PRACA

Temat przeniesiony do archwium.
Powiedzcie mi co trzeba zrobić aby nie pracować w Hiszpanii na czarno?
Jesli osoba jest Polakiem ,to nie ma zadnego problemu.
NIE pracowac BEZ PODPISANEGO i waznego kontraktu (UMOWY O PRACE!).
iguana3

Ile Ty masz lat?? 0_o
Najpierw trzeba zalatwic zameldowanie w wydziale ratusza (ayuntamiento), a nastepnie numer identyfikacji cudzoziemca (NIE), ktory jest jednoczesnie numerem identyfikacji podatkowej. Pracodawca ze swej strony zalatwia formalnosci co do umowy o prace, a jesli jest to pierwsza praca, zglasza podanie o nadanie ci numeru ubezpieczenia spolecznego. O ten numer mozna sie tez ubiegac samemu, ale nalezy udokumentowac fakt podjecia w tym czasie pracy.
rubor wielkie dzieki:)
rubor wielkie dzieki:)
a czy certificado de trabajo jest niezbedne do podjecia pracy...chodzi mi o prace na polu czy w fabykach....ja mam juz numer D.N.I i seguru social ale nie mam tego zielonego papierka.
no to idz i wyrob ten zielony papierek bo on jest potrzebny
Do podjecia pracy wystarczy miec jedynie numer NIE (czyli DNI dla cudzoziemców).
iguana3, nie ma za co ;-) te procedury znam z praktyki, bo sama przez to przechodzilam. Pozdrawiam
No tak,masz doświadczenie i mozesz sie nim podzielić.
Wydaje mi sie ze Swietka i Hiszpanka mówia o 'certificado (de registro) comunitario' który jest sposobem na udokumentowanie JAKi mam numer,
np przy podejmowaniu pracy.
pozdr.
Numer NIE jest umieszczony na zielonym papierze zwanym Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión - mówimy wiec o tym samym. Taki dokument wydaje tzw. oficina de extranjería (lub oficina de extranjeros), bedaca wydzialem lokalnego komisariatu policji. Aby go otrzymac, nalezy przedlozyc:
- podanie w dwóch egzemplarzach (link do dokumentu do wypelnienia):
http://www.mir.es/SGACAVT/modelos/extranjeria/modelos_extranje/ex_14.pdf
- paszport i kserokopia jego strony z danymi i zdjeciem
- zdjecie (lub 2 zdjecia) - na bialym tle
W biurze otrzymuje sie formularz do wypelnienia, który nalezy zaniesc do wskazanego banku i przedlozyc wraz z oplata, obecnie jet to ok. 6,70 euro. Nastepnie sie wraca z wszystkimi dokumentami i na jednym z egz. podania podaja date odbioru dokumentu z NIE.
W dniu odbioru musialam dokonac odcisku palca i po tym otrzymalam dokument z NIE.
Nalezy jeszcze przyniesc dokument z ratusza poswiadczajacy zameldowanie.
przyszłości chciałabym wyjechać do Hiszpanii- najlepiej na stałe., Sęk w tym że ani nikogo tam nie znam, ani nawet nie znam nikogo kto tam był. W związku z tym proszę o pomoc każdą osobe co może podzielić się swoimi spostrzeżeniami itp. by się odezwały bede bardzo wdzięczna. Wiem że mój wyjazd graniczy z cudem- nie wiem czy dam się na to by wyjechac do obcego kraju nie znając tam nikogo ale będę próbować.Z góry dziękuję wszystkim co w jakiś sposób mi pomogą. jednak sie obawiam . moje wątpliwości to są:
1. jak jest na rynku pracy- czy i w jakich zawodach lub przy czym najszybciej można znależć prace.
2. Jak jest z wynajęciem mieszkania lub stancji ( na początek wystarczyłby jeden pokój z dostępem do łazienki)
3. Jacy tak naprawde są Hiszpanie? Przyjażnie czy wrogo nastawieni do Polaków?
wybieram się w pazdzierniku do pracy w Hiszpanii, planuje dluzszy pobyt, moze sa tu osoby ktore dolacza sie do mnie? razem zawssze razniej:)
dodam jeszcze, ze mam umowione mieszkanie w Lloret de Mar od poczatku pazdziernika
Wiesz, że tam nie ma co robić po połowie października, prawda :)
iguana, jak to Twój wyjazd graniczy z cudem?? Jak się czegoś naprawdę chce, to nie ma rzeczy niemożliwych :) Jeśli znasz język to bez problemu znajdziesz pracę, choćby w restauracji, takich ogłoszeń jest mnóstwo, jeśli znasz język angielski, a hiszpańskiego nie, to możesz uderzać na costa brava. Wejdź sobie na stronę infojobs.net , tam się zarejestruj, jest tam mnóstwo ofert pracy.
Ja za rok wyjeżdżam na Erasmusa, jeśli wcześniej nie uda mi się nic znaleźć prze tą stronę, w co wątpię bo naprawdę jest w czym wybierać, to będę szuakć na miejscu, chodzić od lokalu do lokalu i pytać się czy nie potrzebują nikogo :)
Jeśli chodzi o wynajęcie pokoju, to jeszcze się tym za bardzo nie interesowałam, patrzyłam tylko w Cartagenie możliwość wynajęcia pokoju i było bardzo dużo ogłoszeń, z tego co widziałam, to dużo studentów lub młodych ludzi wynajmujących mieszkanie razem potrzebowało dodatkowej osoby. Wynajęcie pokoju to wydatek w granicach 150-300 EURO miesięcznie już z opłatami (mówię o Murcji, nei wiem jak jest w innych rejonach). Hiszpani są baaardzo przyjaźni, pracowaam w polsce z Hiszpanami i byłam w Hiszpanii, są nieporównywalnie tolerancuyjni i mili w stosunku do Polaków, nawet jak sama się tam wybierasz i nikogo nie znasz, to gwarantuję Ci że bardzo krótkim czasie będziesz miała mnóstwo znajomych i na pewno nie będziesz ię czuła samotnie. Także do boju i powodzenia!!! :)
Dziękuje wiare we mnie.A jest jakaś polska stronka z ofertami pracy w Hiszpanii
Jako takiej nie ma, wpisz w google "praca Hiszpania".
Rubor, mogLabys dopisac jeszcze kiedy i gdzie skLadaLas podanie?
(widocznie zaleznie od miejsca i czasu sa rozne wymagania)

pozdr.
Dokumenty skladalam w czerwcu ub.roku w Murcji. Czekalam na odbiór NIE dwa tygodnie.
No juzs wpisałam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia