iguana, jak to Twój wyjazd graniczy z cudem?? Jak się czegoś naprawdę chce, to nie ma rzeczy niemożliwych :) Jeśli znasz język to bez problemu znajdziesz pracę, choćby w restauracji, takich ogłoszeń jest mnóstwo, jeśli znasz język angielski, a hiszpańskiego nie, to możesz uderzać na costa brava. Wejdź sobie na stronę infojobs.net , tam się zarejestruj, jest tam mnóstwo ofert pracy.
Ja za rok wyjeżdżam na Erasmusa, jeśli wcześniej nie uda mi się nic znaleźć prze tą stronę, w co wątpię bo naprawdę jest w czym wybierać, to będę szuakć na miejscu, chodzić od lokalu do lokalu i pytać się czy nie potrzebują nikogo :)
Jeśli chodzi o wynajęcie pokoju, to jeszcze się tym za bardzo nie interesowałam, patrzyłam tylko w Cartagenie możliwość wynajęcia pokoju i było bardzo dużo ogłoszeń, z tego co widziałam, to dużo studentów lub młodych ludzi wynajmujących mieszkanie razem potrzebowało dodatkowej osoby. Wynajęcie pokoju to wydatek w granicach 150-300 EURO miesięcznie już z opłatami (mówię o Murcji, nei wiem jak jest w innych rejonach). Hiszpani są baaardzo przyjaźni, pracowaam w polsce z Hiszpanami i byłam w Hiszpanii, są nieporównywalnie tolerancuyjni i mili w stosunku do Polaków, nawet jak sama się tam wybierasz i nikogo nie znasz, to gwarantuję Ci że bardzo krótkim czasie będziesz miała mnóstwo znajomych i na pewno nie będziesz ię czuła samotnie. Także do boju i powodzenia!!! :)