Hiszpania nie będzie zatrudniać cudzoziemców

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Rząd hiszpański ma zamiar wstrzymać w przyszłym roku rekrutacji pracowników za granicą z uwagi na stale rosnące bezrobocie.
Rekrutacja cudzoziemskich pracowników w ich miejscu zamieszkania "będzie bliska zeru" w 2009 roku - poinformował minister pracy i imigracji Celestino Corbacho. Socjalistyczny rząd podjął tę decyzję po miesiącach wzrostu bezrobocia - w sierpniu obejmowało ono 2,5 mln osób, w tym 500 tysięcy cudzoziemców.

- Nie wydaje się rozsądne, aby na takim rynku jak Hiszpania, gdzie mamy 2,5 mln bezrobotnych, rekrutować jeszcze ludzi w ich macierzystych krajach - powiedział Corbcho. Hiszpania zamierza jednak ściągać z zagranicy tych pracowników, których zatrudnienie jest uregulowane konwencjami międzynarodowymi oraz pracowników mających konkretne zawody. W pierwszym półroczu 2008 roku sprowadzono z zagranicy 88 tys. pracowników, w 2007 roku - 200 tysięcy, a w 2006 roku - 180 tysięcy - wynika z danych ministerstwa pracy. Gospodarka hiszpańska od miesięcy znacznie wyhamowuje po miesiącach prawie zerowego wzrostu, rosnącej inflacji i bezrobocia. PAP 2[tel]
..czyli wyjazd by zdobyc szybko fortune..nie jest realny,minely czasy gdy mozna bylo szybciutko sie dorobic ..
Hiszpania nie jest karajem na szybciutki dorobek i nigdy nie byla, a poza tym jestem ciekawa kto za nich bedzie pracowal, uczyc sie nie chca, maja malo kadry wyszkolonej, nawet tej na zawodowym poziomie, no coz, zobaczymy
Sezonowo w rolnictwie pewnie nadal bedą pracowac obcokrajowcy.Hiszpanie za 40 euro dniówka raczej nie pracuja, glownie tylko Ci bez wykształcenia albo kombinujacy z zasiłkiem.
..wiecie co..pouczmy sie wszyscy chinskiego..bo mozna byc pewnym ,ze ktoregos dnia oni/Chinczycy tu przyjdą i bedą pracowac z wielka ochota i to za polowe z 40 eu dniowki...zywiac sie miseczka ryzu na dzien
cierto
no co ty chinczyk na polu....oni maja siec sklepow z ciuchami i jakims badziewiem co sie rozw3ala po paru dniach.Sklep u chinczyka to podstawa w kazdym miescie wiekszym badz mniejszym:)
W Hiszpani gospodarka praktycznie stanęła w miejscu, mówi się nawet o recesji. Ze wszystkich krajow Europy najgorsza sytuacja jest obecnie w Hiszpanii, gdzie liczba firm zapowiadających zwolnienia jest o 9 proc. większa niż tych, które planują zwiększenie zatrudnienia/we Włoszech 5 proc./.
Swietka, Gaio pisze o tych CHinczykach, "którzy przyjdą...
...zywiac sie miseczka ryzu na dzien"

G, "mówi sie o recesji" to taki hmm... eufemizm.
Jest strona (nie potrafie niestety odszukac) poswiecona takim "okresleniom" jak "Desaceleración transitoria ahora más intensa".
Jak zwaL, tak zwaL, kryzys czy okazja,trzeba wiedziec co sie dzieje

"Gospodarka hiszpańska od miesięcy znacznie wyhamowuje po miesiącach prawie zerowego wzrostu, rosnącej inflacji i bezrobocia."
a skąd wy to wszystko wiecie???
izulek27,ludzie czytaja gazety,ogladaja TV,uzywaja neta nie tylko dla rozrywki.
Z tego, co kojarzę, wybierasz się na dłużej do Hiszpanii, więc zapewne myślisz nad szukaniem tam pracy i nie masz pojęcia o sytuacji gospodarczej tego kraju?!
jak to skąd? starzy stażem forumowicze dostają cotygodniowego newslettera o aktualnym stanie gospodarki hiszpańskiej, rynku pracy, pogody, wyprzedażach i planach towarzyskich Zapatero
:))))))eso eso
..tak szczerze to czytam codzien HOT MONEY Gazeta codzienna o pieniądzach i biznesie..:D
jeszcze nie podjełam decyzji o wyjezdzie do Hiszpanii,ale ciagle sie słyszy od ludzi ktorzy tam byli lub sa jak tam jest naprawde z robotą,wiec nie zawsze tak jest jak piszą.
O robote to i moze nie jest trudno,ale co do pracy to juz inna sprawa :-))
:)
No ciekawa jestem czy nadal tak krucho z robotą w Hiszpanii?
myślę, że przez 2 tygodnie niewiele się zmieniło:DD

a tak serio, to wiesz izulek, że od sześciu mies. bezrobocie w Hiszpanii stale wzrasta i jest obecnie najwyższe wśród starych krajów Unii i nie tylko? powinno dać do myślenia. To oczywiście nie znaczy, że w sezonie letnim cudzoziemcy nie znajdą pracy w turystyce i gastronomii, ale mimo to na pewno jest ciężej niż jeszcze ze dwa lata temu
a skąd ty to wiesz?
izulek27, Twoje wypowiedzi poprawiają mi humor w takie szare dni jak ten. Naprawdę :]
i27/3, nie wiem co masz na mysli piszac "to wszystko"
ale domyslam sie ze jestem wsrod 'nas/was'
co do tego co juz napisane moge dodac -
skor pytasz powtórnie-
de la calle,
de la ... calle
Ze szklanej kuli :D:D:D
ta..oprócz tego wróżę z ręki i tarota oraz mam czarnego kota:D
hhahahha lustereczko powiedz przecie kto jest najpiekniejszy na swiecie?
Spadam z tego forum,bo wszyscy wszystkich potrafią do wszystkiego tutaj zniechęcić
ok
ale na innych forach też jesteśmy :D
a tego to ja nie wiem.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe