zima na południu

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanko do tych z Was, którzy przemieszkują na południu Hiszpanii. Jak radzicie sobie z częstym brakiem ogrzewania w mieszkaniach? Bardzo doskwiera chłód w pomieszczeniach, w łazienkach? Niby zima w takiej np. Sewilli trwa miesiąc-dwa, ale jednak u nas kiedy temperatura na zewnątrz jest poniżej 16 stopni to bez ciepłych kaloryferów już tak jakoś chłodnawo:)
Ja mam klimatyzacje z funkcja grzania, tak wiec w lecie chłodzi a w zimie grzeje.I takie urzadzenia ma większosc hiszpan w domach.Ja dodatkowo mam zainstalowana w łazience mate grzewczą pod podłogą.Ja lubie ciepło a mój mąż hiszpan jak jest sam w domu to w ogole nie włącza ogrzewania ,bo jest mu ciepło.
Ja najczęście dogrzewam się klimą (z funkcją ogrzewania) bądź kominkiem. A do łazienki nie wchodzę bez farelki. Fajne są też okrągłe stoły z tzw. brasero pod obrusem :) Ale nie mam takiego.
dzięki za opowieści :)

heh, też zauważyłam, że Hiszpanom czasem nie przeszkadza przejściowy chłodek i się "letnią" przynajmniej w Polsce- brak szalika, ciepłego sweteerka im nie przeszkadza, ale może spotkałam do tej pory same wytrzymałe egzemplarze, ole!
Ja powiesiłem kotarę oddzielającą salon od korytarza i reszty mieszkania i tutaj sobie dogrzewamy farelką. Jak wskoczy 20'C to jest gorąco. Prysznic bez farelki... hmmm... dawno temu próbowałem i nie był to najlepszy pomysł. Nawet teraz siedzę i na nogach na 1-kę sobie włączyłem. Przed świętami w Polsce kupiliśmy sobie kołdry puchowe i to był bardzo dobry pomysł.
Słyszy się że teraz większość nowych domów ma jakieś ogrzewanie montowane w czasie budowy już. Fajnie by było mieć domek z kominkiem.
ja to w ogole jestem w szoku co to za oszolomy mogly projektowac i budowac domy bez zadnego typu ogrzewania, przeciez zawsze temperatury spadaly, a moze ich goraca krew rogrzewa?:)
Dzisiaj jest parada karnawałowa na ulicach Isla Cristina, szkoły tańca, grupy znajomych poprzebieranych za najróżniejsze cuda, przyczepy itd. Ogólnie impreza na całego, a całą noc trwała balanga. Byłem w mieście prawie do drugiej i były takie tłumy ludzi że trudno to opisać. Można porównać do jakiegoś koncertu, albo strajków masowych :-).

Tak wygląda zima w Andaluzji, w tej chwili jest 13'C w cieniu, na plaży na słońcu pewnie koło 20 bo ludzie leżą na kocykach.

Pozdrawiam...
Zobaczcie jak bawią się Hiszpanie w czasie kiedy w Polsce pada śnieg:

http://picasaweb.google.com/marcin.osw/Carnaval_Isla_Cristina_2009
fajnie :) ale po co to :"kiedy w Polsce pada śnieg" ? To, że mamy prawdziwą zimę i raczej 4 pory roku z wszystkimi ich pięknymi momentami uważam akurat za wielką zaletę środkowoeuropejskiego klimatu :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Kultura i obyczaje