Meldunek bez pracy w celu... otrzymania pracy

Temat przeniesiony do archwium.
Szanowni Forumowicze

Mam trochę nietypową sytuację Otóż dostałem wstępną propozycję pracy w Barcelonie, ale potencjalny pracodawca nie może mnie zatrudnić, ponieważ nie mam meldunku na terenie Hiszpanii. Tłumaczy to przepisami wproadzonymi przez rząd, które to przepisy zabraniają zatrudniania osób spoza terytorium Hiszpanii.

W skrócie: w celu zatrudnienia muszę przedstawić firmie dokument potwierdzający meldunek (muszę się jeszcze dowiedzieć, czy firmie wystarczy zameldowanie tymczasowe).

Mam w związku z tym pytania:
1. Czy niniejsze przepisy są gdzieś po polsku bądź po angielsku (nie znam hiszp)?
2. Jakiej wysokości środki do życia są potrzebne w celu meldunku (np. we Włoszech jest to ok 6000 tys euro, przedstawia się tylko autodeklarację)?
3. Czy orientujecie się, ile może kosztować prywatne ubezpieczenie zdrowotne na najkrótszy okres?

By zostać zatrudnionym, muszę zwyczajnie pokazać firmie, że mieszkam w Hiszpanii.

Proszę o pomoc!
Bartosz
Przepisy dotyczą całej UE i sa takie same jak w Polsce dla obywateli innych państw UE. Na forum jest pełno tematów o pracy i wymaganych dokumentach.
A informacje tutaj:
http://extranjeros.empleo.gob.es/es/InformacionInteres/InformacionProcedimientos/CiudadanosComunitarios/hoja102/index.html
Argazedon, dzięki za odpowiedź!

Czyli z tego, co wiedzę, sytuacja wygląd podobnie jak w innych krajach UE: znajdujesz pracę, wynajmujesz mieszjanie i ubiegasz się o NIE.

Rozumiem, że do poszukiwania pracy nie potrzebne jest zamelodwanie, jako że Polska znajduje się w strefie Schengen. Można podać adres np. znajomych, u których się zatrzymujesz i szukać pracy, a o NIE ubiegać się po znalezieniu pracy. Czy ktoś może to potwierdzić (bądź zaprzeczyć)?
Dzięki!
Tak. Masz to wszystko opisane również na stronie naszej ambasady:
http://www.madryt.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/praca_w_hiszpanii/
edytowany przez argazedon: 30 wrz 2013
Super, dzięki!
Zaczynam się zastanawiać wobec tego, o co dokładnie chodziło firmie (Nie zatrudniamy osób spoza Hiszpanii, ponieważ nie pozwalają na to przepisy).
o bezrobotnych chodzi..chodzi o to, ze tam sa tysiace bezrobotnych i w pierwszej kolejnosci powinni dac prace ktoremus z nich--czyli swojakowi,komus kto ja UTRACIL a nie sciagac kogos za granicy..logicznie
..to tak NIEPISANA regula ..ale i niektore rejony ustanawiaja prawo..ze w pierwszej kolejnosci z listy bezrobotnych prace dostaja miejscowi a nie ci co dopiero przyjechali i zapisli sie na liste bezrobotnych W ten spsob kraje srodziemnomorskie usiluja rozwiazac gigantyczny problem bezrobocia..tak jest w Grecji Wloszech i Hiszpani
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa