becikowe

Temat przeniesiony do archwium.
hejka.zwracam sie do was z pytaniem dotyczacym pieniedzy a urodzenie dziecka.chcialabym wiedziec czy ktos wa staral sie po urodzeniu dziecka o "becikowe" w polsce.chodzi mi o dziecko urodzone tu w hiszpani.szukalam w internecie informacji na ten temat ale ciezko znleac to co mnie ionteresuje a mianowicie.do konca zeszlego roku przyznawano tu 2500 tys euro za urodzenie dziecka.to bylo becikowe.ja staram sie o pieniadze ktore sa przyznawane dla matki samotnie wychowujacej dziecko.jest to 1000 tys euro.na druku napisane jest ze jest to "prestacion por nacimiento de hijo" cyli czy to tez podlega pod tzw becikowe??w wakacje mam zamiar na stale wrocic do polski i tam chcialabym ubiegac sie o becikowe.stad tez moje pytanie.jesli ktos z was wie cos na ten temat prosilabym o odpowiedziec
1. Nie wiem kiedy urodzilas...no ale...zakladajac, ze w zeszlym roku to...czasu juz mialas na zalatwienie "formalnosci"...
(A mieszkasz (i pracowalas) w Hiszpanii minimum 2 lata do daty porodu???)
2.
Cytat:
jest to 1000 tys euro

Naprawde??? To STRASZNIE duzo pieniedzy!!! Nic tylko rodzic w Hiszpanii!!!...............Az dziwne, ze Hiszpania nie jest na "liscie" najlepiej oplacanych samotnych MATEK - wybacz ironie...no ale...ile to pieknych domkow mozna za to kupic??? ;-)
Chyba 1000€ tylko...
I trzba spelniac kilka warunkow...Zobacz tu:
http://www.seg-social.es/Internet_1/TramitesyGestiones/Prestacionesfamilia44999/Prestacioneconomica/index.htm
3. Niby odpowiadaja max.po 45 dniach...
Spiesz sie!
Bo jak wyjedziesz - nic nie dostaniesz...
Cytat:
Residan legalmente en territorio español.

POWODZENIA!