DELE Intermedio po roku więc Superior po.. ?

Temat przeniesiony do archwium.
Czy jeśli po roku samodzielnej nauki, niedawno zrobiłem sobie przykładowe testy z DELE Intermedio i okazało się, że gdyby to był prawdziwy egzamin to bym go zdał, to mam pytanie po jakim czasie mogę myśleć o DELE Superior? Wiem, że wiele zależy od własnch chęci/zdolności/motywacji itp. dlatego piszę, że po roku głównie (ale niezupełnie) samodzielnej nauki osiągnąłem ten poziom. Jak myślicie, jak to będzie z Superiorem?

Pozdrawiam
Piotr
ktokolwiek...?
nie mam zwyczaju odpowiadać na tego typu pytania, ale dzisiaj zrobię wyjątek bo już mi się nie tylko ręce załamują jak czytam takie posty.
Otóż, Drogi Piotrze.
"niedawno zrobiłem sobie przykładowe testy z DELE Intermedio i okazało się, że gdyby to był prawdziwy egzamin to bym go zdał,"
jeżeli zrobileś sobie tylko JEDEN taki test to uważam, że nie jest on wyznacznikiem Twojej znajomości hiszpańskiego. Wiem jak było z FCE, gdzie robi się po kilkadziesiąt takich testów, a czasami i tak przychodzi wynik D... No cóż... tak bywa( stres, gorszy dzień, nie te teksty i listeningi..).

"Wiem, że wiele zależy od własnch chęci/zdolności/motywacji itp. "
fajnie, że wiesz ;) teraz dodaj do tego stopień trudności Superiora i wyjdzie Ci, że nikt Ci nie może nawet na mniej czy więcej napisać, ile czasu POTRZEBUJESZ , abyś pewnego pięknego dnia wstał rano z łózeczka i powiedział : "tak, czuję się na siłach, by zdawać superiora, dam radę!"
życzę CI, aby stało się tak za pół roku. Może pobijesz jakiś rekord i nawet po krótszym czasie przystąpisz do tego egzaminu...
w końcu "Wiem, że wiele zależy od własnch chęci/zdolności/motywacji itp. "
Pozdrawiam
Anna
Marzyłem wprost o takiej odpowiedzi..

>nie mam zwyczaju odpowiadać na tego typu pytania, ale dzisiaj zrobię
>wyjątek bo już mi się nie tylko ręce załamują jak czytam takie posty.

Dziekuje Ci bardzo, czuje sie zaszczycony...

>odaj do tego stopień trudności Superiora i
>wyjdzie Ci, że nikt Ci nie może nawet na mniej czy więcej napisać, ile
>czasu POTRZEBUJESZ , abyś pewnego pięknego dnia wstał rano z >ózeczka
>i powiedział : "tak, czuję się na siłach, by zdawać superiora, dam
>radę!"

Serio?? To akurat wiem, ale zauważ również, że na tej stronie (zakładka z językiem angielskim) JEST napisane po ilu MNIEJ WIĘCEJ godzinach nauki mozna zdawać owe egzaminy... ja nie chce żebyś mi podała sesję kiedy mam zdawać.. chodziło o przybliżony, średni czas po jakim ludzie z Intermedio (ja tylko zakładam, że taki mam poziom, nidzie nie napisałem: "tak mam poziom dobre DELE Intermedio, zdałbym każdy ten egzamin") Może to być rok, dwa, a może dopiero po solidnych 3 latach jest szansa! Przykładowo wątpię, żeby mająca poziom FCE zdała CPE po pół roku... to w wiekszosci wypadkow niemozliwe (podkreslam, osoba na poziomie FCE a nie ta która zdala ten egzamin na A a ma poziom o wiele wyzszy).

Po prostu chciałem dobrej, życzliwej (eh.. ) rady!
Ale Przepraszam Cię, że sprawiłem, iż KOLEJNY RAZ załamały się Tobie ręce. Następnym razem zapłacę jakiemuś korepetytorowi żeby mi doradził

Pozdrawiam
teraz ja odpowiadam na Twoje pytanie. Wydaje mi sie ze aby przystapic do DELE SUPERIOR potrzeba kilku lat solidnej nauki. Nie sztuka jest przystapic do egzaminu i go nie zdac, czego oczywiscie nie zycze. Wydaje mi sie ze trzeba naprawde przysiasc do nauki i dobrze znac kulture Hiszpanii o co moga byc pytania na tym egzaminie. Wymaga sie duzej znajomosci jezyka. Ja szczerze mowiac zastanawialam sie teraz nad DELE SUPERIOR ale zrezygnowalam i zdecydowalam sie na DELE INTERMEDIO ( po niecalych 4 latach nauki, na poczatku nie byla zbyt intensywana). Slowka na tym egzaminie ( SUPERIOR) sa dosc trudne i naprawde trzeba sie zastanowic czy ten czas jest akurat czasem na zdawanie tego poziomu. Uogolniajac wedlug mnie potrzeba kilku lat nauki (dosc intensywnej) aby podejsc i zdac ten egzamin.
pozdrawiam
To jest odpowiedź o którą mi chodziło. Zwięźle, na temat, po prostu opinia o którą przy zadawaniu takich pytań chodzi.

Rozumiem, że niestety zdawanie Superiora to nie takie tylko "o, pójdę i zdam" ;). hehe Ale czy Intermedio mi dużo da? Czy jest sens go zdawać? Właśnie mam ten dylemat z certyfikatami, czy zdawać jeden, czy poczekać, pouczyć się i zdać kolejny. Z Angielskiego zdecydowałem, że zdam od razu CAE bez FCE, nie wiem jak to planować z hiszpańskim. Może darować sobie certyfikaty po roku i nauki i po prostu uczyć się ambitnie dalej skoro nie są mi one tak koniecznie potrzebne? (jestem w 2 klasie LO) Jak sądzicie?

Sorry za tyle pytań i to takich po których "ręcę opadają", po prostu wiem, że lepiej doradzić się tutaj ludzi, którzy się znają niż znajomych którzy nie wiedzą w ogóle o czym do nich mówię :p
Według ALTE (Association of Language Testers in Europe) jest odpowiednikiem następujących dyplomów międzynarodowych:
język angielski: First Certificate in English (FCE)
język francuski: Diplôme de Langue Française (DL)
język niemiecki: Zentrale Mittelstufenprüfung (ZMP)

Wedlug mnie warto jest zdawac. Zawsze bedziesz mogl sie pochwalic ze znasz jezyk na tym poziomie. A to moze sie przydac zawsze. Taka jest moja opinia. Poza tym zapoznasz sie jak wyglada egzamin. Tzn mniej wiecej bo wiadomo ze zmienia sie stopien trudnosci. Kazdy certyfikat jest przydatny a przyszly pracodawca kiedys moze uznac to za plus. Poza tym wlasna satysfakcja tez sie liczy. Napewno bedziesz sie cieszyc jak zdasz. Bedziesz wiedzial ze stac Cie na to, ze potrafisz i jak chcesz to zawsze osiagniesz swoj upragniony cel. A SUPERIORA zawsze mozesz zdac pozniej, gdy bedziesz wiedzial ze Twoja wiedza jest wystarczajaca.
Jakbys mial jeszcze jakies pytania to pisz. Jezeli tylko bede mogla pomoc, to zrobie to z mila checia.
pozdrawiam :-)
to co jest na poczatku mojego poprzedniego postu to skala wedlug ktorej INTERMEDIO to odpowiednik tch egzaminow z innyc jezykow
Dziekuje :) Moze faktycznie warto zdawać, nie muszę od razu się rzucać na głęboką wodę. A Ty podchodzisz do tego egzaminu (Intermedio) czy juz zdałaś? Z jakiś książek i jak się uczyłaś/uczysz?

Pozdrawiam :)
Ja do ten egzamin bede zdawac w maju w Krakowie. Generalnie jakis specjalnych ksiazek nie kupuje , bo w domu duzo innych. A teraz ucze sie z Nuevo Ven 3 i tam na koncu sa przykladowe egzaminy. Ale z tego co wiem to sa ksiazki ktore pomagaja w przygotowaniu sie do tego egzaminu.Ale o tym to cos kiedys pisalo na tym forum wiec musialbys poszukac.
Tak tak, są takowe, wiem jakie :) Pytałem wlasnie osobiście o to co ty uzywasz. :) Nuevo Ven 3 hmm... muszę zerknąć w księgarni :) A z jakich ksiażek uczyłaś sie zeby do tego poziomu dotrzeć?

pozdrawiam
tzn ja uczylam sie z wielu ksiazek
- nuevo ele (ja nie polecam, niezbyt dobrze mi sie z niej uczy)
- ven i teraz nuevo ven
- gramatyka, robie wiele cwiczen a to naprawde pomaga . jednak najlepsze sa gramatyki hiszpanskie np USO
- co do slownictwa to np repetytorium tematyczno- leksykalne . calkiem niezle. jest np jakis temat do tego jakis tekst albo scenki a potem slownictwo, wiec sporo nowych rzeczy mozna poznac.
coraz czesciej jak nie znam jakiegos slowka to szukam w slowniku hiszpansko- hiszpanskim. to tez pomaga a poza tym przy okazji mozna poznac inne slowko o tym samym znaczeniu albo przeciwnym.
Hej a macie moze dostep do jakis testow ktore byly na egzaminach dele w ubieglym roku???? chodzi mi o superior Bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje monika [email]
na stronie cervantesa napewno sa. tylko musisz poszukac
mam pytanie do kogos, kto zdawal intermedio... jakich tematow mozna spodziewac sie na ustnym, czy czas przeznaczony na czesc pisemna jest wystarczajacy, czy przed odsluchem jest czas na przeczytanie pytan???
z gory pieknie dziekuje ;-)
i jeszcze jedno... czy jest tu ktos z Bydgoszczy, kto zdaje intermedio w maju, w Warszawie?
pozdrawiam serdecznie :-)
ja jestem z bydgoszczy;p ale zdaje w poznaniu..

wg mnie czas na pisanie jest za krotki (60 min. na wypracowanie i list)... dla mnie 60 min. powinno byc na jedno z tych 2:p
>Według ALTE (Association of Language Testers in Europe) jest
>odpowiednikiem następujących dyplomów międzynarodowych:
>język angielski: First Certificate in English (FCE)
>język francuski: Diplôme de Langue Française (DL)
>język niemiecki: Zentrale Mittelstufenprüfung (ZMP)

Gdzieś tu musi być jakiś błąd. FCE jest certyfikatem na poziomie B2, a ZMP - C1 (jak CAE).
hejka,sluchaj ja jeste teraz w hiszpanii,douczam sie...jestem na kursie hiszpanskiego,moj profesor,ktory oczywiscie jest hiszpanem powiedzial ,ze aby przystapic do egzaminu superiro,poziom hiszpana musi byc baaardzo wysoki,zblizajacy do poziomu Hiszpanow-jak twoj rodzimy jezyk
Hej,ja tez zdaje intermedio w tym roku i jesli sie zastanawiacie z jakich ksiazek korzystac przy przygotowywaniu sie, to polecam(oprocz Uso ktore bylo polecane wiele razy i jest swieeetne)podrecznik DELE intermedio-autorzy:Pilar Alzugaray,Maria Jose Barrios i Carmen Hernandez(ma okladke taka bialo-granatowa).Jest tam 7 testow ulozonych tematycznie-chociaz wydaje mi sie ze comprension de lectura jest tu troche trudniejsza niz na egzaminie.Ponadto robie testy dostepne na stronach inst.cervantesa-dla zainteresowanych podaje adresy,jesli jeszcze ich nie macie:
http://toulouse.cervantes.es/DiplomesDELE/intermedio.html
http://diplomas.cervantes.es/candidatos/modelo.jsp
http://www.cervantes-muenchen.de/es/04_sprache/index.html
Duzo rzeczy sie powtarza wiec warto zrobic duzo testow z poprzednich lat:)
DO PIOTREKKK: Wydaje mi sie ze superior jest duzo trudniejszy niz intermedio-nie chodzi o gramatyke bo gramatyki mozna sie nauczyc szybko,ale o zakres slownictwa.Uczy mnie hiszpanskiego pewna Kolumbijka ktora powiedziala,ze niektorych wyrazen z superiora w zyciu nie slyszala:)Oczywiscie,nie ma rzeczy niemozliwych ale wydaje mi sie ze jesli ci sie nie spieszy,to lepiej jest zdac intermedio i potem superiora.
Pozdawiam wszystkich ktorzy sie przygotowuja do sesji letniej DELE-zwlaszcza tych ktorzy zdaja w Lublinie:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka