jakie formalności?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam do was pytanie, tzn. do osób które mieszkają już na stałe w Hiszpanii i będą wiedziały: mianowicie mam zamiar przenieść się do Hiszpanii, mam pytanie jakich formalności muszę dopełnić aby po przepracowaniu jakiegoś okresu czasu móc krzystać w razie czego z zasiłku dla bezrobotnych oraz ile miesięcy trzeba mieć przepracowane aby taki zasiłek móc otrzymywać? Czy muszę być zameldowana na stałe czy mogę tylko tymczasowo? I jeszcze jedno, jakie warunki powinnam spełniać aby ubiegać się o kredyt hipoteczny na mieszkanie? Oczywiście nie zakładam tego najgorszego scenariusza bycia na bezrobociu, ale w razie czego lepiej się upewnić i wiedzieć. Jeżeli ktoś może mi odpowiedzieć to please pomóżcie. Pozdrawiam!
Tu masz opisane to o zasiłku dla bezrobotnych.

http://www.hiszpaniaconsulting.com/ficha_doc_dla.php

Co do kredytu to przede wszystkim musisz mieć stały konrakt, odpowiednie zarobki i najczęściej żyranta. Przyznanie kredytu hipotecznego to suwerenna decyzja każdego banku.
Dzięki ogromne, a jeszcze jedna moja wątpliwość: na stronce jest napisane że trzeba mieć minimum rok przepracowany aby móc otrzymywać zasiłek, ale czy to musi być rok pracy bez przerwy czy może będzie się liczyło np. to że pracowałam w zeszłym roku np. 3 miesiące?
Tzn. chodzi mi o to czy można poskładać sobie takie cząstkowe okresy pacy, za które posiadam świadectwa pracy i z tego wyszedłby mi rok, czy też musi być to rok pracy ciągłej? To być może trochę banalne pytanie, ale ja naprawdę jeszcze nie miałam do czynienia z taką pracą na poważnie i dlatego pytam Was. Dziękuje z góry.
Można poskładać cząstkowe okresy pracy, byle od ostatniego zwolnienia / wygaśnięcia umowy nie minęło więcej niż 14 dni. Wtedy prawo do zasiłku przepada.
Aha, a czy będę musiała mieć coś jeszcze np. tarjeta de residente lub stałe miejsce zameldowania w Hiszpanii? Bo wiesz, ja nie miałam zameldowania w Hiszpanii kiedy wcześniej pracowałam, to były tylko takie rokroczne wakacyjne wyjazdy do pracy, więc nie wiem nawet czy oni mi te składki odprowadzali..czy mieli obowiązek odprowadzać? Tzn. miałam kontrakt i NIE, wszystko legalnie, tylko nie miałam rezydencji..
Zameldowanie musi być do odbierania zasiłku (wlewają Ci na konto, ale wcześniej potrzebują Twojego adresu zameldowania).
Czy odprowadzali Ci składki łatwo się dowiedzieć. Poproś o "vida laboral" w Seguridad Social.
W ogóle w jakie okolice się wybierasz?
Planuję jechać do Madrytu gdyż mam tam znajomych i z mieszkaniem będzie dzięki temu łatwiej. Ogromne dzięki skara za pomoc, w razie dalszych pytań napiszę jeszcze do Ciebie na maila jeśli można. Pozdrawiam.
Nie ma za co. Pisz jak będzie potrzeba [email]
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa