Zycie w Madrycie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Jestem architektem i po Nowym Roku wyprowadzam sie do Madrytu ze wzgledu na moja prace. Czy moglby ktos przyblizyc mi ceny mieszkan w tym miescie? Chodzi mi o mieszkanie 3-4 pokojowe z dobrymi warunkami. Poza tym, na jaka kwote oblicza sie miesieczne wydatki w Hiszpanii? Nie orientuje sie w tym temacie. Dziekuje za wszystkie pomocne odpowiedzi. Adrian
100 opcji, 100 cen. Mieszkanie: gdzie? (dzielnica Madrytu). Nie jest to samo 100m2 na Chueca czy 100m2 na Chamartin czy 100m2 na Opañel, Cuatro Vientos, La Moraleja, Alcobendas, Retiro czy "milla de oro", itd ...... Mieszkanie czy dom (szeregowy/dzielnica) Jakie masz aspracje? dojazd do firmy? rodzine? szkoly? mozliwosci ekonomiczne/miesiac? itd ...
Jesli masz to sprecyzowane, napisz. Doradzimy i to ze szczeroscia Panie architekcie.

Dodam, ze ceny beda sie wahaly od 600€/m-c do 6.000€/m-c. Nie mowiac o innych wydatkach.
edytowany przez elche_0: 08 lis 2011
Interesuje mnie mieszkanie w centrum miasta, maksymalnie do 120m2 (wliczajac taras badz jakis wiekszy balkon). Mam mala rodzine (zona i jeden syn). Dojazd do firmy 3 razy w tygodniu (reszte pracy wykonuje w domu). Ponadto oplata szkoly syna, jakies zajecia dodatkowe, benzyna, zywnosc i cala reszta niezbednych i czasami zbednych wydawkow. Interesuje mnie zycie na dobrym poziomie, stanowisko i dochod mi na to pozwalaja (nie bede tu zdradzal moich miesiecznych dochodow). Jedynie chcialbym sie zorientowac na jaki miesieczny wydatek sie przygotowac? Rozumiem, ze to ciezkie pytanie, ale nie pytam o konkretna kwote, jedynie o przyblizenie. Dodam, ze w Hiszpanii planuje zostac maksymalnie 2 lata, wiec interesuje mnie wynajem, a nie kupno mieszkania. Dziekuje.
W Madrycie jest wiele "centrum miasta". Chodzi o definicje polnoc, poludnie, wschod, zachod. Madryt to okolo 5 milionow mieszkancow.
Jesli chodzi o tzw. centrum, nie moze byc to Gran Vía bo drogo i duzo turystow nie mowiac o prostytucji (taniej).
Sadze, ze w kwocie 800-900€/m-c znajdziesz to co potrzebujesz w odpowielniej dzielnicy (do wyboru i koloru). Na zycie (normalne domowe gotujac w domu), przeznaczycie okolo 600€/miesiac. Dzieciak do szkoly publicznej,, 100€/m-c. Do prywtnej, 35[tel]€/m-c. Rozrywki, 200€m-c.

To ta na wstepie i pozimie "srednim". Sumujac, jakies 2.000€/m-c zyjac dobrze.

Jesli projekt przeksztalci sie w rzeczywistosc, sluze pomoca w znalezieniu miejsca i zagospodarowaniu.

« 

Życie, praca, nauka