Dać sobie radę w Hiszpanii od zera

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo chciałabym się wybrać do Hiszpanii na wakacje i załapać jakąś wakacyjną pracę. W tym roku jest to już z mojej strony nierealne, ale byłabym wdzięczna za odpowiedzi na kilka pytań od osób, które przeżyły swoją przygodę z Hiszpanią:
1. Jaki transport najlepiej wybrać (najtaniej- poza autostopem, na który sie nie piszę)
2. Czy łatwo przez internet zawczasu zarezerwować sobie jakieś lokum na dłużej (powiedzmy 2 miesiące), czy da radę na spokojnie coś załatwić już na miejscu? Czy jest to przeważnie jakaś rudera czy w miarę kulturalne mieszkanko?
3. To samo pytanie dotyczy pracy - czy łatwo znaleźć na miejscu, czy trzeba zaklepać przed wyjazdem?
4. Czy praca w Hiszpanii "się opłaca"? Czy spokojnie da się przeżyć w tamtejszych warunkach? Czy zwracają się koszty wyjazdu czy może nawet da się coś przywieźć do Polski?
1 pytanie
1 - Mówisz po hiszpansku?
poczytaj na tym i innych forach, zobaczysz rózne opinie i choc jednej uniwersalnej odpowiedzi nie ma - bedziesz miaLa jakis obraz,

pozdr.
Przedwszystkim: mowisz po hiszpansku? jesli tak to najlepiej zalatw sobie nocleg i prace odrazu w polsce... co do zarobkow... zalezy wjakie miejsce hiszpani pojedziesz..transport: samolot, autobus. Rudera albo kulturalne mieszkanie, powiem szczrze ze jest to glupie pytanie...jak zaplacisz wiecej bedziesz miec kulturalne mieszkanie, jak zaplacisz byle jaka kwota to bedziesz miec rudere...proste, tak jak mowie...zalezy w jakie miejsce hiszpani jedziesz, gdybys mi powiedziala jakie miejsce masz na mysli to wtedy bym ci brzyblizyla to wszystko bardziej...jak by cos to mieszkam w hiszpani 8 lat juz...heh i mieszkalam w roznych miejscach, takze mozesz pisac: [email] ale lepiej pisz na [gg] , jesli chcesz i jestes zainteresowana....chetnie pomoge i wyjasnie :)
Hej prosze o pomoc chce wiedziec jak jest po hiszpansku:
Moj zwyciezco
Mi vencedor :)
tak sie ciesze bardzo dziekuje za odpowiedz-gracias!!!:-)))**
hej jak napisac'"gratuluje mistrzostwa europy w pilce noznej"Bardzo dziekuje za przetlumaczenie.
Felicitaciones del campeonato de Europa en el futból
Hiszpanka, napisałam do Ciebie mejla ;)) ;*
Anda...

Naprawde mieszkasz w Hiszpanii OSIEM lat?
Tak naprawde mieszkam w Hiszpani 8 lat, a czemu pytasz ?
Una...que te veo venir:)
moze ktos pomoze mi i doradzi jak dostac sie z lotniska w Malga do Mijas Costa?
Najpierw musisz dostać się na dworzec autobusowy w Maladze (autobus nr 19). Następnie:
autobusem do Fuengirola lub Mijas
http://www.estabus.emtsam.es/ (wybierz „destinos y horarios”, następnie origen –Malaga, destino – stacja docelowa.
Lub:
pociągiem z Malagi do tych samych miejscowości: www.renfe.es
Zarówno Fuengirola jak i Mijas są blisko Mijas Costa (jakieś 10 km), więc spokojnie dojedziesz (choćby i taksówką), w necie znalazłam informację, że ze stacji kolejowej Fuengirola jeździ autobus do MC.

Być może jeździ też coś bezpośrednio do MC, nie znalazłam :)
;-)

¡Hola! Bea,
Cuanto tiempo...
Co z ta kawa???
(Icaro????)
Bo ja...powoli walizki pokuje...
Malo...czasu...
;-)
Una.. weszła już ta rewolucyjna i postępowa ustawa o nadaniu praw obywatelskich w Hiszpanii? Szukałem dzisiaj jakiś informacji i nie znalazłem
Bueno, ya se nota que estás al tanto de todo, icaro después de muchas guerras nos ha dejado...o puede que no y nos vigila:))))))
Pues si.
No se nada. Ni de esta ley...Ni de lo que pasó aquí...Ni nada de nada...
:-(
Hmmm...
Sama sie dziwie...jak "daleko" od rzeczywistosci "przebywalam" ... jakis czas...
Wstyd mi...Wstyd...
Jak widac, kazdemu moze sie zdarzyc...
Ale juz...powoli "wracam"...z dalekiej podrozy...do "siebie"...
Ciezka droga...
Wybaczcie...
------
Si Icaro, no quiere...pues bueno, no importa, incluso mejor.
¿Que dices TU, Bea?
Yo, este finde...dispuesta...como ...nunca...
lece Z rodzina do Malaga z miedzyladowaniwm w Madrycie. Mamy 6,5 godziny oczekiwania na nastepny lot. Jak dostac sie do miasta i cos zobaczyc?
pomozcie nam, doradzcie. Jestesmy pierwszy raz w tych stronach,
Ja odwdiziecze sie informacjami o Szwecji i Sztokholmie.
Dziekuje z gory
dziekuje AGNIECHA 110 za rade
usciski
Magda
Z lotniska do centrum dojedziesz z przesiadkami metrem. Plan metra masz choćby tutaj:
http://www.dq-madrid.com/dq-madrid/images/metro-madrid_02.gif
Lotnisko to stacja Barajas (nawet nie musisz wychodzić z budynku.
Nie znam Madrytu, ale najlepiej chyba dojechać do stacji SOL :)
Pozdrawiam
Szczegółowe informacje na temat zakładania firmy w Hiszpanii dostępne są na stronach naszej ambasady w Madrycie – www.madrid.polemb.net.
No jak widzisz Una, nie wchodzilam tu w weekend i nie widzialam Twojej propozycji, a szkoda...
Nic nie szkodzi!
Tyle, ze teraz juz nie mam czasu... :-(
Zobaczymy w sierpniu (po polowie...)...jak jeszcze bedziesz...oczywiscie.
Pzdr, Una...
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa