Jasne i ciemne strony....

Temat przeniesiony do archwium.
Pytanie kieruje do ludzi którzy mieszkają bądż mieszkali w Barcelonie(wogóle w Hiszpanii)jakie są ich zdaniem jasne i ciemne strony życia tam....No chyba że dla jednych są same kolorowe a dla innych same ciemne.Chciałabym usłyszeć waszą opinie.
Za trudne zadanie...
dlaczego za trudne?
No bo przekracza nasze mozliwosci
a na moje oko predzej niz w 2012 hiszpanska gospodarka sie nie podniesie. a ten raport jest zbyt optymistyczny:
http://www.rp.pl/artykul/5,249309.html
A ja nie widzę problemu, chętnie odpowiem.
Myślę że Hiszpania jest nie tylko dobrą odskocznią na podreperowanie budżetu poprzez wyskok na kilka miesięcy do pracy, ale jest to kraj który warto brać pod uwagę jeżeli ktoś mysli o dłuższym pobycie za granicą. Dla osób które chcą się nauczyć języka i rozwijać się, jest to kraj dający spore możliwości. Nie jest jednak łatwo. Miejsca dajace najlepsze możliwości zarobkowania i życia są oblegane przez naszych rodaków, a oni nie robią naszemu krajowi zbyt dobrej reklamy. Stąd bierze się często niechęć do Polaków, dla pocieszenia z innymi narodowościami bywa gorzej.
Dużym plusem Hiszpanii jest klimat, niestety tam gdzie jest cieplej, jest mniej rozwinięty przemysł a tym samym mniej zakładów pracy w których można znaleźć w miarę płatne zajęcie. Południowa część z wpływami powietrza z Afryki jest nastawiona głównie na uprawy owoców, nadmorskie miejscowości na połów ryb i owoców morza. Ciężej tam o satysfakcjonującą pracę, ale pogoda poprawia nastrój. W aglomeracjach Madrytu, Barcelony i Valencji jest łatwiej o pracę ale więcej obcokrajowców, problemy aglomeracji miejskich, więcej kradzieży, większy hałas, wyższe ceny itd

To takie moje przemyślenia :-)
Moim zdaniem Hiszpania jest o 300% bardziej otwartym krajem na ludzi którzy chcą coś zmienic w swoim zyciu niż polska,to powinno wystarczyc ludziom którzy maja zamiar tam wyjechac w poszukiwaniu szczescia i lepszego życia.W porównaniu z polska to niebo a ziemia.Wiadomo ze poczatki sa nie łatwe ale juz jak sie zacznie coś robic w kierunku zmiany swojego zycia na lepsze to na pewno nie skonczy sie to zle.Polecam Hiszpanie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka