social

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,czy ktos z forumowiczow orientuje sie ile moga wyniesc odsetki za nieoplacony socialprzez 6 lat?Pozdrawiam
O Matko Boska ....U nas dziewczyny placily nawet 1500 euro
aneska27 dzieki za odpowiedz,jestem zalamana,gdzies na forum wczesniej czytalam ,ze zdarzalo sie ze niektorym dziewczynom zaleglosci nie potracali,bo niby hiszpanie maja balagan w papierach.Aneska 27 czy ty pracowalas moze w 2003 roku na truskawkach?
Prawie 7000 zł??!
Jeśli pracodawca zaniedbał swojego obowiązku odprowadzenia za ciebie jakichś opłat to może spróbuj dochodzić swoich praw? Może skontaktuj się z Centrum Praw Kobiet-jeśli nie stać cię na prawnika to może ci jakoś pomogą.
Upewnij się czy inne osoby u tego samego pracodawcy nie mają takiego samego problemu, można by wtedy sporządzić pozew zbiorowy i wspólnie domagać się swoich praw.
Zadne dochodzenie nie pomoze.Płatnosci trzeba bylo robic samemu.Tylko w 2005 roku firma placila social,chociaz nie byla do tego zobowiazana.W zeszlym roku mialam poslizg miesiac w platnosci to mi naliczyli 3 euro.
hejka.to jest ogromna suma.kolezanka z domku nie placila tylko przez rok i z odsetkami naliczyli jej 1400 euro.takze tobie to pewnie wyniesie kilka tysiecy.sprobuj sie z nimi jakos dogadac to rozlaza ci to na raty.jesli nie a zaczniesz gdzies pracowac wejda ci na pobory.ze mna tak zrobili i co mc sciagaja po 100 pare euro.to jest duzo jak sie zarabia czasami po 400.
Załamka.Ja moge nawet takich pieniedzy nie zarobic w ciagu 3 miesiecy pobytu w Hiszpanii.Ciekawe jaki procent z wyplaty moga potrącac na ten zaległy socjal,bo mam nadzieje ,ze nie 100% zarobkow.Dzieki za odpowiedzi
Sluchaj, Hiszpanie sa bardzo dobrze nastawieni jezeli sama sie zglosisz ze chcesz placic. Moj kolega mial zaleglosc 9 m-cy, a jego dziewczyna 12. Kiedy sie zglosili ze chca zaplacic i z prosba zeby rozlozyli im to na raty. Po wplacie pierwszej raty umorzyli im odsetki. Podobno są nawet sytuacje że takim osobą PARO przyznają jeżeli mają poza długami tyle składek odprowadzonych, po to żeby te raty mieli z czego płacić.
Więc jeżeli chcesz uregulować swoje sprawy w Hiszpanii i zależy ci na tym, to dowiedz się o adres urzędu i tam dowiedz się jakie masz zadłużenie.
Ja byłem jakiś tydzień temu w takim biurze, wyskakuje tabelka ze wszystkimi wpłatami.
Co do pretensji, to tylko do siebie. Albo SEGURO płacisz sobie sam, albo składasz polecenie zapłaty i odciągają ci z konta sami ile trzeba.
z tego co pamietam to maja prawo zabrac ci 20% z wyplaty.teoretycznie powini zostawic ci na zycie 600 eoro a z reszty ktora zarobisz odciagnac te 20%.niestety u mnie w firmnie jest inaczej.moglam zarobic 4[tel]euro a i tak odciagali mi zadluzenie.wszystko zalezy od tego jak dogadasz sie z urzedem.kolezance powiedzieli ze rozloza to na raty ale pod warumkiem ze wplaci 30 procent zadluzenia.w jwj przypadku bylo to ponad 600 euro.na dodatek musiala wplacac wszystko na biezaco.takze miesiecznie wynosi ja to okolo 300 euro.sporo szczegolnie kiedy jest teraz malo pracy.
Sluchajcie;A jesli wiecej nie pojade do Hiszpani do pracy to czy w Polsce tez mnie znajda i bede musiala zaplacic?
Widze Mysza ,ze masz taki sam problem.tragedia.
Podobno sa dziewczyny ktorym sciagaja w polsce,ale na 100%nie jestem pewna.
