nostryfikacja dyplomu prawnika

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Skończyłam prawo w Polsce, byłam na Erasmusie w Hiszpanii (część przedmiotów na dyplomie mam po hiszp), mój przyszły pracodawca wymaga ode mnie nostryfikowania dyplomu (homologación del titulo), chciałam się dowiedzieć, czy ktoś z Was przeszedł już przez całą procedurę. Przeczytałam już o kwestii tłumaczenia dyplomu, opłatach, natomiast interesuje mnie czy żeby dostać uznanie tytułu (licenciado en derecho), a nie uznanie grado, trzeba zdawać jakieś egzaminy w Hiszpanii w ramach uzupełniania różnic programowych, czy wystarczy sam dyplom i standardowa procedura.
Będę wdzięczna za info.
Pozdrawiam,
Agnieszka
Będziesz musiała nadrobić wszystkie różnice programowe. Moja koleżanka w analogicznej do Twojej sytuacji (rok na erasmusie w Barcelonie) musiała zdać 9 egzaminów. Inna, która nie była na wymianie, zrezygnowała z nostryfikacji bo musiałaby zdać 26 egzaminów. Najlepiej spytaj w lokalnym oddziale Ministerstwa Edukacji.
Ja nostryfikowalam i nie musialam zdawac zadnego egzaminu, ale to z innego kierunku i do kiedy im nie donioslam zaswiadczenia ze robie w hiszp podyplomowe to sie troche ociagali.
Cytat: Miseria
Ja nostryfikowalam i nie musialam zdawac zadnego egzaminu, ale to z innego kierunku i do kiedy im nie donioslam zaswiadczenia ze robie w hiszp podyplomowe to sie troche ociagali.

Inny kierunek to inna bajka. Prawo jest koszmarem. A administrację w ogóle pominę milczeniem :/
Pare dni temu odebralam zaswiadczenie nostryfikacji dyplomu, tez co prawda z innego kierunku, ale wczesniej jak czytalam wypowiedzi to sie przerazilam, ze to wymagaja nie wiadomo czego. Jestem po filologii angielskiej, na forum mowili, ze jest baaardzo trudno nostryfikowac dyplom po filologii. Nic bardziej mylnego. Zaliczyli mi wszystkie przedmioty, musialam zrobic na uniwerku tylko jezykoznawstwo po hiszpansku (w praktyce napisac jakas tam prace na pare stron i tyle). Certyfikat mam - licenciada en filología inglesa, nie tylko tytul - licenciada. Cel osiagnelam, bylo latwiej niz myslalam. Zacznij nostryfikacje tak szybko jak tylko mozliwe, a jak bedziesz musiala cos zdac to sie tym nie przejmuj, powodzenia :)

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa