zasilek dla matki samotnej

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos wie na jakiej zasadzie sa wyplacane zasilki dla samotnych matek, i gdzie, jak i jakie trzeba spelniac warunki zeby je zalatwic?! slyszalam ze od pazdziernika weszly jakies nowe ustawy........ jesli rodzilas w es, lub pobierasz zasilki odezwij sie prosze...... moje [gg] dzieki
Świadczenia rodzinne wypłacane są na każde dziecko poniżej 18 roku życia lub na dziecko starsze jeśli dziecko jest niepełnosprawne w stopniu co najmniej 65 %. Niestety w Hiszpanii obowiązuje kryterium dochodowe, aby otrzymać świadczenia rodzinne dochód nie może przekroczyć limitu ustalonego na każdy rok w powszechnej ustawie budżetowej.
Przykładowo w latach poprzednich tj. 2006 roku limit był następujący 8.793,03 euro, natomiast jeśli w rodzinie było troje lub więcej dzieci limit roczny wynosił 14.990, 94 euro. W przypadku niepełnosprawności dziecka dochód nie jest brany pod uwagę. Aby otrzymać świadczenia rodzinne należy złożyć wniosek w Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS).
http://www.hiszpanski.ang.pl/swiadczenia_rodzinne_na_dzieci_8063.html http://www.hiszpanski.ang.pl/zasilek_rodzinny_14385.html Wysok.zasilku w Hiszpani to 23 EUR/mies.(wysokość zasiłku może się zmieniać w zależności od regionu i dochodów rodziny) urzad przyznający to:Instituto Social de las Fuerzas Armadas www.mde.es (zakładka ISFAS) .Starania o zasiłek rodzinny za granicą rozpocznij od zgłoszenia się do odpowiedniej instytucji, zajmującej się koordynacją wypłacania świadczeń dla cudzoziemców . Otrzymasz tam do wypełnienia stosowny wniosek, do którego będziesz musiał dołączyć odpowiednie dokumenty. W zależności od kraju i twojej sytuacji rodzinnej będzie to: akt urodzenia dziecka, akt małżeństwa, kontrakt z pracodawca lub zaświadczenie o prowadzeniu działalności gospodarczej, dokument potwierdzający wspólne zamieszkanie z dzieckiem w Polsce, dowód tożsamości. Urzędnicy przygotują dla ciebie formularz E411 lub E401. W celu weryfikacji danych i sprawdzenia, czy nie pobierasz podobnego świadczenia w kraju zostanie on wysłany do Polski. Instytucjami zajmującymi się potwierdzaniem prawa do świadczeń rodzinnych polskich obywateli pracujących za granicą są działające w każdym województwie przy urzędzie marszałkowskim Regionalne Ośrodki Polityki Społecznej.
Instituto Social de las Fuerzas Armadas

????
Z jakiej okazji????
Ja nic nie rozumiec...
buuu ..nie znam sie , mozliwe ze jakis Polak cos pokrecil..bo to mozliwe i zle wpisal?..ja tylko znalazlam to dla dziewczyny
...pojecia nie mam...coz to...
Moze dla tych...z 11 M ???
Hmmm...
Iza- jak nic nie znajdziesz...napisz mi cos wiecej o twoim przypadku- a ja POSTARAM sie cos dowiedziec.
(Ile jestes w H.?Gdzie mieszkasz?Czy tu pracowalas? - jesli tak to "w czym" i ile? Kiedy i gdzie urodzilas...tydzien temu; miesiac? itp rzeczy)
Moj e-mail: una1(malpka)gazeta.pl
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka