Kaśka:)
Polskich szkoł to raczej nie ma , sa miedzynarodowe.Ale i tak główny nacisk jest na jezyk hiszpanski.Moja córcia chodzi do normalnej hiszpanskiej szkoły.Razem z nia chodza dzieci tez z innych krajów.
Zajecia ma w jezyku hiszpanskim i dodatkowo ma jezyk angielski.Jezeli chodzi o szkole to mysle ze poziom jest nizszy niz w polskich szkołach.Chociaz andaluzja ogolnie ma troszke nizszy poziom niz inne regiony.
Dzieci szybko ucza sie jezyka, ale mysle ze przed wyjazdem powinny sie uczyc, macie jeszcze czas to wyslij ich na kurs.Bedzie im latwiej zaklimatyzowac sie w nowej szkole
pozdrawiam
Mam jeszcze jedno małe pytanko?! Czy trzeba dużo wcześniej zapisać dziecko do szkoły i przedszkola? Czy wystarczy jak zrobię to w czerwcu?
hej,czy wiesz ile godzin dzieci chodzą do szkoły dziennie.mieszkam w Londynie i tu codziennie chodzą tak samo od 9-15.jeszcze chciałam się dowiedzieć jaka jest atmosfera w szkołach hiszpańskich.czy nie ma prześladowań.chcę się przeprowadzić do Hiszpanii.mam 13 letnią córkę.czekam na odpowiedz.pa.dzięki z góry.
witam! mieszkam tutaj (huelva) juz jakis czas. dziecko do szkoly mozna spokojnie zapisac w czerwcu. ja moja corke zapisywalam w sierpniu i nie bylo zadnego problemu. jesli chodzi o godziny nauki to zaczyna sie o 9tej a konczy o 14tej- tak jest bynajmniej w primaria(podstawowka).pozdrawiam i chetnie odpowiem na inne pytania
Zapisy do szkół sa w kwietniu ale to nie ma znaczenia, kiedy pojdziesz to dziecko Ci zapisza.Jest równiez rejonizacja, czyli powinnas zapisac dziecko jak najblizej domu.
posylam Ci link do poslkiej szkoły w barcelonie http://szkolapolska.blogspot.com/
@ Fiona95, 13-letnie dziecko bedzie miaLo zajecia do obiadu -przerwe/siesta- i po obiedzie (do 18ej ?)
na poloniamadryt.net jest pare postów rodziców
witam
mam na umue kasia planujemy z rodzina wyjazd na stale do hiszpani wlasnie w region w ktorym pani mieszka chciala bym przed wyjazdem dopytac sie na temat zycia w hiszpani jesli mogla bym prosic o numer gg byla bym wdzieczna pozdrawiam kasia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego