Studia w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Marzy mi sie mieszkac jak najpredzej w Hiszpanii, chcialam skonczyc studia w Polsce, a pozniej wyjechac, ale tak naprawde.. chcialabym wyjechac juz teraz. Po maturze. Wiecie cos na temat studiow w Hiszpanii? Najlepiej w Barcelonie, czy sa platne, ja kto wyglada, jak z mieszkaniem, ile takie zycie moze kosztowac i czy jadac sama, z niewielkimi pieniedzmi, pracujac przez 3 miesiace przed studiami, bo planuje wyjechac w czerwcu, jest to do zrealizowania.. ? Strasznie mi na tym zalezy, tylko nie wiem od czego zaczac.. i czy w ogole jest szansa.
niewielkie pieniadze tzn. ile ? Musisz sobie odpowiedziec czy chcesz uczyc sie w collegu czy na uniwersytecie. Ogolnie byloby Ci bardzo ciezko ale jezeli sie chce to mozna ;) . Teraz w Hiszpanii jest kryzys i jest dosc ciezko o prace a i mieszkania w Barcelonie do tanich nie naleza. Radzilbym Ci albo zgromadzic wieksza gotowke albo pojsc w Polsce na licencjat i pozniej zobaczyc co dalej robic ;) . Co do pracy to zalezy co byc chciala robic ? w jakiej brazny ? stawka minimalna miesieczna w Hiszpanii to 800 euro (o ile sie nie myle) mieszkanie wyjdzie Ci (jesli sama bedziesz mieszkac) min. 5[tel]euro miesiecznie
No narazie 1000 zl.. :) :( . Uniwersytet, nie chialabym czekac ze studiami, tylko isc od razu. wiem o tym ze jest kryzys, niestety, ale w jakims hotelu, czy restauracji mysle ze daloby rade cos znalezc. Myslalam tez o pracy jako au pair, tylko tak zeby to polaczyc ze studiami.. i ile jest to mozliwe. No i jeszcze kwestia tego gdzie sie dostane i czy w ogole sie dostane na studia niestacjonarne. Tak poza tym to studia tam sa platne?
m juz gdzies odpowiadalam jak jest na studiach w bcn .. trzeba sprawdzic w wyszukiwarce ; )
w barcelonbie zajecia sa po katalonsku a nie hiszpansku ( ja przynajmniej mam 1 tylko po hiszpansku). , rok kosztuje ok 800 euro , wynajem pokoju ok 300 ... No i z praca teraz faktycznie jest baaardzo trudno. Ale. w przyszlym roku w BCN wchodzi juz plan bolonia wiec mozesz zacianac kredyt na studia i splacac go przez 20 lat ; ) za to : jest mniej zajec a duuuuuuzo wiecej zadac do domu wiec wedlug nich : ma nie byc mozliwe pracowac studiujac...

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka