Ubezpieczenie

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam pytanie jak wyglada sprawa ubezpieczenia zdrowotnego w Hiszpanii? Aktualnie pracuję w Polsce, moj pracodawca oplaca wszystkie skladni (umowa o prace), ale w najbliższym czasie planuję wyjechać do Barcelony. W momencie gdy zwolnię się z pracy w Polsce, powinnam się zapisać do urzędu pracy i otrzymywać zasiłek oraz ubezpieczenie. Co jeśli chcę się zwolnić z pracy i wyjechać za granicę? W Polsce należy podpisywać co miesiąć 'listę obecności', aby mieć takie ubezpieczenie. Nie sądzę, abym latała do Polski co miesiąc żeby podpisywać ten świstek;/.
Czy macie może pomysł jakie byłoby najlepsze rozwiązanie? Chodzi mi głównie o opiekę zdrowotną, gdyby coś mi się stało w Hiszpanii. Aby koszty wizyty w szpitalu i u lekarza były pokryte przez państwo. Jak wygląda sprawa ubezpieczenie osób, które nie pracują? Czy jako obywatelowi UE przysługują mi prawa do świadczeń w Hiszpanii? Kiedyś coś takiego słyszałam, że nie interesowałam się za bardzo tym tematem...
Zdaję sobie sprawę, że z pracą może być ciężko, ale chcę sprobować. Zwłaszcza, że mam chłopaka, który może mi pomóc na początku.

dziękuję za porady
edytowany przez Marynika87: 23 mar 2013
Kartę Ekuz dostaniesz na miesiąc, chyba, że sama sobie ją opłacisz, ale z tego co było kiedyś pamiętam, że taniej wychodzi prywatne ubezpieczenie.
Nie mam pojęcia, czy samo zarejestrowanie się jako bezrobotna bez prawa do zasiłku w Hiszpanii da Ci dostęp do służby zdrowia, coś mi się wydaje, że nie.

W tej sytuacji pozostaje:
- prywatne ubezpieczenie w Polsce lub Hiszpanii
- ślub cywilny albo zalegalizowanie związku partnerskiego (pareja de hecho) z Twoim chłopakiem i objęcie Cię jego ubezpieczeniem, jeśli pracuje i takowe posiada.

Cytat: Marynika87
Czy jako obywatelowi UE przysługują mi prawa do świadczeń w Hiszpanii? Kiedyś coś takiego słyszałam, że nie interesowałam się za bardzo tym tematem...

I słusznie się nie interesowałaś, bo na nic teraz ta wiedza ;) Przepisy dotyzcące cudzoziemców ostatnio zmieniaja się, można powiedzieć, dość skrajnie.
edytowany przez Agniecha110: 23 mar 2013
Kartę Ekuz mozna wyrobic nawet na 6 miesięcy (ostatnio taką dostałam), ale w przypadku gdy się zwolnię z pracy, nie będę co miesiąc stawiała się w polskim urzędzie pracy (aby podpisać listę obecności), to taka karta traci ważność...Pokazać ją mogę w szpitalu, może i przyjmą mnie bez opłaty, ale i tak znajdą w papierach, że już nie pracuje i nikt mnie nie ubezpiecza (ani państwo, ani pracodawca). Bede musiala się zorientować jaki jest koszt ubezpieczenia prywatnego. Mam nadzieję, że nie będą to kosmiczne kwoty. Dam znać, jak uda mi się coś ustalić. A jeśli ktoś z forumowiczów może wiedziałby coś wiecej, liczę na sugestie :)
pozdr
Hej! Mialam ten Sam problem co Ty. Zwolnilam Sie z pracy I wyjechalam do hiszpanii do chlopaka. Po zmianie przepisow, swiadczenia zdrowotne przysluguja tylko obcokrajowcom ktorzy pracuja I odprowadzaja skladki. Dlatego ubezpieczylam sie prywatnie w jednej z wielu firm w hiszpanii. Place niecale 50 euro miesiecznie :)
Lebiod, dzięki za info :) a jak nazywa się towarzystwo ubezpieczeniowe, z którego miałaś ubezpieczenie?
Zdecydowalam Sie na sanitas
Powiedz mi jeszcze proszę:
- czy trzeba decydować się na konkretny okres z góry (np. pół roku, rok itd.)
- czy oplata jest jednorazowa (czy każdego miesiąca dokonuje się wpłaty)
- co jest potrzebne aby wykupić takie ubezpieczenie (czy wystarczy dowód/paszport?)
Takie ubezpieczenie wykupuje sie na minimum rok. Z tego co pamietam, chociaż nie jestem pewna, na początku decydujesz, czy chcesz zapłacić za rok z góry, za pół roku czy miesięcznie. Wystarczył paszport.
Labiod, nie wiem czy zauważyłaś, wysłałam Ci wiadomość na priv ;)
Nie zauważyłam!! Już Ci odpisałam, sorki za zwłokę :P
Systemy opieki zdrowotnej na świecie - Hiszpania