Ztego co mi wiadomo na obecna chwile w Polsce nie potracaja.Nie maja z naszym zusem podpisanej zadnej umowy prawnej.Tak wiec jesli tam pracujesz i oplacasz socjal to do emeryturki to ci sie liczy jako okres skladkowy,a jesli nie to ten czas przepracowany tez ci sie liczy do lat pracy ale jako okres nie skadkowy.Jesli ktos wie inaczej niech pisze
,tez jestem zainteresowana .Poz
Niestety w Polsce już też zaczynają ściagac.....Hiszpanie sprzedają dług polskiej firmie i ona zaczyna sciagac, do mojej koleżanki zapukali przed świetami.Dzwoniła do mnie co ma robić, ale tak jak pisał Marcin, jak sie same zglosicie to tylko zapłacicie sam socjal, bez odsetek.Jak bedziecie uciekać przed tym to i tak za 5-10 lat , ale przyjdą po swoje.
Potracaja z wypłaty ile chcecie min 10%,rozkładaja na raty mojej koleżance na 5 lat rozłozyli, nie odczuwa tego az tak bardzo.
Ja chcialabym oplacic ten zalegly socjal,ale nie wiem w jaki sposob mam to zrobic,czy moge bedac w Polsce oplacic,czy dopiero jak bede pracowala w Hiszpanii?
No wlasnie odpiszcie jak ktos wie bo ja juz zaczynam sie bac.Jaki czlowiek glupi czego tego nie placil.
Nie wiem czy z Polski mozna zapłacic, może warto skontaktowac sie z ambasadą może oni cos pomogą.
Problem z socjalem był taki ze szef mówił kto chce niech płaci, i przewaznie nikt nie płacił, bo zawsze to było troszke euro.Potem weszło,ze pracodawca obowiązkowo sciągał i był spokój, teraz znowu sami musimy sobie opłacac.Kiedys był bardzo duzy artykuł w hiszpanskiej gazecie i pisali,ze mieli umorzyc te długi, ale sa to kwoty bardzo wysokie i nie moga ich podarowac, z tego co wiem to nawet sie te kwoty nie przedawniają, po prostu dług do konca zycia.
Wpadlam na pomysl chociaz nie jestem pewna czy dobry a mianowicie:mam w domu stare blankiety do zaplaty socialu(sprzed 6 lat)i mam zamiar je oplacic jak pojade do pracy,co o tym sadzicie?
Nikt sie nie wypowiada na ten temat,wiec chyba to kiepski pomysl.
nie mozesz ich wykorzystac.one stracily swoja waznosc.jesli chcesz je oplacic musisz jechac do siedziby ocila seguro i wziasc nowe druki.wtedy dolicza ci odsetki.ja tak musialam zrobic.inaczej nie dalo rady.
znalazlam strone jesli ktos zna dobrze hiszpanski i moglby to przeczytac a potem w skrocie nas uswiadomic bede wdzieczna,mnie w tamtym roku z wyplaty wzieli tylko 20e zaleglosci poz. www.seg-social.es
Marcinie może ty mi doradzisz?mam zaległe seguro za 3 miesiące z 2004 roku i w tym roku jade do hiszpanii na truskawki chciałabym to spłacic ale niestety nieznam języka więc niemoge jechac po nowe druki do Huelvy i mam pytanie; w roku 2006 przysłali mi nowe druki wraz z odsetkami za 2004 ,czy one są jeszcze ważne?bo wziełabym je w tym roku i opłaciła w banku w Palos.A i w tym roku szef ma nam konta założyc ,może powinnam się wstrzymac bo może sami mi z konta będą pobierac?Prosze o odpowiedż.
Na pewno sama musisz jechać do biura seg.soc. (tego oddziału który zajmuje się zadłużeniami) a odsetki pewnie naliczą ci nowe. Żeby ubezpieczenia czy zadłużenia były pobierane z konta trzeba podpisać zezwolenie dla zakładu ubezpieczeń.
Jak wpłacisz pierwszą ratę zadłużenia to możesz dowiedzieć się (albo zaraz przy pierwszej wizycie) jak złożyć podanie o umorzenie odsetek.
Niestety jeżeli uważasz że nie dasz rady dogadać się po "tutejszemu" to musisz zabrać kogoś kto ci pomoże, albo poprosić kogoś z firmy żeby zadzwonił w twoim imieniu. Jeden kłopot więcej ale pamiętaj że to tylko od ciebie zależy czy uczysz się języka.
Temat przeniesiony do archwium.