Ja nie wiem czy wloski bardziej sie przydaje? Moze we wloszech...bo w zadnym innym kraju poza kawalkiem szwajcarji wloskiego sie nie uzywa...
Znam biegle wloski i jak narazie to przydal mi sie tylko we wloszech...no i jako tako rozumieja go hiszpanie. Hiszpanski zas moze przydac sie w calej ameryce lacinskiej...rowniez w USA w wielu stanach . Oba jezyki sa w podobnym stopniu trudne dla nas....a ktory jest bardziej przydatny to juz sprawa indywidualna. Czy uczyc sie jednoczsnie? Nie wiem, roznie moze byc. Ja zaczelam uczyc sie hiszpanskiego po kilkunastu latach poslugiwania sie jezykiem wloskim..i czasem robie bledy, szczegolnie w pisowni ...co gorsze zaczelam robic wiecej bledow piszac po wlosku...Jest wiele slow brzmiacych identycznie , znaczacych to samo a inaczej sie je pisze. Ale mysle, ze to sprawa indywidualna. Moze tylko tak jak dziecko od urodzenia poznajace dwa jezyki pozniej zaczyna mowic ?:) Ale oba jezyki z czasem opanowuje w stopniu podobnym.
Uczyc sie zawsze warto, wiec biez sie do roboty :) Zawsze lepiej znac dwa jezyki niz jeden...I jeszcze jedno, czy lepiej znac 2 jezyki doskonale czy 6 slabo? To zalezy, jesli jestes podroznikiem, nie naukowcem to warto poznac wiecej jezykow w stopniu komunikatywnym niz jeden perfekcyjnie...To oczywiscie moje zdanie.