Renuncia de ciudadania de origen / Zrzeczenie sie oryginalnego obywatelstwa

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,

Mam prosbe do wszystkich tych, ktorzy ubiegali sie o obywatelstwo hiszpanskie (zarowno przez zamieszkanie, malzenstwo, inne) aby podzielili sie swoim doswiadczeniem.
Moja maz byl w Urzedzie Stanu Cywilnego (Registro Civil) i powiedziano mu, ze w przypadku gdy przyznaja mi obywatelstwo hiszpanski "deberia renunciar a la ciudadania de origen".
Czyli powinnam zrzec sie obywatelstwa polskiego.
Slyszalam gdzies, ze mam po prostu podpisac jakis papier wedlug ktorego zrzekam sie obywatelstwa.

Z drugiej jednak strony - podobno wedlug prawa polskiego - zrzeczenie sie obywatelstwa wymaga zgody prezydenta RP. I taki podpisany w Hiszpanii papierek nie ma mocy prawnej. A wiec wedlug rzadu RP wciaz jestem obywatelem RP.

Pytam gdyz z pewnych powodow zalezy mi na obywatelstwie hiszpanskim - np. bardzo dobre stypendium w mojej dzialce jest tylko dla obywateli - ale z drugiej strony chce zachowac obywatelstwo polskie - mam tutaj ziemie, rodzine, przyjaciol. Nie wiem jak potoczy sie przyszlosc ale nie chce zrzec sie swojej narodowosci. Chce tez by mojej dzieci mialy prawo do podwojnego obywatelstwa, i by traktowaly Polske jako swoj kraj.

Wiec jak to jest?
Jaki dokument trzeba podpisac w Registro Civil gdzie sie ubiega o obywatelstwo?
Ma ktos z was moze kopie takiego dokumentu? Albo pamieta dokladnie co tam bylo?
Czy po podpisaniu takiego dokumentu nie mam juz prawa poslugiwac sie polskim paszportem wedlug prawa Hiszpanskiego?

Bede wdzieczna za informacje.

Tak jak słyszałaś (),
w Hiszpanii posługiwanie się polskim paszportem nie będzie miało sensu, jak w PL hiszpańskim
http://hiszpania.org.es/forum/viewtopic.php?p=76120&highlight=#76120

pozdr.