http://www.nazdrowie.pl/artykul/systemy-opieki-zdrowotnej-na-swiecie-hiszpania
Hiszpania - bezpłatna opieka medyczna
http://prawa-pacjenta.wieszjak.pl/pacjent-za-granica/276426,Hiszpania-bezplatna-opieka-medyczna.html
Warunkiem uzyskania prawa do bezpłatnej opieki medycznej (podstawowej) jest uzyskanie meldunku. Na podstawie zaświadczenia o zameldowaniu w ośrodkach zdrowia wydawana jest karta uprawniająca do korzystania z bezpłatnej opieki lekarskiej-należy ją okazywać przy każdej wizycie. Ubezpieczenie to nie obejmuje specjalistycznych zabiegów oraz opieki dentystycznej, dlatego warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie, w przeciwnym razie będziemy musieli zapłacić za wykonane usługi medyczne osobiście. Przed wyjazdem należy zwrócić się do NFZ (dokładniej w oddziale wojewódzkim NFZ adekwatnym do miejsca zamieszkania) o wydanie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), która od 1 stycznia 2006 roku zastąpiła formularz E 111. Karta uprawnia osobę do korzystania ze świadczeń zdrowotnych w innych niż Polska państwach Unii. Na karcie umieszczone są informacje dotyczące osoby ubezpieczonej takie jak: dane osobowe, datę urodzenia, numer PESEL, numery identyfikacyjne instytucji wydającej kartę oraz samej karty, datę ważności dokumentu. Wzór Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego jest identyczny dla każdego państwa UE (wniosek o wydanie EKUZ do pobrania na stronie NFZ http://www.nfz.gov.pl/new/art/1819/wniosek_o_wydanie_ekuz.pdf ).

Każdy pracodawca ma obowiązek powiadomienia Państwowego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (INSS-Instituto Nacional de Seguridad Social) oraz Biuro Państwowe ds. Zatrudnienia (SPEE-Servicio Público de Empleo Estatal ) o zatrudnieniu obcokrajowca. Rejestracja w INSS jest jednoznaczna z uzyskaniem numeru ubezpieczenia niezbędnego do korzystania z bezpłatnej opieki medycznej. Również obowiązek odprowadzania składki na ubezpieczenie społeczne spoczywa na pracodawcy (wyjątek stanowią pracownicy sezonowi, którzy powinni zrobić to osobiście). Stawka wynosi 31,5 % wynagrodzenia pracownika.
Nie licz na to, ze kazdy lekarz w Hiszapani zna angieleski
http://www.hiszpania-apartamenty.pl/przewodnik-po-hiszpanii,sluzba-zdrowia-w-hiszpanii,545.html
http://www.ubezpieczenie-za-granica.pl/ubezpieczenie-do-hiszpanii.html
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia